måndag, augusti 24, 2009

Den borgerliga regeringen tar från kvinnor och ger till män

Vill tipsa om Malin Dahlströms artikel i Gotlands tidningar "Alliansen missgynnar kvinnor".

Hon skriver bland annat att 57 procent av skattesänkningarna som genomförts har gått till männen, 43 procent till kvinnorna enligt riksdagens utredningstjänst och att löneskillnaderna ökat. Sedan 2006 har skillnaden mellan kvinnor och mäns årliga löner ökat med 12 800 kronor, det är mer än tusen kronor i månaden - enligt budget skulle män bara ha dragit ifrån med ytterligare 900 spänn i månaden, så man har ju lyckats över förväntan med att minska jämställdheten.

I Almedalen för två år sedan talade finansminister Anders Borg (M) om att jämställdheten var en av de viktigaste politiska frågorna. Och man kan ju helt klart undra hur jämställdhet plötsligt ska uppstå om regeringens politik ger motsatt effekt mot den önskade.

Jag skrev om moderaternas "jämställdhetspolitik" för några månader sedan här. Schyman förutspådde detta redan 2007 genom att kolla borgerlighetens framlagda budget, och nu har det alltså visat sig bli precis så, den moderatstyrda regeringen tar från kvinnor och ger till män och Borg hoppas kanske fortfarande att jämställdheten ska lösa sig av sig själv.

6 kommentarer:

Skabbe sa...

Kallas nyspråk, säg en sak och gör en annan.

Stärka integriteten med at ge FRA tillstånd att spegla ALL nättrafik till sina samverkanspunkter.

Fredsbevarande styrka i Afghanistan som genomför attacker.

Stärka budgeten genom att sänka skatten och dela ut mer skattepengar samtidigt (öka statsskulden?)

Listan kan göras ganska lång.

Anonym sa...

Bara en språkgrej: i sista stycket har det nog blivit skrivfel:

"den moderatstyrda regeringen tar från män och ger till kvinnor"

- för så menar nog inte skribenten...

Anna sa...

Tack, jag ändrar!

Edvin, socialdemokrat och socialist sa...

Jag vill bara ge lite spontant beröm till en av de bästa bloggarna jag läst och den förening som står bakom den.
Keep up the good struggle!

Edvin, socialdemokrat och socialist sa...

Finns det någon statistik över skillnader för män och kvinnor i hur finanskrisen drabbar?
Bland kvinnor finns fler osäkra anställningar än bland män. De tysta varslen inom offentlig sektor drabbar antagligen betydligt fler kvinnor än män.
Jag tycker det är skönt att slippa läsa på er blogg att regeringen misslyckas när den faktiskt lyckas mycket bra med sina syften att trycka ner under ordnade i patriarkat och kapitalism lite längre i skorna.

Gryningsräd sa...

Men snälla nån... "tar från kvinnor och ger till män".
Regeringen har sänkt skatten för samtliga arbetande ilandet - kvinnor som män. Staten tar alltså mindre från samtliga. En skattesänkning kan aldrig bli att "ta" från någon, förutom om man anser att all lön man tjänar är statens och att sedan staten bestämmer hur mycket av sitt egna arbete man skall få behålla. Antagligen är det precis så som ni ser det, men det är ett rätt avskyvärt sätt att se på saker.

Dessutom - räknar man pengar ut "nettot" så är det så att kvinnor och män har fått precis lika mycket av regeringens skattesänkningar. Se http://ekonomismen.blogspot.com/2009/07/skattesankningarna-har-minskat.html