torsdag, augusti 20, 2009

Det är vi som är sex and the city-sossarna

Per Gudmundsson, SvD, raljerar över att unga s-kvinnor hittar nya former för att locka människor till politiken och till ansvaret för vårt gemensamma samhälle. Han vill helst att politik ska skötas av män vid läderklädda styrelsebord men han fick inte stå oemotsagd länge. Idag svarar sex and the city sossarna i SvD. Svaret beskrivs i kommentarerna bland annat som en rak höger. Men många sossar har hitintills kommenterat att Gudmundsson är en dum högergubbe som inte tål att unga kvinnor organiserar sig på sätt som funkar för dem. Vad jag däremot skulle vilja lyfta särskilt i repliken är följande, som jag tycker är klockrent:

Initiativet är vårt eget och är inte organiserat uppifrån. Tvärtom – intresset är inte särskilt stort från den etablerade politiken. Etablissemanget (läs Gudmundson) på ledarsidor och bland ombudsmän tycks vara överens om hur ”riktig” politik ska bedrivas.
Sex and the city-sossarna är alltså vi i nätverket sq2540, där jag och många andra rebellor är aktiva, och vi är exceptionellt glada över den komplimangen! På facebook utbröt en fullkomlig lyckostorm över Gudmundssons val av epitet!

Andra på ämnet: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Är detta en delmängd av det jag läst på vissa bloggar som benämns "Lattevänstern".

Vänsterprofessorn Erik Svensson ( http://biologyandpolitics.blogspot.com/) återkommer ofta till denna benämning och då inte i positiva ordalag.

Han verkar ha svårt att förstå hur man kan samordna urbana intressen som modevisningar, vinträffar och lattekultur med begreppen jämlikhet och jämställdhet.

Det skall nog vara lite robustare med näbbstövlar och Palestinasjalar för att vara trovärdigt.

Veronica Palm sa...

Jag gillar framför allt koplingen att göra som man vill, bryta normer och våga. Precis så skapas nya kvinnoideal och en stark gräsrotsrörelse.

Nanna sa...

Hmm,

Jag känner att rubriken är lite missvisande. Både Rebella och nätverket sq2540 samlar en massa unga, coola kvinnor till vänster, men de är faktiskt inte samma sak.

Unga S-kvinnor Rebella är en förening som ger oss möjlighet att ta ett demokratiskt mandat och makt inom det socialdemokratiska partiet och kvinnoförbundet.

Nätverkande och politiska diskussioner på fler arenor är superviktigt och jag tycker att tjejerna som startat sq2540 har tagit ett fantastiskt initiativ. Jag funderar absolut på att gå förbi träffen den 15 september.

Jag tycker bara att det är lite synd om någon får för sig att blanda ihop dessa två olika forum.

/ Nanna

Anna sa...

Ja, det är väl kanske inte helt sant att Rebella är de som Per Gudmunsson beskrev som "sex and the city-sossar". Rebella & Sq2540sthlm är ju, som Nanna påpekar, inte direkt samma sak. Rebella en s-förening och sq ett nätverk. De som är mest aktiva i respektive gäng är inte heller aktiva i det andra... även om många brukar gå å sq:s afterwork. Det är, två grupper, som kompletterar varandra väl.

Kolla in på www.sq2540sthlm.se

/Anna