torsdag, september 20, 2007

Gläntan i lågor

Så brann förskolan Gläntan till grunden. Det var ju inte direkt oväntat, för någon vecka sedan fick jag o de övriga oppositionsledamöterna i stadsdelsnämnden en fråga från oroliga föräldrar. De undrade var deras skrivelse om vandaliseringen av förskolan tagit vägen, det undrade vi också men när vi skulle fråga igår kväll kändes det som att vi var sent ute. Då fanns det inte något Gläntan att vara orolig för längre. Ulrika By skriver i dagens DN om det man skämtsamt kan kalla stadsdelen som staden, SL, landstinget, näringslivet och myndigheterna glömde. Östberga är mindre än Tensta, Rinkeby eller Skärholmen men problematiken är ofta densamma. Många människor har inte jobb, många lever på försörjningsstöd, har dålig förankring i samhället i stort och på arbetsmarknaden.
Ibland görs det "satsningar på förorten" och Östberga finns då med. Mellan 1994-1998 fanns det stora planer på hur Östberga skulle utvecklas. De som bor här var med, de planerade och visionerade.
Sedan blev det maktskifte i staden och alla planerna gick i stöpet. Efter fyra år var det dags igen, då hade de som bestämde glömt bort och istället för det fina nya torget som skulle lyftas upp byggdes där ett 11-våningshus och ingen ville fördela pengar från innerstadsbornas vackra parker till att rusta Årstafältet för att ge Östbergaborna en vacker park.
Östbergas historia består kort och gott av många svek, från alla politiska läger.
Jag har inte ett universalmedel för hur boende här i Östberga ska få tillbaka tilltron till sig själva och till politiken som förändringskraft. Det är en stor fråga att diskutera och det är något som mitt parti behöver fundera mycket på under tiden i opposition.
Däremot finns det en mängd saker som Inte kommer att göra situationen bättre. Östbergaborna mår inte bättre av att oroa sig för att inte ha någonstans att bo när de tvingas köpa sin lägenhet, och de utan arbete och inkomst inte får något lån. Östbergaborna mår inte heller bättre av att skolan, förskolorna, fritidsgården, parklekarna, vårdcentralen drivs av olika privata entreprenörer så att möjligheten till samverkan och ansvarsutkrävande försvåras. Arbetslösa Östbergabor blir inte mer hoppfulla när A-kassan blir sämre, eller när möjligheten till vuxenutbildning som kan ge jobb begränsas kraftigt. Östbergabor med försörjningsstöd får inte större framtidshopp av att de inte längre kan resa i sin egen stad när SL-kortet försvann från biståndsbedömningen. Kvinnor i Östberga som jobbar deltid inom äldreomsorgen kommer inte må bättre av nedskärningar, ännu mer slimmade organisationer och en stressigare arbetsmiljö. Samma kvinnor mår inte bättre av att detta leder till sjukskrivning och en sjukförsäkring som sakta men säkert monteras ner.
Det är bara några saker, Borgs budget idag innehåller fler. Axén-Olins budget för staden och Reinfeldts i landstinget ännu fler.

Inga kommentarer: