söndag, oktober 30, 2005

Ett könsneutralt beslut

Den socialdemokratiska kongressen har idag beslutat att införa könsneutrala äktenskap. Efter en lång debatt där samtliga yrkade för bifall av motioner rörande detta så beslutade partistyrelsen sig för att bifalla motionerna.

Partistyrelsen menade i sitt ursprungliga utlåtande att "Innan en sådan könsneutral äktenskapslagstiftning kan införas måste formerna för detta ingående utredas". Ombud efter ombud betonade vikten av att partiet fattar principella beslut och att det är kongressen som pekar ut vägen så att regeringen vet hur de kan gå vidare när de får betänkanden. Dessutom kan det vara bra att ha principiella beslut om det är så att vårt parti inte själva tar emot utredningen....

Jag tror att det är viktigt att komma ihåg just detta. Att kongressen beslutar. Att partiet vill och tycker. Och det var otroligt härligt när partistyrelsen ändrade sig till bifall och applåderna rungade. Vi är ett modernt parti. Vi arbetar mot förtryck och för rättvisa. På område efter område jämnar vi ut ojämlikheter mellan människor.

Vi har idag två lagstiftningar för älskande människor som vill befästa sin kärlek, (eller för de som av någon annan anledning vill ingå denna juridiska samlevnadsform) En för heterosexuella. De blir gifta. Och en för homosexuella. De blir partnerskapta. Vi har olika lagstifning för olika slags människor, något som självklart lätt kan leda till förtryck och diskriminering.

Men nu har vi i socialdemokraterna satt ner foten. Vi ska inte skilja på kärlek och kärlek.
Dagens beslut är bara så rätt. Och som något ombud sa, "det känns egentligen onödigt att argumentera för något så självklart". Men ändå vet vi att beslutet är kontroversiellt och jag misstänker att pressmeddelarskrivarnas tangentbord går varma.

Vad gäller föräldraförsäkringen kan jag tyvärr inte ge några förhandsbud. Jag vågar inte ens fråga hur förhandlingarna går. Men en sak är säker, detta är kongressens hetaste fråga!

/eder utsände, Gabriella, på SAP kongress 2005

4 kommentarer:

Linnea sa...

Heja, heja!!
Hoppas nu att andan är satt för resten av kongressbesluten! *håller tummarna* (Som kommer att vara blå innan föräldraförsäkringsbeslutet)
Gabriella- du fortsätter väl att rapportera?

hanna sa...

kalas!
det står i dn idag att vinden vänder för föräldraförsäkringen också? känner ni blåsten, eller?

Pennskaftet sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Pennskaftet sa...

kanske vänder vinden, blåser kring frågan om föräldraförsäkringen gör det iallafall. om det är vinddraget från partipiskan som mäter upp högst sekundmeter, får vi reda på imorgon kväll/natt.