onsdag, maj 09, 2007

Hållbar utveckling, hört talas om det?

Ja det har nog de flesta av oss gjort. Men de borgerliga partierna i Stockholms läns landsting måste ha missat det. Bara för några dagar sedan kom IPCC:s rapport om behov av åtgärder för att minska klimatförändringen och förra veckan presenterades en rapport om de luftföroreningar vi stockholmare utsätt för på grund av trafiken. Trots stor mediauppmärksamhet verkar de ha gått spårlöst förbi.

En stad som Stockholm kan verkligen gå före och vara effektiv och miljövänlig. Ett av de viktigaste instrumenten är en bra och billig kollektivtrafik.

Nu ska priset höjas. Det lär knappast locka fler att åka med SL. Priset ska höjas särskilt på de längre resorna som verkligen konkurrerar med bilen.

Pengarna borgarna tar in från resenärerna ska gå till att sänka skatten med 10 öre. Det innebär en skattesänkning på 10 kronor i månaden om du tjänar 10 000 kr. Det räcker nästan till en GB-sandwich. De som tjänar 20 000 kr/mån vilket ju är vanligt får 20 kr eller en extra chipspåse i månaden. De 20 kr skulle kunna räcka till att betala den höjning på SL-kortet som borgarna redan genomfört.

Skattesänkningen kostar 384 miljoner enligt SvD. För lika mycket pengar skulle vi kunna sänka priset på SL-kortet med en hundring.


PPP - polluter pays principle eller principen att förorenaren betalar är central i mycket miljöarbete och vägledande när man ska välja ut styrmedel för att nå en hållbar utveckling. I Stockholms läns landsting kör vi omvända världen. De som reser miljövänligt ska betala mer.

1 kommentar:

Gabriella sa...

Jag har dessutom förstått det som att man gärna vill förenkla ytterligare för boenden i stan att ha bil (varför man nu ska ha det... ) genom att öka antalet parkeringsplatser. Eller iaf se till att andelen per hushåll är högre vid nybyggen än det varit tidigare.