torsdag, mars 01, 2007

Dagis, dagis och skatt

Eller förskola heter det ju egentligen. Mina tankar har i alla fall kretsat runt denna fantastiska möjlighet för mig och min son en hel del den senaste tiden.

I Tyskland sprids skrämselpropaganda om de svenska förskolorna och jag kan inte annat än hålla med skolverkets sakliga konstaterande. Det är lite underhållande att läsa olika kommentarer från folk som inte har en aning om hur det ser ut på dagis. Det finns en massa vandringssägner om hur hemskt det ska vara. De har väldigt lite med verkligheten att göra. När både jag och Deniz var sjuka förra veckan fick jag än en gång klart för mig hur mycket förskolan betyder för honom. Framåt söndagen när han frisknat till klättrade han bokstavligen över väggarna. Fem dagar hemma med mamma gjorde honom understimmulerad. Vi kan inte hemma ge honom allt det många bra leksaker, helt barnsäkra utrymmen och en massa kompissar innebär.

Men den springande punkten är ändå att vi får de förskolor som vi prioriterar att ha och är berädda att betala för. Vi fick ett medelande från vår sons dagis igår. Barngrupperna ökar med ett barn per grupp från och med i januari. I hans småbarnsgrupp blir de återigen 14 barn, i mellangruppen blir de 16 och i storbarnsgruppen 18 barn. Orsaken är ingenting annat än att den nya borgerliga majoriteten i Stockholm och Farsta prioriterar sänkt skatt före bra verksamhet. Det aktiva och mödosamma arbete för bättre kvalitet och mindre barngrupper i förskolan som vi socialdemokrater drev i majoritet under förra mandatperioden försvinner för 30 öre. Det är inte ens så att vi småbarnsfamiljer får del av skattesänkningen eftersom dagisavgiften samtidigt höjs. Det enda vår familj får är en nedskuren verksamhet. Förskolan är en fantastisk möjlighet för barn men då måste vi politiker våga ge de resurser som krävs istället för att sänka skatten för de som redan har.

2 kommentarer:

Mia Päärni sa...

Jag har precis samma erfarenhet! Även om jag ibland kan önska att det var mindre barngrupper så är jag övertygad om att han mår bra av att gå på dagis.

Att den nya majoriteten hellre sänker skatter än satsar på verksamhet är egentligen inget nytt. Dessutom tror jag att deras ointresse för att jobba med jämställdhetsfrågorna går hand i hand med detta. Man satsar pengar på t ex vårdnadsbidrag, som kommer att utnyttjas av framförallt kvinnor istället för att bygga ut förskolan och satsa på kvalité.

Nanna sa...

Min poäng är att det går att ha små barngrupper om man vill. Det försökte vi göra under förra mandatperioden och kom en bit på vägen. Nu är det första som händer efter valet att grupperna blir större igen. Bara för att Kristina Axen Olin vill sänka skatten.