fredag, september 09, 2005

Gubbigt - eller bara överspänt?

Jag intervjuade en man häromdagen. 45-50-årsåldern om jag får gissa. Ganska trevlig. Här är ett litet utdrag.
Han: Vilka bra frågor du ställde nu, tyckte jag.
Hanna: Vad trevligt.
Han: Har du jobbat länge på [tidningen]?
Hanna: (skrattar) Nej, det är min tredje vecka.
Han: Jag tänkte nog det[!!] Men jag tycker i alla fall att du har varit väldigt duktig (sic) med det här jobbet.

Que? Vad betyder detta? Jag tror faktiskt att han tyckte att jag ställde några bra frågor - även om ganska många var av karaktären "jag förstår inte det här konstiga begreppet, men betyder det att..."
Kan det alltså vara så att: nyare journalister ställer dummare frågor, vilket han tyckte var bra, och andra bara låtsas som om de förstår eftersom de inte orkar? Först tänkte jag så. Men ordet duktig känns otroligt nedlåtande, och klapp-på-huvudet-från-den-kunnige-experten. Hade han sagt det till en kaxig kille i min ålder? Eller? är jag bara överkänslig?

6 kommentarer:

Katrine Kielos sa...

Antagligen ar du nog inte overkanslig, tyvarr.

Kram
Katrine (fran nya amerikanska datorn)

Linnea sa...

Nej- Katrine har rätt, du är nog inte överkänslig. O, nej, en kille skulle med största sannolikhet inte uppleva samma situation.
Usch- läskigt att dessa gubbar fortfarande finns kvar. O att de dessutom är så jäkla många...:-(

Jonas Wikström sa...

Hej Hanna! Jag kan mycket väl tänka mig att du inte verkar lika depraverad som dina gamla cyniska kollegor. Allting fram till duktig hade nog kunnat sägas även till en kaxig kille i din ålder...

Lukas Romson sa...

Instämmer med Jonas. Unga killar är inte duktiga, de är "framåt", "pålästa", "ambitiösa" eller något sånt.
Duktiga är bara kickor som man klappar på huvudet. Fastna inte i den rollen, du är väl lika ambitiös och framåt som jämnåriga manliga kollegor?

Mattias sa...

Jag kan förstå att du känner dig ifrågasatt. Men förvandla det inte till att han sade så bara för att du är kvinna.

Du kan inte utgår från att det var så bara för att han är man, och dessutom över 50. Hade du reagerat likadant om en yngre man sagt samma sak? Vi måste vara medvetna om när våra fördomar om fördomar(!) sätter sig i våra huvuden.

Jag skulle mycket väl ha kunnat (och kommer säkert) göra samma misstag som du, eftersom fördomar är väldigt lockande och svåra att hålla sig ifrån. Men jag kämpar för att vara medveten när mina fördomar dyker upp.

Och glöm inte, du har fördomar också, det är jag övertygad om ;o)

hanna sa...

om en yngre man hade kallat mig duktig med lätt nedlåtande ton hade han fått en smäll på käften (genom telefonen) för de ska veta bättre. klart jag har fördomar, notera min frågande ton i inlägget - jag är inte alls säker på att jag har rätt. men magknslan var otroligt obehaglig. min pappa är en gubbe på några och 50, men han skulle aldrig aldrig säga något liknande. i de komplimanger jag ibland får av honom, finns istället respekt.
jag tror faktiskt att den här mannen hade uttryckt sig med mer respekt om det var en ung man han haft på tråden. vilket också kan bero på att jag verkar mer osäker på min kompetens en vad en ung kaxig kille gör (jag är ganska kaxig, men i vissa situationer rätt så osäker), och han faktiskt ville stötta mig. men duktig blir så fel. så mycket klapp på huvudet. men det är ju möjligt att jag har fel, förstås.