fredag, maj 11, 2007

Gubbslem

- Man skulle väl kunna hävda att vi inte riktigt hängt med i tiden, säger Carl-Gustaf Mann, klubbdirektör för Royal Bachelors Club.- Vi älskar tjejer men gubbarna tycker att det är rätt skönt att slippa åla sig, flirta, dona och greja. Det blir mer avslappnat. Och tjejerna vill väl inte ha med nån kille på syjuntan? Vi håller på traditionerna.

Ja, herre gud vad ska man säga. Calle här försöker förklara varför kvinnor inte är välkomna i hans och gubbarnas maktklubb. Vår arbetsmarknadsminister som ansvarar för att bryta könsdiskrimineringen på arbetsmarknaden är tydligen med i någon slags broderklubb. Pinsamt!

15 kommentarer:

fredrik sa...

Fast ärligt talat är det väl ganska enkönat i maktklubben Rebella ("Systerskap är makt") också? Det är väl bara skönt att slippa hänga med Mann och Litorin. Manliga nätverk är tämligen oberoende av formella organisationer.

Tipsaren sa...

Reagera mot sexism:

http://victoriaahlberg.blogspot.com/2007/05/njesguiden-goes-sexism.html

http://markusblomberg.blogspot.com/2007/05/maxim-lindqvist-p-njesguiden-r-sexist.html

Kerstin sa...

Eller så avslöjade han att gubbarna sitter och broderar på sina herrklubbar, och det förstår man ju att de inte vill att kvinnor ska se :-)

Fredrik:
Visst systerskap är fantastiskt. Det är på grund av sådant som kvinnor besätter nästan alla styrelse- och VD:poster i näringslivet, har de högsta lönerna, sitter på de stora förmögenheterna och aldrig släpper fram männen till köttgrytorna.

fredrik sa...

Jag är tämligen övertygad om att patriarkatet inte är något som samordnas på några sunkiga herrklubbar på Östermalm. Och t ex Litorins medlemskap i Nya Sällskapet är på det stora hela inte viktigare än om han spelar innebandy i ett korpenlag eller tar en öl efter jobbet med sina polare. Precis som att kapitalismen inte kommer att falla om man stänger Frimurarnas lokaler. Stirrar man sig blind på de enskilda träden är risken stor att man missar skogen.

Kerstin sa...

Fredrik:
Grabben, de där gubbarna ÄR skogen och deras herrklubbar är rotsystemen i denna skog!

fredrik sa...

Nej, de är möjligen väldigt stora träd. Men de är inte skogen. Om de var skogen skulle man kunna stänga de där klubbarna och på samma gång patriarkatet. Om du vill tro det så får du gärna göra det. Jag väljer att hålla mig med en mer avancerad syn på hur samhället och förtryck är formerade. Att tro att patriarkatet styrs från Nya Sällskapet och Royal Bachelors Club är som att tro att ett gäng judar träffades på 1800-talet för att dra upp riktlinjerna för världsherraväldet i Sions vises protokoll. Konspirationsteorier är inte mycket att hålla i handen om man vill göra något åt samhället på riktigt.

Gabriella sa...

Jag förstår nog inte riktigt den här diskussionen, gav uttryck för det på Katrine Kielos blogg också.

Vill vi som reagerar på detta inte göra något åt samhället på riktigt menar du? Vad är rätt och fel att reagera på?

Om man slutar reagera på sådant som i vår vardag upprätthåller patriarkatet så skulle i alla fall jag tappa mitt politiska engagemang. Stort och smått engagerar mig och gör mig upprörd. Och det är den upprördheten och ilskan som driver mig. Är det fel tycker du Fredrik?

Jag tror, som jag skrev hos Katrine, att det ena inte utesluter det andra.

Och jag tycker det är väldigt bra att kvällstidningar tar upp sådana här saker istället för att skriva om hur folk gör bort sig i superduperkönsrollsstyrda dokusåpor.

När något står i tidningen finns det. Och när det finns kan vi diskutera det.

fredrik sa...

Gabriella: Vad är det då man ska göra åt de här klubbarna? Ska de tvingas öppna för kvinnliga medlemmar? Ska i så fall Rebella tvingas öppna för manliga medlemmar?

Hur som helst kommer Littorin och Mann ändå att hänga med sina kompisar. Och vid dagens slut skulle varken du eller jag vara välkommen i deras klubbar, alldeles oavsett hur inträdeskriterierna ser ut.

Gabriella sa...

Nej man kan inte tvinga dem att öpnna för kvinnor. Min poäng är att även om du och jag vet att maktens män umgås med varandra så tycker jag det finns en vinst med att ocksa media tar upp sådant. Om inte annat så underlättar det den feministiska kampen oerhört.

Och vad gäller Rebella så har vi ju diskuterat det innan, särorganiseringens vara eller icke vara. Jag tycker fortfarande att ett jämställt samhälle är något vi uppnår tillsammans, att kvinnor dessutom hämtar kraft och makt genom särorganisering tror jag ökar takten på den processen.

//Gabriella (som varit på semester, därav sen kommentar)

Jonas Ryberg sa...

Samtidigt har ju det hela en viss högborglig charm, man kan riktigt se hur de sippar på en whiskey i läderfotöljen samtidigt som de läser börsnyheterna i Financial Times.

;)

Anonym sa...

Fredrik, du missar en sak. Du r med i diskussionen p Rebella.
Tjejer kommer inte in där. De kan inte diskutera där. Det är en stor, markant skillnad.

I sak:
Det är det en skandal, år 2007, att mannen uttalar sig så här. 2007! Och sitter kvar utan att fördöma uttalandet. Samt kräva förändring av stadgarna.

UBYMIC.

Stina sa...

haha. sven otto littorin. kan han göra nånting rätt?!

Anonym sa...

Ihr habt eine schoene Webseite hier, und vielciht schaut Ihr euch auchmal meine an, ok Sex im Internet ist nicht jedermans Sache, aber eben meine erste Homepage. Danke und macht weiter so! http://amateure.sexblogz.org

Anonym sa...

Ihr habt eine schoene Webseite hier, und vielciht schaut Ihr euch auchmal meine an, ok Sex im Internet ist nicht jedermans Sache, aber eben meine erste Homepage. Danke und macht weiter so! http://www.porno-rss.net

Anonym sa...

[b]Supreme Search Engine[/b]

[i]A powerful new search engine on the Net! Find information and websites on the Internet. [/i]

[url=http://www.supremesearch.net]Supreme Search Engine[/url]

[url=http://www.supremesearch.net][img]http://www.supremesearch3000.bravehost.com/Mini.jpg[/img][/url]