tisdag, oktober 16, 2007

Hovrätten anser män vara människor!

Tingsrätten ansåg att den 19-åriga kvinnan våldtagits men att det var möjligt att männen inte förstått att kvinnan inte ville. Hovrätten anser däremot att män är människor med förmåga till empati och förstånd. Det har bara en halvtimme sedan domen i det uppmärksammade våldtäktsfallet ”Stureplansprofilerna” avkunnats och själva domen har inte hunnit läsas. Men beskedet att det blev fällande domar är glädjande för kvinnan som får upprättelse, för alla kvinnor som nu kan känna sig lite tryggare i Sverige samt för alla män som nu slipper se sig själva i ljuset av tingsrättens dom som varelser som inte har förstånd att i alla fall fråga om kvinnan vill ha sex och om hon vill ges blåmärken, sår i hårbotten och ett sprucket underliv. Än är det dock med största sannolikhet inte slut. Domen väntas överklagas till högsta domstolen. Och frågan om det är rimligt att våldtäkt handlar om männen förstått att kvinnan inte vill återstår. Vore det inte mycket rimligare med en samtyckeslagstiftning som utgår från att båda parter måste fråga varandra om de båda vill ha sex, än att den ena parten måste säga nej?

4 kommentarer:

Moa-Lisa sa...

Jo, det skulle det!

anna s sa...

Verkligen ett efterlängtat utslag. jag undrar dock om det här fallet är av sådan art att det kommer att behandlas av högsta domstolen. isf skaulle det ju vara av sådant rättsligt/juridiskt intresse att rättsystemet behöver ett vägledande beslut av HD. Jag hoppas att att det är nog nu och domen står fast.

Mia Päärni sa...

Äntligen! Vilken lättnad... Men nu får man väl börja oroa sig för ett eventuellt överklagande och hur det slutar. Hoppas vi åtminstone kommit så långt att en man/flera män inte kan våldta en kvinna och sedan hävda att hon ville. Och bli friad - trots att det finns dokumenterade skador.

Gabriella sa...

Äh, jag tror inte den överklagas. Utan det här blir en bra prejudicerande dom och vi kan nu äntligen ta ett stort steg framåt i den här debatten.


Och vill passa på att säga att Rebella kommer att ha en studiecirkel om våldtäkt i höst för den som vill diskutera detta mer. Vi kommer bjuda in gäster från olika håll, polis/politiker och jurist.