torsdag, september 15, 2005

Ett steg fram och två steg tillbaka

Nu har äntligen föräldraförsäkringsutredningen kommit med sina förslag. Det känns verkligen som en kalldusch, även om det mesta var känt sedan tidigare. Visst är det fint med fler pappamånader men när de införs genom en förlängning blir det ingen som helst skillnad. Det är snarare ett bakslag för jämställdheten när föräldraförsäkringen blir mer och mer lik ett vårdnadsbidrag.

Vi i Unga s-kvinnor Rebella har flera gånger slagit fast att en förlängning är en helt felaktig prioritering. Höjning till 90 procent och höjda tak är betydligt viktigare. När detta är gjort finns det också flera andra åtgärder som känns mer angelägna en dyr förlängning. Satsningar på förskolan är ett område som vi hellre lägger pengarna på.

Den stora missen är dock att föräldraskapet fortfarande ses som något kollektivt och överskrivningsbart. Barn har rätt till en nära relation med båda sina föräldrar. Det kräver ett individuellt föräldraansvar och en individuell föräldraförsäkring.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag instämmer. Det finns många goda skäl att göra föräldrarförsäkringen till en individuell försäkring. Det självklara skälet, att det skulle vara ett utmärkt verktyg för att nå jämställdhet på arbetsmarknaden är bara ett av dem.

Kalles chef har mycket mindre att sätta emot, ur ett patriarkalt perpektiv, när Kalle säger att han förlorar ekonomiskt på att inte ta ut sin föräldraförsäkring än om han säger att han och hans barn förlorar känslomässigt på att han inte gör det. I anställningssituationer är det plötsligt ingen idé att fundera över om kvinnan kan tänkas skaffa barn snart, och därmed leda till produktionbortfall. För det är lika troligt att mannen gör det och är hemma. Den dolda diskrimineringen av kvinnor i fertil ålder kan upphöra!

När sen fäderna varit hemma med barnen redan från början ökar chansen att de är med och delar på VAB-dagarna också. Det skulle också i samband med reformen behövas en möjlighet att överlåta föräldrapenningen till någon närstående, för ensamstående och till den andre föräldern/ närstående för sjuka föräldrar. Samt en rättighet för någon registrerad anhörig att få ledigt för överlåten VAB eller föräldraförsäkring.

Men det handlar om mycket mer än jämställdhet och här borde egentligen partier som Kd instämma. Det handlar om barns rätt! Barn har rätt till en god och nära kontakt med båda sina föräldrar!

Hur kan kristdemokrater i vissa sammanhang betona hur viktigt detta är, medan de i andra sammahang tycker att det är helt okey att barnen helt vårdas av sin mor i 2 år? Med den alienation mellan barn och fäder som ofta blir följden, där det är mamma som tröstar, fixar matsäck, frågar hur det är med kompisar, planerar helgutflykter och håller koll på kläder, skrubbsår och tandläkarbesök?

Vi förnekar barn en viktigt kontakt med sina fäder idag, och vi förnekar fäder en bra kontakt med sina barn. Samhället har visat sig moget förr när man moderniserat föräldraförsäkringen, det skulle det vara nu också.

hanna sa...

ja suck vad trött man blir. det såg ju så positivt ut, när så mycket krut lades ner på den här utredningen, och frågan stötts o blötts i evigheter. Då kan man ju tyca att det vore läge att äntligen ta ett beslut som faktiskt väntas leda till nån förändrig- de verkar ju de flesta vara överens om, trots allt, att kvinnors villkor på arbetsmarknaden antagligen skulle förbättras avsevärt om föräldraförsäkringen delades. Men sen verkar det som förgjort.

Anonym sa...

Utredningen blir ju i princip meningslös. En viktig anledning till att den tillsattes var ju att föräldraförsäkringen så som den tidigare (och än idag) sett ut leder till ojämlikhet i hemmet och på arbetsmarknaden. Att lägga fram ett förslag där kvinnan ska fortsätta förutsättas stå hemma vid spisen mer än mannen, känns minst sagt förlegat. Det känns nästintill som en förolämpning mot oss som hoppades på en strikt individualisering. Hoppas ni kan få mer stöd i erat parti för er åsikt från Rebella.

Anonym sa...

Jag håller med till 100% vad gäller förlängningen, andra trängande behov och inte minst att man inte vågar individualisera fullt ut.

Men måste ändå säga att det finns flera delar i utredningen som är riktigt bra. Tex graviditetsmånad och två dagar per förälder och år på SGI att ta när barnet är 4-10 år. Tydligt klass och könsperspektiv.

Utredningen föreslår också sätt att knyta pappan närmare barnet då det är spädis genom tex fler dubbeldagar (det som idag är 10 pappadagar), och en individualiserad information från FK till både mamman och pappan redan innan barnet är fött.

Jag tycker nog att stora delar i utredningen är klara fall framåt för det som redan idag är världens bästa föräldraförsäkring. Tyvärr kastar förlängningen och bristen på individualisering en skugga över det.

Marta Axner sa...

Håller med er om förlängningen mm.
Tror dock inte att loppet är kört i partiet vad gäller ytterligare delning - enligt en insatt källa så är det beslut som faktiskt tagits i partistyrelsen inte att inga förändringar ska göras, utan att inga förslag ska läggas innan utredningen är klar. Sedan har detta inte kommunicerats särskilt tydligt till media.
Tror att det finns stor vits att driva frågan inom partiet nu - även om exempelvis Andnor och andra nyckelpersoner är uttalade motståndare mot individualisering.