lördag, oktober 01, 2005

Oj

Helen Chadwick på Liljevalchs. Fan så bra. Mycket kropp. Hon visar sin egen kropp, använder den som konstnärligt objekt, och den är förvirrande manlig, men samtidigt kvinnlig, otroligt snygg. se utställningen! någon kritiker sa nånstans att vissa feminister kritiserade hennes nakenbilder men att chadwick försökte komma undan den manliga betraktarens blick. förstod inte helt hur, men tycker det är cool att göra konst med sin egen kropp (inom vissa gränser). men man kan fundera på vad i detta som inte är porr. men hon är inte passiv, förstås, men hon tittar inte in i kameran, hon blir ett objekt. men på vissa bilder betraktar hon sig själv. och hon är aldrig underlägsen, bara stolt. jag gillar.

mycket kultur den här veckan. rebella rekommenderar även Elektras bröder. Tät, välspelad pjäs om unga killar och hedersproblematik. bra att den görs. bra att den spelas så bra. hoppas den går hem hos kidsen, när vi var där var det lite medelålders, men så kostade ju biljetterna 150 spänn också. i vanliga fall spelar de ute på skolor. och då kan man föreställa sig att det är lite mer drag i de delar som var interatkiva. En modig tjej fick gå upp och spela en hel scen där en kille ska hjälpa sin syster att berätta för föräldrarna att hon har en pojkvän. Problemet blev mer förståeligt, man fattar att det kanske inte är så enkelt.

hanna rekommenderar även Manderlay (spelar på alla dina fördomar) och Kafka - mest pga snygg huvudrollsinnehavare, fast även grym text. Nu blev det mindre feministiskt, förstås...jaja, sånt händer.

Inga kommentarer: