tisdag, september 20, 2005

Huvudlöst polemiserande om prostitution!

Har länge haft ett lite gott öga till Manne Forssberg, efter att ha läst hans bok Kukbruk, och blivit förtrjust. Vissa av mina klokare vänner har hela tiden hävdat att han är en bluff, men jag har en tendens att gå på de där velourmännen, vilket kan ge hårda uppvaknanden ibland. Nu har han i alla fall skirvit tre debattartiklar i Expressen där han gör upp med den "socialdemokratiska statfeminismen". Elakt och verbalt anklagar han oss för att vara "akademikerkvinnor bosatta på Södermalm eller Österlen, med Gudrun Sjödénkläder och gotländskt silversmide runt halsen" (eller de som har definitionsprivilegiet. Dit kan vi nog tyvärr inte räkna oss...Och jag får bara två rätt, så jag har nog inget definitionsprivilegium alls...).

I de första två artiklarna behandlas "sexualiseringen av det offentliga rummet", och porren. Jag tycker nog faktiskt också att regeringskansliet måste lägga ner det där nu, det börjar mest bli pinsamt. DÄremot är jag inte riktigt säker på att sexualiseringen inte är ett problem. jag tycker i alla fall att den förtjänar att diskuteras vidare. Och jag tycker definitivt att Manne gör det för lätt för sig när han skriver att "Äkta feminister bejakar porren". Äkta feminister bejakar sex, men mellan jämställda parter. Sen om det sker i missionären eller inte, som han lite raljerande skriver, det lägger jag mig faktiskt inte i.

"Många missar att porr är filmade fantasier som speglar det samhället vi lever i." skriver Manne. Ja, och detta samhälle är inte jämställt. Hur kan du då hävda att den inte speglar det förtryck som finns i samhället (jag sa inte att den automatiskt gör det, men anför gärna lite bevis för motsatsen, eller som någon sagt tidigare på denna blog - kom med lite ordentliga Dworkin-argument istället om hur män kommunicerar med män genom kvinnors kroppar i porr - (eller bemöt hennes argument i ditt fall))

I övrigt håller jag fullständigt med om att killar sexualitet bör problematiseras mer, och att män inte ska ses som maskiner som bara vill knulla jämt. Och att kvinnor ges en för snäv sexualitet. Jag är dock mycket skeptisk till att mer porr skulle vara rätt väg att gå för att berätta för unga tjejer att det är ok att vara kåt.

Men det är den tredje i raden av artiklarna som gör mig urförbannad! Under rubriken "Sluta förfölj prostituerade" kommer en lång svada om hur dålid den svenska sexköpslagen är. Det finns det olika åsikter om, och jag tror verkligen inte man ska avfärda den rakt av. Till exempel intervjuade en vän till mig i våras en ansvarig på polisens prostitutionsrotel (eller vad det nu kan heta - men de som jobbar med frågorna) som sade att man i Oslo har runt 10 000 fall av trafficking varje år, medan Stockholm har ca 500. Det finns helt enkelt en mindre marknad här, resonerade han.

Det finns siffror som kan stödja både Mannes och min position här, men att som han gör totalt dissa sexköplagen tycker jag är urkorkat. Dessutom är det knappast så att det är de prostituerade som förföljs. Det är nämligen inte förbjudet att sälja sex, utan att köpa. För ett praktexempel på moralism i modern tid tycker jag att Manne Forssberg ska besöka Frankrike, där man så sent som 2003 förbjöd prostituerade att sälja sex, och därtill att klä sig utmanande (svårdefinierat? inte för monsiuer Sakozy som var inrikesminister vid tillfället). Vad den svenska lagen gör är att definiera torskarna som problemet. Det är inte ok att köpa en annan persons kropp för sexuellt bruk. Så enkelt är det. Den svenska sexköpslagen är unik, radikal, och visst fasen ska Jens Orback exportera den!

Manne berättar även att "det är svårt att definiera vad som är ett fritt val". Men sedan säger han ett flertal gånger att de kvinnor som prostituerar sig gör detta för att de vill det. På samma sätt som han inte kan bevisa det, kan jag inte bevisa att de inte vill det. Men jag vill gärna att han svarar på varför det i så fall är så ytterst få vlutbildade kvinnor och män ur överklassen som "väljer" att sälja lite sex, och istället är de kvinnor och män som står längst ner på den samhälleliga stegen som gör detta yrkesval.

