tisdag, oktober 11, 2005

Populis(m)!

I arla morgonstund, sömndrucken och ganska trögstartad möts jag av en liten dam vid Zinkens tunnelbanestation. Hon delar ut små blåa häften med guldgula hjärtan...

"Tre frågor som ligger oss varmt om hjärtat" heter moderaternas lilla flirthäfte. Fina bilder på Reinfeldt i inbjudande och engagerade poser. Han är glad när han pratar om arbete och skola, men ser arg och sammanbiten ut när han pratar om brott och fusk.

Det är alltså fler jobb, bättre skola och vård och ett tryggare samhälle som ligger moderaterna varmt om hjärtat. Någon där emot? Men broshyrens huvudbudskap finns i brödtexterna. Fler jobb handlar om att det ska vara "mer lönsamt att arbeta än att leva på bidrag", bättre skola och vård handlar om att "strama åt bidragen och kunna satsa på en rad viktiga områden och uppnå riktig välfärd i Sverige", ett tryggare samhälle får vi genom att strama åt bidragssystemen och på så sätt kunna hjälpa de som verkligen behöver samhällets stöd" (mina kursiveringar).

Kära vänner. Det Sverige som moderaterna säger sig älska är alltså ett Sverige de ska skapa. För det kan ju knappast vara det Sverige som enligt dem inte har en riktig välfärd, och där stöden tydligen inte går till de som behöver dem. Ett Sverige där några gör rätt för sig men de allra flesta fuskar. För det är Reinfeldts budskap.

Så otroligt populistiskt att jag mår illa.

Och nej, självklart står det ingenting om jämställdhet eller jämlikhet. Och det är för att detta inte är, inte någonsin har varit och inte kommer att bli målen för den moderata politiken. Jag hoppas bara att det Sverige som jag älskar kommer ihåg detta den 17 september nästa år.

6 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
lewisfisher0352 sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
David sa...

Oj, vågar knappt bry mig om att kommentera eftersom det tycks råda viss censur här på kommentatorsidan. Nåja, kanske var deras inlägg osakliga.

Ville bara fråga om du är nöjd med Sveriges situation nu. Vi är i stort sett friskast men arbetar minst i Europa. Vi betalar skyhöga skatter bara för att se vård, skola, omsorg degenerera hela tiden. Den svåra kriminaliteten ökar medan vanligt folk beläggs med fler och fler förbud.

Det är en följd av 11 års, nej säg 70 års socialdemokratiskt styre, att folket har blivit hjärntvättat in i beroende av (s)taten.

hanna sa...

ta det lugnt grabben, det vara spam som raderades. så känn dig hemskt välkommen att berätta hur hemskt det är i Sverige, som högern älskar att göra. Vi tycker det är vansinnigt intressant...not

Anonym sa...

en sak till, som jag inte förstår:

HUR ska nya jobb skapas genom att arbetslösa söker fler jobb?

Finns det en massa jobb som ligger och skräpar som ingen söker? Eller är det nån liten jobbtomte som skapar jobb beroende på efterfrågan?

Är det bara jag som tycker det eller är det en konstig lösning?

För övrigt vill jag säga att Sverige har en av världens lägsta arbetslöshetssiffror, och de här alla sjukskrivningarna som borgaralliansen snackar om beror på saker som att fler jobbar i Sverige, de utbrända kvinnorna i Sverige är hemmafruar i Italien.

David Linden sa...

Men ni har ju haft chansen i ett par åe nu att skapa det Sverige ni vill ha? Med gigantiskt stöd från LO och ett praktiskt taget oavbrutet maktinmehav, men vi varje valrörelse går ni i opposition. Varför?