torsdag, februari 15, 2007

Vem ska vara naken med Bert?

Sören Olsson, en av författarna till böckerna om Bert (den där lille bleke tonåringen som tycker att tjejer är det konstigaste som finns)väcker debatten om sexhjälp till handikappade. Frågan blev aktuell för Sören när hans handikappade son uttryckte önskan att vara naken med en tjej.

Det framgår inte riktigt vad Sören är ute efter i artikeln i aftonbladet, eller vad han ser som lösningen på sin sexuellt frusterarade sons problem. Men han tycker dock att det är problematiskt. Ja, jag håller med dig Sören om att det är tråkigt att folk som vill vara nakna med andra nakna, inte alltid hittar någon att vara naken med. Men menar Sören att sexlagen ska ändras för de "som har det extra besvärligt" eller att kommunen ska tillhandahålla prostituerade till de "bäst behövande?"

Precis som i böckerna om Bert verkar Sören glömma bort att tjejerna som hans son vill åt är människor också. Som också har rätt till sin sexualitet och sina kroppar, lika mycket som han och hans son. Varför är deras lycka mindre värd?

7 kommentarer:

jkl sa...

Och vän av ordning kan inte låta bli och fundera på om Sören tyckt att det var lika självklart att fundera över sonens "rätt" till sex om det var en kille han ville vara naken med...
Annars kan jag bara hålla med om inlägget.

Linnea sa...

Jag håller fullständigt med. Däremot finns fortfarande ett problem att funktionshindrade många gånger har sämre möjlighet att utveckla sin sexualitet- men det finns också sätt att, åtminstone delvis, hantera det. Vid ett tillfälle berättade en kvinna som säljer sexhjälpmedel att hon hjälpt ett hem för funktionshindrade med att hitta sexhjälpmedel, eller sexleksaker, som kunde användas av de boende. Tydligen gav det väldigt bra resultat, de boende fick möjlighet att själva utforska sin sexualitet med hjälp av diverse hjälpmedel. Sådan verksamhet borde helt klart utökas.

Anonym sa...

Ni feminister är så ofattbart vidriga. Ni har höga tankar om ert eget engagemang för handikappade och svaga, men när de vill uppleva en tusendel av allt det underbara vi andra tar för givet sparkar ni ned dem i skiten igen där ni tycker de hör hemma.
"Kom för fan inte och utmana våra teoribyggen, jävla cpn! Ni kan ligga och tråna efter kvinnor men vi feminister bestämmer om ni får det."

Anonym sa...

"Det räcker med sexapparater för er."
*spott*

Gabriella sa...

Hej Anonymous! Du lyckades faktiskt provocera mig till att påbörja att långt inlägg om hur jag tycker att det är att du klumpar ihop alla feminister och vad jag har för syn på en eventuell "rätt" till sex. Men sen kom jag på att jag inte tycker du är värd den argumentationen. Det finns ingen anledning att lägga ner tid för att besvara frågor som ställs på ett oseriöst och otrevligt sätt.

Så jag nöjer mig med att hålla med Josefin och tycka det var ett bra inlägg. Om du, anonym, har seriösa funderingar över hur Josefin eller någon annan resonerar i frågan så är du välkommen med dem. Men jag betackar mig att bli kastad skit på för att jag inte anser att sex är en rättighet.

Christian BK Aasvestad sa...

"Och vän av ordning kan inte låta bli och fundera på om Sören tyckt att det var lika självklart att fundera över sonens "rätt" till sex om det var en kille han ville vara naken med.."

Eller om Sören hade en funktionshindrad dotter som ville vara naken med en kille?

Susan sa...

Visst är sexualitet viktigt att få chans att utveckla också för personer med ett funktionshinder.
Det är ju nästan "alla" överrens om. Så där ligger inga hinder i värderingar.
Men den som tar frågan på allvar diskuterar väl gärna alternativ till denna ganska traditionella lösning med "en prostituerad åt kalle".

Det ligger ofta rätt många hundar begravda i omgivningens tolkning av andras behov. Hemfallande till myten om mäns sexualitet blir t.ex. en bländare som skymmer sikten. Därför är ju också de funktionshindrade själva splittrade i frågan. Rent tekninskt har ju varje människa en möjlighet att köpa sex, också en funktionshindrad. Denne behöver möjligen införliva en medhjälpre i brottet. På det sättet sker ingen kränkande särbehandling, vilket däremot vore fallet om staten skulle subventionera sex till somliga.