torsdag, november 16, 2006

Det är skillnad på barn och barn

Nu har den nya borgerliga majoriteten i landstinget lagt fram sin första budget. Den kommer att göra vårt län mer orättvist och uppdelat. Ett av de tydligaste förslagen handlar om att återinföra avgifter i barnsjukvården. Nu kommer det återigen att vara så att familjer med små ekonomiska marginaler tvingas välja mellan att åka till akuten med sitt sjuka barn eller att ha pengarna till något annat nödvändigt i familjen.

Syftet med det här är ju dels att få in mer pengar så att de kan sänka skatten på sikt och dels att få bort "överkonsumtion". Det är alltså för många fattiga som lusar ner barnakuterna med sina barn i onödan.

Filippa Reinfeldt har flera gånger under förra mandatperioden talat om svårt sjuka barn som måste få komma till akuten. Det som upprörde henne var att sjuka barn som hörde till Danderyds sjukhus om nätterna fick åka en kvart extra för att komma till akuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Jag kan förstå att föräldrarna till de i snitt fem barnen per natt som fick en längre resväg tyckte illa om det. När man har ett sjukt barn vill man inte fundera på en massa ovidkommande saker - som resvägen eller om pengarna räcker. De barnen och föräldrarna är det synd om. De kan Filippa hålla brinnande tal för. Men att en massa barn nu stängs ute och får vänta på vården av ekonomiska skäl ger hon tydligen blanka faan i.

Det är skillnad på barn och barn.

1 kommentar:

Johanna Graf sa...

Word! Är man dessutom förälder med socialbidrag och bor i Stockholm får man inte bara problem med att betala sjukhusräkningen, utan även att ta sig dit. SL-kort ska nämligen inte längre ingå i socialbidraget. Det är nyttigt att gå!