torsdag, november 30, 2006

Olala! Du var mig en läcker liten biff...!

För några veckor sedan var jag och några till och hälsade på landet Tunisien. Tunisien var ett bra land med både trevliga människor, vattenpipor och poolområden. Dock när man åker till sydligare breddgrader så slås man ju nästan alltid av detta tämligen... intressanta sätt män har att bemöta kvinnor på. Vart man än går, hur man än ser ut, så ska varenda liten gubbe/kille/karl man möter göra något form av ljud eller gest av karaktären olala...

Vad är grejjen med detta frågar jag mig? Är det för att jag som 27årig tjej ska känna mig smickrad och uppskattad när en avdankad farbror, tre äpplen hög och fyra tunnor bred kommenterar mitt utseende? Är det meningen att jag ska sträcka på ryggen och känna mig som en "riktig kvinna" när jag hör de ljuden?

Nää. Jag tror inte det. Jag tror faktiskt inte att den tre äpplen höga gubben tror att jag blir glad för hans kommentarer. Jag tror inte att han tror att jag blir ledsen heller. Jag tror helt enkelt att han skiter fullkomligt i vad jag tänker, tycker eller känner när han gör som han gör. Precis som när vi lockar på katter "kissmismissljudet" jollmrar med spädbarn eller ropar till oss byrackan -Vi skiter fullständigt i hur de uppfattar våra ljud. Vi gör de bara, för det är så vi har lärt oss att umgås med katter, hundar, griskultingar och bäbisar.

Jag och mina vänner funderade en stund om vi skulle ropa på de tunisiska männen på samma sätt som de ropade på oss. Vi försökte faktiskt. EN gång. Aldrig mer.

5 kommentarer:

Kerstin sa...

Haha, det där "Aldrig mer" gör mig förfärligt nyfiken :-).

hanna sa...

delar din upplevelse. det fungerar som en markering, just för att visa att de har rätt att titta på en och kommentera en, eftersom man är en sak och inte fullt ut människa.
ja, jag är cynisk och arg men jag har bott i paris och varit en frekvent besökare av olika sydligare länder.

Rollx sa...

Du kanske inte blivit lika stött, om en riktigt gudalikt stilig Tunisier, Hade berömt din uppenbarelse ?. Tuvärr blev det en Jabba de Hutt Tunisier :).

Anonym sa...

Sen kommer då den logiska frågan på det ologiska inlägget; Vad har tunisien med Sverige att göra? Har du för mycket lön, vill du ha mindre så att du slipper åka utomlands och dras med mindre civilserade män? Vad är det du vill ha sagt?

Om du vill starta en kampanj för att tunisiska män ska respektera kvinnor på samma sätt som de flesta svenskar gör så gör det i Tunisien inte i Sverige på en svensk blog om svenska feminister.

PS. Varför skulle de inte bry sig? Men vi vänder på det, bryr du dig om alla personer du säger hej till, eller flörtar med, blinkar till åt, etc? Gör du inte det är du en hycklare å det grövaste.DS.

Anonym sa...

du behöver inte känna nånting när han säger så, men tänk såhär: skulle du hellre vilja att alla män rynkade på näsan och mumlade "eww" när du gick förbi? du vill tydligen inte vara ett sexobjekt, men för vissa känns det bra att bli betraktad som ett sexobjekt ibland, så man inte tappar allt självförtroende.