torsdag, november 03, 2005

Vi reser oss igen

Rebellorna har så som Fågel Fenix rest sig ur askan.
Igår var det aska som gällde. Förtvivlan, vanmakt och bitterhet. Några utav av oss träffades hemma hos mig och pratade av oss. Vi skrev taskiga listor, gjorde småsinta kommentarer om folks intellektuella kapacitet och fördjupade oss i vems fel det var. Det var skönt.

Nu är det dags att resa sig. Rebella reser sig igen, borstar av askan och står starkare än någonsin. Jag tror inte någon utav oss ger mycket för Marita Ulvskogs slutsats i sitt tal i dag: egentligen nådde vi enighet i föräldraförsäkringsfrågan. Nja, inte riktigt kanske. Men en fråga som för bara för fyra år sedan var helt död i partiet är idag så stark att den satte partistyrelsen i gungning. Det har hänt något, folk tänker annorlunda nu.

Därför presenterar Rebella idag sin vita lista; de som i debatten om individualisering av föräldraförsäkring förvånat oss genom positiva instatser vi inte väntat oss.
1. Stockholms arbetarekommun - visst visste vi vad de tyckte men att de skulle lägga ned sådant positivt och engagerat arbete!
2. Anna Sjödin - SSU:s ordförande, som förut för oss varit en osynlig figur, drog ett tungt lass och var strålande orädd i talarstolen.
3. Fackliga gubbar som är för individualiserad föräldraförsäkring - vad kan vi säga annat än att tårarna bränner.
4. Annika Billström - strax efter Göran Perssons självgoda uttalande om att regeringen skiter i kongressen så säger Annika till media att i det fall föräldraförsäkringsdelningen bifalls är det en självklar valfråga: något annat är otänkbart med en så stor reform! Uppstudsighet helt i Rebellas smak.
5. Nisha Besara- modigt att göra ett så tydligt arbete i debatten. Hennes chef var alldeles för tyst, men Nisha var förvånande stark.
6. Maria Augustsson - vi vet att vi har henne (och nummer ett på listan) att tacka för att beslutet inte blev värre än det blev. Tack.
7. Blekinge partidistrikt. Alla dem som smyghåller på fördomar om bönder kom på skam när Blekinge stack ut hakan och tog tydlig ställning i debatten.
8. Nalin Pekgul - vilket jobb hon lagt ner! Det hade vi inte väntat oss.

Vi har vänner. Våra åsikter vinner mark. Hoppet om ett feministiskt samhälle står starkt.

4 kommentarer:

Joanna sa...

Anna, vilket härligt inlägg!

Tack!

Gabriella sa...

Jag måste få lägga till Åsa Westlund. Som jag minns det var hon den enda som tog ordet könsmaktsperspektiv i sin mun.

Hon tänkte högt kring vad det egentligen är som gör att vi just i den här frågan ska "lyssna" på opinonen. Vad är det som gör att vi just i den här frågan inte ska lita till våra ideologiska utgångspunkter och våga reformera samhället för att nå dit vi vill?

Nisha sa...

Å, vad ni är schyssta! Kul att hamna på er lista tillsammans med så många "stora". :)
Jag vet inte om det är jag eller ordet jag använde som är starkt: UNKET! :))

Anonym sa...

"Nalin Pekgul - vilket jobb hon lagt ner!"

Vi som var inblandade i frågan undrar väl mer: Vilket jobb lade hon ner?