tisdag, september 11, 2007

Politik i sängen

Göteborgsposten skriver idag om att p-piller är en bidragande orsak till svåra samlagssmärtor hos kvinnor. Enligt en doktorsavhandling, skriven av gynekologen Ulrika Johannesson, så uppger var tionde kvinna att hon en längre tid lidit av svåra samlagssmärtor:

"De flesta lider då av så kallad vulvavestibulit med smärta och tryckömhet i området kring slidöppningen. En rad olika faktorer, både fysiska och psykiska, kan påverka tillståndet men kunskapen är bristfällig och det finns i dag ingen effektiv behandling mot symtomen.
P-piller påverkar kroppen på flera sätt som kan öka risken för smärttillståndet. Friska kvinnor som äter p-piller är mer känsliga än andra vid slidöppningen, med fler ytliga blodkärl och förändrad slemhinna som troligen gör den mindre motståndskraftig. Bland annat ökar sannolikt risken för så kallade mikrosprickor. Detta tror vi, i kombination med den sänkta smärttröskeln, kan leda till vestibulit."

Det finns ingen effektiv behandling. Kunskapen är bristfällig. Forskningen i princip obefintlig. Kvinnors sexualitet är inte värd att lägga pengar på. Jag blir så arg! Läkemedelsindustrin skulle aldrig släppa igenom ett preventivmedel för män med ”bieffekterna” att de skulle kunna bli impotenta (vestibulit är inget annat än impotens), gå upp i vikt, bli hormonmonster, få ökad risk för blodproppar, högt blodtryck och cancer, få acne osv osv. Trots det är just p-piller det överlägset mest använda preventivmedlet för kvinnor. Det är så absurt vad vi utsätter våra kroppar och vår sexualitet för. Allt detta för att kunna ha lite säkert sex, i många fall sex som inte ens tillfredställer oss kvinnor. Det här är bara ett exempel av många som så tydligt visar könsmaktsordningen, även i sängen. Enligt en undersökning TNS Gallup gjort på uppdrag av RFSU har mer än fyra av tio kvinnor mellan 18 och 35 år fejkat orgasm. De vill att sexet ska ta slut, men vill inte såra killen. Bara en av tio kvinnor får orgasmer av vaginalt samlag, jämfört med 75% av männen. Katrine Kielos skriver i senaste numret av tidningen Frihet:
”Vi lever i ett samhälle med ett orgasmgap på 65%. En majoritet av Sveriges kvinnor befinner sig i ett sexuellt utanförskap, för att tala moderatspråk.”

Kvinnors sexualitet är ett politiskt problem och en politisk angelägenhet. Det privata är politiskt. I det ingår mer pengar till forskning på kvinnosjukdomar och preventivmedel, bättre sexualundervisning i skolorna, fler ungdomsmottagningar, metoder för att bemöta sexualiseringen av de offentliga rummet osv osv.

9 kommentarer:

Gabriella sa...

Good point. Samtidigt ska man inte ge forskningen och läkemedelsföretagen allt för mycket skuld tror jag. Jag tror att mycket handlar om ens partners lyhördhet. Som jag har förstått det så har många kvinnor m vestibulit blivit hjälpta genom att med sin partner och en expert diskutera samlivet. När man förr i tiden sade att det bara handlade om att tjejer inte slappnade av när de hade sex så tror jag att det ligger en viss sanning i det. Sen tror jag inte det är vår uppgift att "bli avslapnnade" utan det är ett stadium man når tillsammans med sin/sina partners. Och penetration är kanske något man kan skippa innan dess att det känns bra. Eller alltid.

Jag är alltså väldigt mycket inne på Katrines linje. Tjejers sexualitet ska tas på allvar. Vi ska ta oss själva och våra känslor på allvar. Sex ska kännas bra. Inget annat är acceptabelt.

Anonym sa...

Jag ställer mig tvivlande till avslappningsteorin. Jag hade vestibulit, med en partner som jag definitivt inte hade problem med. En vecka efter att jag slutat med p-pillren (lyckligtvis har Uppsala en läkare som forskat en del på detta) försvann alla besvär. Enligt läkaren är kvinnor som är stressade, äter p-piller, och inte röker särskilt utsatta.

Gabriella sa...

Vad skönt att jag röker!

Nej men ärligt. Det var ju intressant. Som du ser det var det alltså pillrerna?

Jag vill inte med mitt förra inlägg mena att det inte KAN bero på ppiller. Och jag håller helt med Joanna om att det måste forskas mer på kvinnosjukdomar och preventivmedel. Jag ville bara föra in dimensionen partner i resonemanget.

Gabriella sa...

Vad skönt att jag röker!

Nej men ärligt. Det var ju intressant. Som du ser det var det alltså pillrerna?

Jag vill inte med mitt förra inlägg mena att det inte KAN bero på ppiller. Och jag håller helt med Joanna om att det måste forskas mer på kvinnosjukdomar och preventivmedel. Jag ville bara föra in dimensionen partner i resonemanget.

Joanna sa...

Det är självklart inte så enkelt att kvinnor och män inte kommer att bli jämställda i sängen bara för att vi satsar mer pengar på forskning, men det ska iaf inte vara så att tjejer inte kan ha säkert, vaginalt, sex med killar bara för att vi får preventivmedel utskrivna som i princip gör oss impotenta.

Jag googlade faktiskt olika forskningsprojekt innan jag skrev blogginlägget och om man bara tittar på statistiken för forskningspengar som är öronmärka från staten för olika typer av sjukdomar är statisiken slående. "Bröstcancer" gav typ 14 träffar, "prostatacancer" över 30 träffar.

Anonym sa...

Jag är ganska säker på att det var p-pillren, men detta är inte särskilt välkänt i sexologkretsar - för alla ska ju helst äta p-piller... Det fanns dock en läkare i upspala som specialiserade sig på vestibulit vilket var tur för mig.

Anonym sa...

För att få hjälp med problem som t.ex. vestibulit tror jag att man ska ha tur och hamna hos rätt person... Har man inte det så är det inte lätt.

Mia Päärni sa...

Jag kan absolut tänka mig att p-piller har en sådan effekt. Men jag kan också tänka mig att många kvinnor (kanske framförallt yngre?) har sex fast de kanske inte vill. Jag har själv gjort det, och min erfarenhet är tyvärr att jag inte är ensam om det. För mig är det i högsta grad en politisk fråga som borde uppmärksammas mycket mer.

Kent Filppu sa...

Visst borde det forskas med kring mediciner och sexualitet. Viktigast är forskningen kring p-piller.

Däremot när det gäller resonemanget om orgasmgap så tycks ni glömma att kvinnor har förmånen att kunna få flera orgasmer under en akt. Hur stort blir inte gapet åt andra hållet om en man får en orgasm (vilket de flesta män som inte är dyngfulla lyckas med oavsett partnerns prestationer) och kvinnan får fyra. Kan det i någon form av könsrättviseresonemang kompensera för att tre kvinnor blir utan orgasm under akten?

Personligen tycker jag att resonemanget att jämföra antal orgasmer mellan män och kvinnor känns lite konstlat, då det torde vara allmänt känt att vi är olika skapta.

Vad vuxna människor gör frivilligt i sängen är upp till var och en. Om det sedan leder till noll, en eller flera orgasmer för respektive part har ingen utomstående med att göra.