tisdag, juni 30, 2009

Herregud

Såg ett program om människor som slår sina barn. Som ”smiskar” sina barn. Som menar att man måste smiska sina barn. De var kristna och enligt dem var det ett direkt påbud från Gud.

En av personerna som är med i reportaget tillverkar spadar och ger bort dem på nätet. Och skriver utförliga beskrivningar om hur man ska slå sina barn med dessa spadar. För att det ska bli rätt. Det är nämligen olika många slag för olika saker. Man ska också vänta en minut mellan varje slag. För då känns det ordentligt. Att vänta en minut på nästa slag är en lång tid för ett barn, säger han. Herregud.

I en av familjerna de följer ”disciplinerar” mamman sina barn med smisk. Hon använder en läderbit. Enligt henne är den bra eftersom den är följsam men ändå gör ordentligt ont. En av hennes söner har vid ett tillfälle inte slutfört sitt jobb (som hon kallar det). Det var att städa undan efter lunchen. Hon frågar sin son om han har städat och han säger att han har gjort det. När det sedan visar sig att han inte hade gjort klart ”jobbet” börjar förnedringen. Han får förklara varför han ljuger. Ljuger. En kille på 9-10 år. Han skrattar lite. Hon undrar om han tycker det är roligt. Han säger att det inte är roligt.
Han vet att han ska få smisk. Han vet precis vad han ska göra när hon säger ”du vet vad du ska göra”. Han får bra ned byxorna, ställa sig med händer mot soffan. Så får han tre slag med läderremmen. Han gråter och säger att det gör ont. Sen säger mamman att han ska komma och be om ursäkt när han har gråtit klart. Och det gör han. Herregud. Kristna människor som säger att Gud har sagt att man ska slå sina barn. Är det bara jag som tycker att de är helt galna?

Min första tanke när jag såg den här scenen utspela sig var att det här är barnen som hämnas. Som på något sätt kommer hämnas all förnedring och smärta som de har fått stå ut med. Kanske inte mot sina föräldrar. Kanske mot någon annan.

Familjerna berättar om hur de uppfostrar sina pojkar att bli ledare. Och sina flickor att bli hemmafruar. Det är inte något som de själva kan välja bort. Det är de alternativet som erbjuds.

Jag vet att det är väldigt många människor i världen som är troende, själv är jag inte det. Jag tror på massa saker, men bekänna sig till en religion har jag svårt att se mig själv göra. Ibland känns religioner som en täckmantel för att få moralisera över massa människor och deras val. Visst finns det religiösa som tycker det är ok att homosexuella gifter sig, som inte har något emot sex utanför äktenskapet, som inte är emot aborter och som inte kämpar för att behålla traditionella könsroller, men ibland känns det som att religion per definition är bakåtsträvande. Jag förstår att detta kan uppfattas som kränkande, om du som läser det här är troende. Det är absolut inte meningen. Jag kanske har fel? Ni får gärna hjälpa mig i sånt fall.

7 kommentarer:

roberth sa...

Invandrare agar sin barn hela tiden. De mördar dem också om de umgås med svenskar. Vad säger du om det?

Edvin, socialdemokrat och socialist sa...

Robert: Om du hade skrivit det där i ett mer spritt medium hade den ansvariga utgivaren sannolikt fått betala böter för förtal eller hets mot folkgrupp.
Mia: Jag håller med dig i princip. Men det är ett snedspår att se religioner i sig som något dålig, tycker jag.
Befrielseteologer i Latinamerika har slagits för fattiga människor med en progressiv tolkning av kristendomen.
Visst kan religion fungera som falskt medvetande, som ideologiska dimridåer. Men det är snarare den dumlojala och/eller okritiska inställningen som är problemet.
För flera månader sedan såg jag en artikel på Newsmill skriven av en kristen som tyckte det var konstigt att vetenskapligt sinnade inte var religiösa. Argumenten var ganska bra.

Anonym sa...

Visst finns det religiösa som tycker det är ok att homosexuella gifter sig, som inte har något emot sex utanför äktenskapet, som inte är emot aborter och som inte kämpar för att behålla traditionella könsroller

Som jag till exempel. Men vi blir inte lika bra TV som bakåtsträvarna - precis som muslimer som spränger saker har större nyhetsvärde än de som bara lever ett fredligt och vardagligt liv i enlighet med sin tro.

Mia Päärni sa...

Jag antar att Roberts kommentar var ett försök att provocera, men jag ska kort svara på det ändå. Invandrare som benämning är problematisk eftersom det inte går att gruppera människor på det sättet. Och det hedersrelaterade våldet är ett problem men att generalisera på det sättet som du gör att det inte kan bli en seriös diskussion. Och till Edvin och anonym. Jag menar inte att all religion är av ondo. Mina erfarenheter av religion är väl begränsade och består till stor del av det jag läser i tidningar eller ser på TV. Jag förstår också att media rapporterar om det som har större nyhetsvärde.

Anonym sa...

Enligt lag är det förbjudet att slå barn i Sverige. Denna lag firar dessutom 30 år just i dagarna. Och gäller alla oss som bor i Sverige oavsett om vi är födda här, invandrare, religiösa eller något annat.

Kristen vänster sa...

Folk försöker att få makt, över sina barn och över en massa andra människor. Sen använder folk olika argument för att legitimera att de har rätt att förnedra andra. Vissa använder religion, andra använder kön andra använder det som biter på just deras omgivning.

Idag skrev jag ett inlägg på bloggen kristen vänster att det är lätt att hitta bibelord för att ge andra lägre människovärde http://tr.im/si4H, gäller även i det här fallet!

Vissa, som Robert här ovan, använder motstånd och fördomar mot främlingar för att försöka berätta att han och "hans sort" ska ha mer inflytande och resurser än andra. Det är lika obehagligt tycker jag.

Anonym sa...

Det är väl inget konstigt att kristna slår sina barn - deras heliga skrift uppmanar dem ju att göra det!

Ords 29:17
Tukta din son, så gör han dig nöjd
och fyller dig med välbehag.

Inga problem att hitta stöd för våld, förnedring och vadhelst för vansinne i bibeln. Det som är underligt är att normala sunda människor inte tar avstånd från dess innehåll!