måndag, oktober 31, 2005

Inga pigavdrag

Från kongressens tredje dag kan jag rapportera att partiet tydligt tagit ställning mot införandet av subventioner av hushållsnära tjänster. Debatten inleddes med att Kalmar partidistrikt yrkade avslag på motionen och bifall på sin egen om "införande av avdragsmöjlighet i deklarationen för så kallade hushållsnära tjänster", för att, som de skriver, "göra livet lättare för oss alla". Men Teres Lindberg tog över och höll ett brandtal till försvar för Stockholms Arbetarkommuns motion, som också bifallits av partistyrelsen. Roger Mogert var förbluffad över att det ens fanns partikamrater som vill ta pengar (från annan viktig verksamhet) för att stödja de grupper i samhället som har det bäst. Och kongressens stora majoritet för Stockholms motion visar väl att så många av dem finns det trots allt inte. Eller så vågade de inte gå emot finansministern som menade att detta var "dyrt, ineffektivt och fördelningspolitiskt tveksamt" Den ni!

Förövrigt kan jag berätta att det av någon anledning alltid är kö till herrarnas men inte damernas. Herrar i kö utanför toaletten ser något bortkomna och ovana ut! Om Malmö Mässan har halverat antalet herrtoaletter i relation till damtoaletterna eller om det är någon annan sorts jämställdhetstanke bakom framgår inte. Däremot har jag sett att det på vissa ställen finns damtoaletter och sedan herr-och damtoaletter..... Nåväl. Lustigt är det.

Stämningen är god tycker jag, bra presidium och besluten verkar vara bra förankrade. Däremot tror jag att ni som på avstånd kan läsa pressmeddelanden, protokoll och bloggar säkert vet mer än vi som är på plats. Vi har fullt upp med att äta gratisgodis och mäta vårt BMI i Apotekets monter.

Precis som det står i media så ryktas det om någon kompromiss om föräldraförsäkringen men vad är ännu inte klart. Nalin har tappat rösten och Andnor har jag inte sett till.

Idag har det pratats arbetsmarknad och arbetsliv. Kongressen har antagit bra riktlinjer om rätt till heltid, om motverkandet av löneskillnader, om att ta bort undantagen av LAS för bemanningsföretag och jag tror också att Jens Lundbergs motion om förbud mot ensamarbete gick igenom. Däremot fanns yrkanden om socialdemokraters särskilda ansvar som offentliga arbetsgivare för att motverka löneskillnader mellan könen men dessa avslogs av kongressen.


Nu är det skolpolitik, och jag ska särkskilt bevaka debatten om religiösa friskolor. Imorgon delar vi ut flygblad från Rebella och Avantegarde. Och vi fortsätter att hålla tummarna!

//Gabriella

5 kommentarer:

hanna sa...

I think you make all the difference darlings!

Linnea sa...

Utan Rebella stannar världen!!
Och lite Stockholms AK oxå. Det verkar som att delegationen sköter sig. Ge Roger och Teres Varsin klapp på huvudet o hälsa :-)

Hejar på er o fortsätter hålla tummarna!
Lite surt att föräldraförsäkringen tas så sent att SVT 24 inte sänder längre, men man får väl lyssna på webbradion.(Finns på partiets hemsida för den som vill göra samma sak.)

Josefine sa...

Och jag har fått ge mig hem igen. Enligt mina källor var dock uppgiften om att partistyrelsen var beredd att ge med sig bara ryktesspridning... och att det förmodligen kommer bli strid och omröstning. Vi får dock se snart... Hoppas att Gabriella hittade flygbladen i studentförbundets monter.

Helene N sa...

Jag fattar inte det här med pigavdrag alls. Den debatten har helt gått mig förbi.
Jag är en som verkligen skulle behöva hjälp i hemmet men aldrig kommer att ha råd att betala för det. Så det känns inte som det spelar någon roll alls. ...

Gabriella sa...

Helene, nej, vi håller helt med dig! Och det är just därför SAP kommer att lägga resurserna på sådant som kommer de som verkligen behöver hjälp till del!

/Gabriella