lördag, oktober 28, 2006

Sabunis prioriteringar?

Nyamko Sabuni får i ekots lördagsintervju frågan om hur hon ställer sig till att regeringens förslag om förändrignar i a-kassan främst kommer att slå mot kvinnor, detta enligt regeringen självt i Budgetpropositionen 2007.

Sabuni viftar bort diskussionen och menar att budgeten i sin helhet bidrar till ökad jämställdhet eftersom citat, "det som skapar ojämställdhet är kvinnors utanförskap".

Nej Nyamko Sabuni, det är inte utanförskapet som skapar det ojämställda samhället, däremot kan ojämställdhet leda till kvinnors utanförskap. Jag vill inte märka ord, kanske var det så hon menade. Det jag reagerar på är att vår jämställdhetsminister inte stödjer den streaming-metod som regeringen använt sig av som innebär att alla förslag ska analyseras också i ett jämställdhetsperspektiv. Om regeringen lägger fram ett förslag som slår snett och förstärker skillnaderna mellan könen så anser jag att en jämställdhetsminister inte ska vifta bort den slutsatsen utan visa att det är allvarligt och borde rättas till.

Sabuni råkade också säga fel, hoppas jag, istället för att prata om att människors skatter sänks så sa hon att de nu bedriver en politik där sänkta löner kommer att leda till fler jobb. Så kanske är Sabuni främst nyliberal, därefter på sitt sätt väldigt radikal när det gäller synen på olika etniska grupper i Sverige och så småningom en förespråkare för kvinnors och mäns lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter.

En sådan ordning kan vara helt okej, men det är beklagligt att hon då får ansvar för att driva jämställdhetsfrågor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sa hon verkligen detta?
så sa hon att de nu bedriver en politik där sänkta löner kommer att leda till fler jobb

I så fall blir hon inte gammal i regeringen, spår jag! Så avslöjande får man nog inte vara :-)

Rollx sa...

En sak har hon gjort bra iallafall, och det var när hon drog bort det statliga stödet till CMR (centrum mot rasism).

Visserligen var dom underhållande i sin jakt på rasistiska glassar. Men det skall inte skattebetalarna betala för.

Jag hoppas att dom fortsätter att driva detta ideellt om pengarna skulle tryta. Ett gott skratt förlänger livet säger dom.