tisdag, oktober 17, 2006

Kvinna som partiledare ett måste.

Idag skriver Rebellas vice ordförande Anna Schönbeck, tillsammans med fyra sidoorganisationer till (s), på DN-debatt om vikten av att välja en kvinna till partiordförande. Artikeln hittas här.

5 kommentarer:

anna s sa...

Det har varit jätteroligt att sitta och ringa runt och leta undertecknare till vår artikel. Särskilt roligt har alla de glada och stöttande tillrop jag mött varit. Alla kände inte att de kunde skriva under artikeln men alla har hållt med oss i sakfrågan: Nästa socialdemokratiska partiledare skall vara en kvinna!
Heder till de fyra syskonorganisationer som haft modet att skriva under artikeln och därmed stuckit ut hakan: Broderskap, SSU, Studentförbundet och S-kvinnor.
Nu får vi fortsätta elda under den här brasan. Även om det är en självklarhet nu att det ska bli en kvinna så kommer det inte vara en självklarhet på kongressen i mars.

Joanna sa...

Jag blev såå stolt när jag läste artikeln i morse, Anna!
Bra jobbat!

jkl sa...

Först: Det är såklart jättebra att ni reser krav om en att s måste ha en kvinlig partiledare. Inget snack om det.

Men att påstå att socialdemokraterna är "Sveriges enda arbetarparti" är inte bara fel, utan påminner om den överlägsna och dryga grabbighet som ni kritiserar i artikeln. Titta en bit åt vänster så hittar ni ett parti som väldigt tydligt är ett arbetarparti. Till exempel har vänsterpartiet inte strukit kravet på att produktionsmedlen ska övergå i statens ägo - något som kan ses ett något väldigt grundläggande för arbetarrörelsen.

Så krasst - det finns fler arbetar-partier i Sverige och varav ett även är ett uttalat feministiskt parti. Kanske kan ni till och med hämta inspiration därifrån?

anna s sa...

Okej inte riktigt den aspekt av artikeln som jag hade hoppats få diskutera men men. Socialdemokraterna är ett feministiskt parti vilket deklarerades i och med att det skrevs in i partiprogrammet för några år sedan. Dessutom skulle jag vilja påstå att denna förändring gjordes delvis inspirerat av Schyman.
Men det som var kärnan i det du skrev var väl upprördhet över att vi hade mage att utnämna oss till det enda arbetarpartiet. Nu var just den formuleringen en syftning till moderaternas påstående om att de är det nya arbetarpartiet och inte ett försök att starta en kvasidebatt i vänsterblocket.
Men jag tycker nog längst in i mitt gråröda sossehjärta att socialdemokraterna fortfarande är de enda som på ett trovärdigt sätt kan säga sig vara ett arbetarparti. Det är vi som är de många, det är vi som startades som LO:s politiska gren. Vi är fortfarande ett klassparti. Jag uppfattar vänsterpartiet som ett idéparti som fortfarande (i alla fall i ledande skikt) domineras av akademiker. Huruvida man skiver om kravet på att produktionsmedlen ska övergå i statens ägo menar jag inte är något som gör ett parti till arbetarparti eller inte utan handlar om hur man förhåller sig till socialistisk idétradition. Den idétraditionen är ju mycket riktigt starkare i vänsterpartiet.
Men självkritiskt får man också säga att om den politiska utvecklingen fortsätter samma väg som den gjort under åtminstone hela 90-talet så kommer högervridningen göra sossarna till ett fesljummet mittenparti och vi kommer tappa kopplingen till fackföreningsrörelsen. Vem kommer då att fylla socialdemokraternas roll som arbetarparti? Jag vet inte och jag hoppas att den dagen dröjer.

Rollx sa...

Varför inte ett delat ledarskap ?. Både en man och en kvinna. Varför inte en delad vårdnad om socialdemokratin. Dessutom täcker man in bägge könen, om man skulle göra detta.

Det viktigaste av allt måste väl vara att vinna valet 2010. Inte vad partiledaren har för kön ?. Tänk om det inte finns något förnuftigt kvinnlig kandidat till partiledar posten ?. Jag ser iallafall inget självklart alternativ. Det finns bara gamla trötta utnötta ansikten i den tänkbara skaran. Det skulle behövas ett nytt fräscht ansikte.

Socialdemokraterna skulle verkligen behöva en ansiktslyftning. Och en stor självkritisk analys varför dom förlorade valet 2006. Vad var folk missnöjda med ?. Vad gjorde vi fel ?.