tisdag, augusti 16, 2005

moderat veta-hut-feminism?

Kristina Axén-Olin vill kastrera våldtäktsmän, står det i dagens DN. Och så får man höra att man är extremfeminist. Det här skulle jag aldrig nånsin säga, även om jag kan komma med nog så kreativa förslag på hur man i övrigt bör förändra våldtäktslagstiftningen och framför allt kanske tillämpningen. Men det här var ovanligt okonstruktivt, eftersom huruvida man lyckas med behandlingen eller inte är ovanligt beroende av personens motivation. Det lär nog inte hindra många våldtäkter, utan är nog bara ett vanligt symptom på moderaternas veta-hut-politik. Men det mest intressanta blir nog ändå reaktionerna. Jag undrar nämligen om det får till effekt att folk tror att feminister vill införa såna åtgärder? Jag vill inte klumpas ihop med Axén-Olin i något fall, men jag skulle tycka att det var intressant om man genom hennes utspel drog paralleller till "feminister" i allmänhet. Jag tror nämligen inte att man kommer att göra det, och det är väl ok, men då kanske man borde tänka sig för lite även när andra uttalanden florerar i media, som genast får klang av att är man feminist, så tycker man på detta galna sätt.

7 kommentarer:

Linnea sa...

Det är nästintill patetiskt hur moderaterna försöker bedriva någon slags jämställdhetspolitik genom det här uttalandet. Jag hoppas verkligen inte att kastrering kommer att ses som en "feministisk åsikt".
Det mest sorgliga med Axéns uttalande är framförallt hur män återigen beskrivs som någon slags grottmänniskor som inte kan kontrollera sin sexualitet. Genom att begränsa testosteronet hos våldtäktsmän skulle vi då få mindre våldtäkter.
Jag tror inte alls att problemet är mäns sexualitet, och jag tror att män kan kontrollera sin sexualdrift precis som kvinnor kan.
Våldtäkt handlar inte om sex.
Våldtäkt handlar om makt.
För att på allvar minska antalet våldtäkter så måste maktfördelningen förändras. Det är där moderaterna borde lägga sitt krut vad gäller jämställdhet. Men den analysen är tyvärr inte moderaterna kompetenta till- så under tiden så får de gärna hålla sig borta från frågor de inte behärskar.

Josefine sa...

Och det är ganska fantastiskt hur man fortfarande målar upp bilden av våltäktsmannen som den lille fule psykopaten som ligger kåt i buskarna och väntar på nästa offer. Vi kommer att få kastrera en jäkla massa vanliga familjefäder, skolkamrater och flyktiga bekanta om vi inte tar tag i den riktiga problematiken först.

hanna sa...

...

Peppe, 38 sa...

Måste hålla med om att detta uttalande var ett ovanligt korkat förslag trots att jag är en borgerlig väljare som hoppas på ett maktskifte under nästa år.

Jag är däremot för att män som misshandlar kvinnor vid behov ska ha rätt till vård, vilket jag inte är säker på att alla sk feminister är.

Jag kanske är naiv, men jag tror det går att påverka alla människor till att bli bättre människor, även de som har utfört grymma brott. Ofta är dessa människor själva offer från en tidigare barndom.

Linnea sa...

Tror nog att det är väldigt få feminister som inte tycker att män ska behandlas när de har slagit. Däremot så prioriterar kvinnorörelsen att hjälpa de kvinnor som blir utsatta, tyvärr finns de som anklagar kvinnorörelsen för att då göra en felaktig prioritering. Är det inte nog att samhället låter frivilliga insatser ta hand om de kvinnor som varje dag misshandlas? Ska vi dessutom kräva att kvinnorörelsen ska vårda de män som slår? Det borde väl rimligtvis vara kriminalvårdens uppgft?
Viktig sak nummer två är att jobba med orsakerna till våldet, det vill säga att vi lever i en värld där män som grupp kan fortsätta att vara överordnade bland annat på grund av våld och hot om våld mot kvinnor.
Det problemet är strukturellt och kan bara lösas genom att mäns överodrning gentemot kvinnor bryts. Och så länge det inte bryts så kommer mäns våld mot kvinnor att finnas kvar. Med eller utan testosteron hos dömda våldtäktsmän.

Josefine sa...

Jag tror inte du är naiv Peter Gustavsson, däremot tror jag att den borgliga allians som du håller på inför nästa val inte riktigt är överens med dig där...

fredrik sa...

Observera att det är en annan Gustafsson (med f).