måndag, januari 08, 2007

Är prostituerade en särskild sorts kvinnor?

Jag började skriva det här blogginlägget för flera veckor sedan och har nu kommit fram till att det inte blir bättre än så här. Ni, kära läsare, får komma med de tillägg jag aldrig orkade komma på.


Ni har säkert alla läst om de gräsliga morden i Ipswich. Fem unga kvinnor har stryps till döds och sedan dumpats nakna i närheten av en motorväg. I alla beskrivningar av dessa tragedier är tidningarna noga med att skriva ut att det är fem prostituerade kvinnor. Det finns väl en poäng att nämna det som bakgrund. Men varför är det så viktigt att skriva det i ingressen i varje artikel?

Till och med nu när polisen gripit en misstänkt gärningsman skriver, DN, SvD och Ekot att de kvinnor som mördats är prostituerade. Blir brottet mer eller mindre allvarligt för att mordoffren har sålt sina kroppar?

En del artiklar har handlat om att "vanliga" kvinnor nu också börjat bli rädda. Vi ska alltså förstå att de kanske inte borde vara det. Skräcken borde främst omfatta de där andra kvinnorna - de prostituerade. -

/ Nanna

(ompublicerat av Gabriella för att få inlägget högst upp...)

Inga kommentarer: