torsdag, augusti 20, 2009

Fler åklagare som inte borde få hantera sexualbrott

Kammaråklagare Rolf Hillegren får inte längre hantera sexualbrott efter sina uttalanden om att sex mot partnerns vilja i en relation knappast ska ses som våldtäkt och ge två års fängelse, utan snarare en ordningsförseelse, samt "att inte ha samlag mot någons vilja är en utmärkt umgängesregel som dock passar bättre i etikettböcker än i lagböcker.”

Men det är inte bara Hillegren som har synen "att inte ha samlag mot någons vilja är en god umgängesregel. Men i skriftlig form gör den sig bättre i etikettböcker än i lagböcker." Anders Halfwordson, Anna Pettersson och Anders Sundholm, samtliga i oktober 2007, kammaråklagare vid City åklagarkammare i Stockholm anser att så är fallet.

Vad tänker ledning för Stockholm city åklagarkammare, Jonas Almström, Birgitta Tholander Werne och Per Nichols, göra med dem om de fortfarande befinner sig på samma åklagarkammare?

Dessa personer ska naturligtvis få delta i den viktiga debatten om våldtäkt men de har liksom Hillegren förverkat förtroendet som åklagare om de tycker att vi ska gå tillbaka till den gamla lagstiftning att en man när som helst får lägra sin hustru.

Men som DN idag skriver så verkar det som om åklagarnas syn inverkar på deras professionella roll. Stockholm city klagarkammaren är den enhet som enligt forskning från 2007 år efter år visar det sämsta resultatet när det gäller uppklarade våldtäkter. I city nådde 93–96 procent av anmälningarna aldrig rättslig prövning. I söderort var den siffran 78 procent. Rikssnittet hamnade på 88 procent.

Ledning för Stockholm city åklagarkammare har betydligt mer att göra än att bara stänga av Hillegren.

1 kommentar:

Mia Päärni sa...

Det sista du skriver är verkligen en viktig poäng. Det här är bara toppen på isberget. Jag lyssnade på bland annat Stig Malm och en kvinna (som jag inte minns namnet på) som tyckte att det visserligen var osmart att uttala sig på det viset, men att debatten handlade om ett svårt bevisläge. Som Stig Malm uttryckte det, så är det ju svårt att komma i efterhand och säga att man inte ville. Jag vill ju helst inte att det ska vara så, men jag inser ju att det finns massa företrädare i mitt eget parti som tänker i samma banor. Kvinnor som män. Det känns förjävligt.