tisdag, november 01, 2005

Gastkramande timmar

Jag är nervös. Och nästan gråtfärdig. Inser att det inte riktigt är korrekt att lägga själ och hjärta i ett beslut på det här sättet. Jag tror det återigen handlar om en naivitet. En önskan om att socialdemokraterna skulle gå i bräschen för att skapa ett jämställt och jämlikt samhälle. En önskan om att jag är med i ett parti som ser hur orättvist samhället ser ut idag där kvinnor tar huvudansvaret för hemmet, där männen får huvudansvaret för det offentliga samhället och där barnen får förebilder som reproducerar en syn på könen som härstammar från mycket förr i tiden. Jag önskar att mitt parti, världens bästa parti som en partivän brukar säga, verkligen ville göra allt för att förändra detta.

Världens bästa parti verkar vilja detta, iallafall säger man så, men man vill kämpa för att orättvisorna försvinner PÅ SIKT. Varför ska vi vänta tills på sikt? Varför kan vi inte se att förhoppningen om att papporna skulle inse att de har rätt till minst ett halvt års ledighet med sina barn inte når fram. Det här behöver ändras NU. Vi kommer inte att få ett jämställt samhälle bara för att vi fattar det här beslutet. Men vi kommer att komma så mycket närmre.

Läget? Som Josefin skrev så verkar inte partistyrelsen vika sig en tum. SSU har kallat till möte med delegationerna för att försöka nå en kompromiss. Över 50 talare har satt upp sig på talarlistan. Rebella och Avantegarde delar ut flygblad om tio minuter när lunchen är slut (de är upphittade och vi har också tryckt fler). Och vi hoppas. Vi hoppas på glädjetårar ikväll. Inte tvärtom.

Avslutningsvis, Rebellas motion om att barnavårdscentral ska kallas föräldracentral lyftes både av Stockholmsdelegationen och av Västernorrlands partidistrikt. Men föredragande menar att även om man stödjer intentionen så heter det vård/familj/hälso -central eller andra olika saker runt om i landet och man ville inte ta något centralt beslut. Kongressen avslog motionen. Motionen om genusvetenskap i alla utbildningar togs inte upp. Jag tror att den ansågs vara besvarad och Stockholmsdelegationen hade troligen föga förväntningar på att den skulle gå igenom.

Kolla gärna aip.nu och läs om pappanätverket bland annat!

KRAM på er, det känns bra att veta att ni sitter där i huvudstaden och iaf har lite samma känsla som jag just nu!

2 kommentarer:

hanna sa...

på nåt sätt känns det så himla avgörande, fast det är knäppt att en enda fråga kan bli så viktig. lite som att nu eller aldrig får vi bestämma oss om vi är feministiska eller inte. men vi får faktiskt inte glömma att frågan tills för inte alls länge sen ansågs rätt radikal. så det är klart det tar tid för Partit att bestämma sig. Men ajg tycker nog faktiskt att vi bör kunna kosta på oss att ta det här steget. Har också koncentrationssvårigheter idag på grund av allt det här. Tyvärr går det inte riktigt för sig med web-tv från min arbetsplats, av förståeliga skäl....

fredrik sa...

Utan att ha följt kongressen närmare så satsar jag att det blir en tredelning.