onsdag, september 16, 2009

Nej tack Anders Borg, jag vill inte ha din skattesänkning

Jag har eget företag. Enligt SVT:s Rapport kommer jag och andra egenföretagare snart betala tio tusen kronor mindre i skatt varje år när egenavgifterna sänks med fem procentenheter. Tio tusen kronor som jag tidigare bidragit med försvinner från statens balansräkning. Dessa tio tusen kronor skulle kunna användas mycket, mycket bättre. Vad sägs om att istället ge dem till någon av de tiotusentals svenskar som kastas ut ur försäkringssystemet nästa år?

Men tyvärr är det värre än "bara" fördelningspolitik. Statens kostnader som förr täcktes av mina tio tusen kronor finns kvar, så istället för att jag betalar skatt ska Anders Borg låna ihop pengarna. Det blir alltså ett hål i budgeten när regeringen försöker muta mig att tycka de gör tillräckligt för småföretagare. Jag blir nästan förolämpad. Tror regeringen att småföretagare är dumma i huvudet?

Här är något du inte fattat, Anders Borg. De flesta småföretagare är inte lika skattefixerade som du. Problemet för oss är inte att egenavgifterna är för höga. Problemet är att vi bidrar lika mycket som alla andra till ett trygghetssystem som inte ger oss samma trygghet som det ger alla andra. Jag skulle glatt betala klart mer än jag gör i dag för ett trygghetssystem som var värt namnet även för mig.

Vi småföretagare vet hur sårbara vi och våra företag är. Att yttre omständigheter lätt kan rasera det vi byggt upp. Alltså är det inte skatten som oroar mig som småföretagare. Det är känslan av att inte ha någon som kan täcka upp om något svårt och oväntat skulle hända och jag inte kan jobba. Det är risken att uppdragsgivarna ska ha hunnit vända sig till någon annan när jag kommer tillbaka från semestern. Det är vetskapen att jag kanske inte har något företag kvar efter en föräldraledighet. De sakerna oroar mig, inte skatten.

Jag har världens roligaste jobb i mina ögon, och jag kan inte komma på något jag hellre skulle göra än det jag gör i mitt företag. Men ibland önskar jag att det var lite lättare att kombinera företagandet och livet i övrigt. Där är den här moderatstyrda regeringen ett enda stort misslyckande.

Så ligger det till, Anders Borg. Du är ett problem för mig. Inte skatten.

4 kommentarer:

Gryningsräd sa...

Finns inget som hindrar dig att skänka bort dina pengar till någon som har det svårt. Annonsera på blocket eller sätt upp lappar på stan.

Men tvinga inte andra människor att göra samma sak.

Sara sa...

Nu är det ju så att jag inte tycker att det här är mina pengar. Utan våra gemensamma, att använda så att de ger bästa samhällsnytta.

Och min poäng är att om regeringen nu (äntligen) vill göra något för att underlätta för småföretagare så finns det många viktiga frågor att lösa. Men att slänga åt oss en skattesänkning som man måste öka statsskulden för att klara ut leder ingen vart.

Har du företag själv, Gryningsräd?

Anonym sa...

Haha, så bra skrivet Sara! Anders Borg - du är ett problem för mig...

Och GR: du verkar ju inte riktigt vara med i matchen. Man vill väl inte att det ska vara hög skatt för att man ska slippa sina pengar? På samma sätt som de som vill sänka skatten knappast betalar in frivilligt till välfärden, vägrar ta emot barnbidrag, en del av pensionen, kräver att betala högre patientavgift osv. Eller gör du det? Tvinga i så fall inte på oss andra att få högre avgifter och sämre trygghet.

Gryningsräd sa...

"Utan våra gemensamma"
De pengar som jag tjänar är mina pengar - inte våra gemensamma. Att jag sedan betalar skatt har jag inget emot, men att betala världens högsta skatter för att få en medelmåttig vård/skola/omsorg (plus en mängd bisysslor som stat/kommun/landsting inte skall syssla med) är helt uppåt väggarna.

Håller med. Det fjärde jobbskatteavdraget hade jag hellre lagt på småföretagare - minska egenavgift/arbetsgivaravgift exempelvis. Men sänkt skatt någonstans är bättre än inget.

"Man vill väl inte att det ska vara hög skatt för att man ska slippa sina pengar? "
Nä, men det verkar som att folk vill höja skatten för att "någon annan rik" skall betala det.

"kräver att betala högre patientavgift"
Nej, jag betalar dubbelt. Först via skatten och sedan en privat sjukvårdsförsäkring så att jag inte behöver vänta ett halvår för att få träffa en specialist (tro mig, jag vet!).