Många obesvarade frågor, Manne. Skriv en bok till istället för tedentiösa debattartiklar i Expressen. Det var du bra mycket bättre på!

5 kommentarer:

Josefine sa...

Först och främst. Kukbrukaren borde inte dissa vår sexköpslag. Den är grym! Men jag skulle ändå vilja hålla med honom om att statsfeminster, sossar som icke-sossar har ganska lätt för att hänga upp sig på "det sexualiserade rummet". Förmodligen för att det är ganska lätt att peka på tjejer utsatthet i denna fråga. Plus att den är väldigt politiskt korrekt. Alla håller med. Genom att peka på alla nakna kvinnokroppar som omger vårt samhälle och säga "ooo så förfääärligt" så kan man också kalla sig feminist. Problemet är ju bara att när man ska göra någonting åt den verkliga orsaken till objektifieringen av kvinnor så kommer man liksom ingenstans.

Manne Forssberg sa...

"Men jag vill gärna att han svarar på varför det i så fall är så ytterst få vlutbildade kvinnor och män ur överklassen som "väljer" att sälja lite sex, och istället är de kvinnor och män som står längst ner på den samhälleliga stegen som gör detta yrkesval."

För att sådana som du förföljer prostituerade med all kraft, och har lyckats göra prostitution till en av de mest bespottade verksamheter som finns, jämförbar med slaveri, pedofili osv. Sådana som du gör allt för att människor ska hata prostituerade kvinnor, och nu har ni helt logiskt förbjudit prostitution. Prostituerade uppger själva att större än alla problem med våldsamma torskar osv (som är betydligt vanligare förekommande i den numera, efter sexköpslagen, underjordiska prostitutionsbranschen), är den sociala stigmatiseringen, att andra människor -- särskilt kvinnor -- stoppar efter dem hela dagarna. Det har sagts att feminister ironiskt nog "ojbektifierar" de prostituerade kvinnorna till vansinnets gräns, ser dem som hjälplösa, viljelösa offer osv. Men det är missvisande, för det antyder att det skulle finnas någon genuin omtanke om prostituerade kvinnor hos feminister.

"Det är inte ok att köpa en annan persons kropp för sexuellt bruk. Så enkelt är det."

Prostitutionsbranschen skulle kunna rensas upp, om den bara blev moraliskt accepterad. Prostituerade skulle vara kurtisaner, och ett naturligt inslag i ett civiliserat samhälle. Det som står ivägen är resten av alla kvinnor, som hatar dessa förrädare, som de ständigt måste konkurrera med, och därför gör allt för att de ska förföljas. För män vore det förstås enormt mycket bättre om prostitution var lagligt och allmänt accepterat, för då skulle de ha ett sexuellt övertag över kvinnor i privata relationer, trots sin starkare sexdrift. Idag har kvinnor istället ett massivt övertag genom sin sexkartell som upprätthålls genom människofientlig sexualmoral, basserade på tabuet mot prostitution, tabuet mot andra relationer än monogama, ett generellt tabu mot sex över huvud taget som tar sig miljoner uttryck, från riksdagskammaren till sängkammaren. Men ni feminister vet vad ni gör, ni är oaptitliga exemplar, med ovanligt låg sexuell konkurrenskraft, som går i eget angeläget ärende när ni sätter käppar i hjulen för naturens gång mellan män och kvinnor.

Världen skulle vara en otroligt mycket bättre plats om alla män var bögar, som jag.

Manne

Manne sa...

Det där kommer inte från min penna. Jag ska skriva svar men hinner inte just nu.

Hils

M

hanna sa...

tack och lov för det. blev lite orolig. ser fram emot sitt svar.ö
/H

Mikael sa...

Varför inte fler välutbildade kvinnor väljer yrket? Ungefär lika oväntat som varför inte fler doktorer väljer att arbeta på en oljerigg ute i Atlanten, eller varför dem inte väljer att arbeta som inkastare på en nattklubb i Kiruna.

Det är mer riskfyllt, mindre utvecklande och ett överlag "sämre" jobb än vad man annars kan få givet ens förutsättningar.

Det betyder inte att jag föreslår att man skall förbjuda folk att jobba på oljeriggar, trots de enormt större riskerna som är inblandade där.

Sedan kan man ha olika åsikter som marknaden för sex (min är att fria kontrakt som regel alltid bör vara tillåtet, om inget väldigt klart visar på dessa nackdelar). Men att det lockar en viss typ av män och kvinnor till branschen är förstås väldigt naturligt.