måndag, september 12, 2005

Arbetsrätten inte alltid av godo, eller?

Anna Thoursie, sekreterare i regeringens föräldraförsäkringsutredning, kritiserar idag på DN-debatt utredningens förslag till hur föräldraförsäkringen ska fördelas.
Thoursie vill ha en betydligt större kvotering av försäkringen och helst en total kvotering - det vill säga ett lika uttag mellan mammor och pappor.
Det som jag ser som en framförallt viktig poäng av Anna är att hon inte ser förstärkning av arbetsrätten som en självklar jämställdhetsåtgärd. Denna förstärkning (jag utgår från att hon framförallt menar lagfstiftning om rätten till heltid) kan istället bli kvinnor till ytterligare nackdel på arbetsmarknaden.
Thoursies resonemang bygger på att arbetsgivare är rationella och inte gillar frånvaro från arbetet. Det skeva uttaget av föräldraförsäkringen gör att kvinnor i fertil ålder är en riskgrupp för alla arbetsgivare. Om kvinnor dessutom får ett starkare anställningsskydd kommer deras riskfaktor i arbetsgivarens ögon att öka.
Detta resonemang är en kritik av de som hävdar att vi måste prioritera en stärkning av kvinnors position på arbetsmarknaden innan vi förändrar föräldraförsäkringen.
Om Annas tes stämmer så är snarare ett jämnt uttag av föräldraförsäkringen en nyckel för att kunna stärka kvinnors position- motsatt väg blir istället en ytterligare försvagning.

3 kommentarer:

hanna sa...

hon e så bra den där thoursie! hoppas alla kongressombuden (o alla andra) läser!!!

Linnea sa...

Rekommenderar även att ladda ner hennes bok "Varför tjänar kvinnor mindre?En handbok i lönediskriminering" Finns på LO:s hemsida- sök på titeln...
Attans bara att vi inte tänkte på det här när Bosse frågades om vad Stockholms partistyrelseldamöter gjort för att påverka beslutet om föräldraförsäkringen...

lisanelson2627 sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.