Har följt DN:s artikelserie om skolan och det som de kallar ”prestationsprinsessor” och ”glidarkillar”. Det handlar om att tjejerna mer eller mindre sliter ut sig i sin strävan att få höga betyg medan killarna slappar och antar att det ordnar sig ändå. Idag läste jag några av reaktionerna från läsarna. Många tycker att man i artiklarna haft en tendens att skuldbelägga flickorna. Jag är beredd att hålla med. Det är lite lustigt att det uppmärksammas så till den grad som det görs idag. När killarna halkar efter, då är alla jätteintresserade av att lösa ”problemet” och det låter som att det är tjejerna som är problemet. Det är klart man ska se även killar som mår dåligt, men det mest intressanta vore väl att diskutera varför vi behandlar killar och tjejer så olika? Och trots att betygen är högre för tjejerna är det fortfarande killarna som dominerar klassrummen totalt och tjejerna som mår sämst. Men det verkar inte lika många bekymra sig för.
onsdag, mars 17, 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Det vore bra om inlägget hade delats upp i fler stycken. Blir lättare att läsa då.
Mia
Det finns ingen skuld. Det finns bara komplexa orsaker.
Grundskolan är i nuläget konstruerad för flickor av kvinnor lett av kvinnor.
Pojkar och män drömmer sig till ett annat rum av tillvaron. Grabbar utan närvarande fäder som goda förebilder har det bevisligen svårt att göra kön på rätt sätt med den skola vi fått.
Inga fröknar i världen kan hantera hormonstinna 13-25 åriga pojkar/män.
Är det så konstigt att begripa.
Jag skulle utan vidare kunna konstruera en skola där det omvända tillståndet skulle råda.
Kanske skulle vi då kunna stoppa jobbflykten till Asien och upprätthålla det välfärdssamhälle som Socialdemokraterna och befolkningen byggde upp under de första 70 åren av 1900 talet.
Att få göra kön är den mest grundläggande och primala driften hos alla däggdjur. Det är denna drift som ligger bakom kreativitet och livslust och därmed drömmen om att kunna bestiga Mount Everest.
Hej!
Jag tycker det här var ett bra, och nödvändigt inlägg. Jag hoppas att grundskolan förändrats sedan jag för tio år sedan användes som stötdämpare för de stökiga killarna. Vi behöver lyfta frågor om jämställdhet redan i skolan för att vi ska ha en chans att skapa ett jämställt samhälle.
/Emelie
Skicka en kommentar