onsdag, augusti 10, 2005

aborter för alla?

just nu skriver jag en grej om att några landsting har utfört aborter på utländska kvinnor, som civil olydnad. vad tycker ni om det? en s-riksdagsledamot från Värnamo, Carina Hägg, verkar driva frågan och jag ska prata med henne.
borde det
- vara tillåtet för sådana som är i Sverige illegalt att få abort? (de har bara rätt till akutvård idag, och det kan man ju för den delen tycka en del om)
- för turister?
- inom EU har vi väl lika rätt till vård, så borde inte kvinnor från Portugal och Polen få komma hit och göra aborter? men kostar det en massa pengar då?

då kan man ju tycka att det borde vara gratis eftersom vi vill hjälpa dessa stackare som råkat födas i ett för katolskt land. men kanske man ska ha viss respekt för demokratiskt fattade beslut, även om man inte håller med ;) ?? eller?

vad tycker ni? och vem var det som sa att ssu tyckte nåt om detta förra veckan?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Håller helt med. Det absurda är att det i lagstiftningen finns ett specifikt undantag för aborter, just för att de kan vara känsligt i relation till andra länder där detta anses som fel.

För mig är just det skälet. Att kvinnor som nekas rätten att bestämma om sin egen kropp i sitt eget land ska ha rätten att komma till sverige och få en abort utförd.

Självklart måste arbetet för fri abort i världen fortsätta. Då en resa till sverige inte är gratis, och det kommer heller inte ingreppet att vara. Så det är ju inte alla kvinnor som kan ta möjligheten om vi ändrar vår lagstiftning.

För övrigt finns det, enligt nån oppinionsundersökning, en majoritet i riksdagen för en förändring, så jag hoppas att det är det som utredningen föreslår och att vi får rösta-igenom det under året.

Anonym sa...

Endast kvinnor som är svenska medborgare, skrivna i landet eller asylsökande har rätt till fri abort, enligt lagen från 1975. Vissa undantag görs, men då först efter ansökan till Socialstyrelsen.
Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Hägg, från Värnamo, säger att hon själv talat med och fått bekräftat från landstingsanställda på olika kvinnokliniker i Jönköpings län att de utför aborter även på kvinnor som inte omfattas av lagen.

Det hela öppnar ju upp för en debatt kring när civil olydnad är ok. Själv har jag alltid tyckt det, men det är ju betydligt ovanligare inom sossarna. Kan civil olydnad rättfärdigas i en demokratisk stat eller bara i en diktatur? Ska man i en demokratisk stat arbeta för förändring med lagliga medel och tex vänta på den här utredningen som kanske landar i en förändring av lagen?

kamikaze sa...

vad gäller EUmedborgare: e ganska äckligt att det här undantaget fran sjukvardsöverenskommelsen länderna emellan accepteras fran svenskt hall. Som jag förstatt driver inte sverige fragan inom EU heller, utan reproduktiva rättigheter drivs endast gentemot bistandsmottagande länder.