tisdag, november 06, 2007

Arbetet som inte räknas

"Arbetet som inte räknas". Ja, så skulle förklaringen från paret Cedersköld kunna sammanfattas. De vet liksom inte riktigt varför de inte betalat skatt...eller anmält att någon städar i deras hem. För det sker ju bara ibland, eller när det behövs, och det är ju inte så ofta, och det är "ett arbete som (uppenbarligen) inte räknas".

Fördjupning, som rekommenderas paret Cedersköld, och resten av befolkningen, är läsning av Yvonne Hirdmans "Gösta och genusordningen". Där finns guldord att hålla kvar länge, länge. Om just "arbetet som inte räknas".

1 kommentar:

RikardNielsen sa...

Jo Johanna jag har bytt inriktning på mina studier och studerar för tillfället Arbetsvetenskap där vi också pratat om arbets värde ur ett könsperpsketiv.

För det första har jag konstaterat att man kan se kvinnor som kollektivt underornade i arbetslivet om man uppmäter olika parametara så lön och liknande i åter och åter undersökning.

Jag tror vid sidan av patriaktatsteori att kvinnors arbete inte syns i samma utsträckning. Låt oss ta en metallarbetare som monterar bilar och en städerska. Båda tjänar lika mycket men det är lätt att se resultatet av metallarbetarens arbete medan det förmodligen är lika skitig om en timme igen i en nystädad skola.

Tror du att arbetets synlighet kan vara en bidragande orsak till att det värderas lägre?
Hälsningar Rikard