onsdag, maj 24, 2006

Vad hände med sex på lika villkor?

Igår diskuterades på Debatt om Folkhälsoinstitutets nya rapport om ungdomars sexualvanor. Rapporten konstaterar bland annat att gruppsex, One-night Stands, samkönat sex, KK-relationer (förkortning för knullkompis, dvs kompisar som har sex men inte är ett par) och analsex är mer accepterat bland unga idag än tidigare.
I debatten utkristalliserades två linjer: Den ena att detta sexualbeteende är skadligt för unga människor, det kan leda till problem med närhet. Den andra att detta inte alls är dåligt, det är bra att sexualiteten blivit mindre skamlig.
Av någon anledning så är det just här som diskussioner om sex (framförallt när det gäller unga) brukar hamna. Å ena sidan hävdas det positiva i att utforska sin kropp och sin åtrå, å andra sidan kan det leda relationssvårigheter och övergrepp.
Jag håller med båda sidor, men egentligen ingen.
För nä, jag tror inte att analsex eller gruppsex alltid sker med lika grad av initiativ och nyfikenhet från de inblandade. Eller att alla KK-relationer är en jämnbördig överenskommelse, många hjärtan har krossats när hoppet om en framtida relation "på riktigt" dog. Och ja, sex som inte sker med fullständigt samtycke kan orsaka enormt mycket smärta för den som gjorde något den egentligen inte ville.
Jag är också övertygad om att majoriteten av de som upplever den smärtan är unga tjejer, som har fått sin sexualitet definierad av och för någon annan. En sexualitet där kravet att behaga någon annan blir viktigare än att känna efter vad man själv vill.

Men många som jublar över den befriade sexualiteten glömmer just det.
Igår hyllade en av debattörerna porr som ett sätt för unga att lära sig mer om sex. Men porr är inte alls på lika villkor. Porr är (i absolut majoritet av fallen) skapat av och för män, där det är mäns initiativ som räknas och kvinnor som passivt behagar. Den undersökning som folkhäsloinsitutet gjort säger också att det är högkonsumenter av porr som i större utsträckning har analsex, gruppsex och fler tillfälliga sexuella relationer. Och så fick moralisterna vatten på sin kvarn.

Men det är inte tillfälliga sexuella relationer, många sexpartners, analsex eller gruppsex som är skadligt. Det är sex som inte sker på lika villkor som är skadligt. Och det är det vi borde prata om.
Det är helt fantastiskt att unga människor njuter av sin kropp, lever ut sin åtrå och vågar bryta mot heteronormens tvåsamhets- och könsfundamentalism.
Slicka, sug, smek och njut hur mycket som helst, hur ofta som helst, med hur många som helst. Men det är bara du själv som har tolkningsföreträde för din egen åtrå och för vad din kropp ska vara med om. Ingen annan. De är bara när du själv verkligen vill som det är okej.
Och det är aldrig någonsin okej om din eller dina partners inte vill.

10 kommentarer:

kamikaze sa...

vi pratade om det här inlägget i fredags, ett par laboremistor. vi var rörande ense. det e så sjukt bra. all cred.

Gabriella sa...

Yes, mycket bra inlägg Linnea.

Man blir förvånad över hur analyser och diskussioner så lätt kan bortse från att lägga ett könsperspektiv. I det här fallet så är det så uppenbart och lättillgänligt men ändå var de få debattörer som problematiserade frågan om hur den här synen på sex växt fram och på vems villkor.

Kerstin sa...

Tack och lov att jag inte ens hörde talas om alla dessa former för sex när jag var ung!

Fredag sa...

"Slicka, sug, smek och njut hur mycket som helst, hur ofta som helst, med hur många som helst."

Bästa catch åhrase jag läst på länge. Helt allvarligt. Keep up the good work!

Linnea sa...

Tackar o bugar ;-)
Som Gabbi säger är det helt bisarrt hur könsperpektiv kan ignoreras just här, men oxå att när det väl finns ett könsperspektiv så är det en väldigt normerande ton med budskap om vad "riktiga flickor" vill göra och inte. Skrämmande.
Ja, Kerstin- jag tror i och för sig inte att de är nya, men det kanske pratas mer öppet om dem idag.

Kerstin sa...

Linnea:
Vad som är nytt och inte vet jag inte. Jag vet bara vad jag har upplevt och i min ungdom diskuteade vi inte ens sex. För oss flickor var det något farligt, eftersom man kunde bli med barn och tvingas gifta sig, då det inte var tillåtet med abort.

Men jag mådde bra av att slippa porren och alla tips om analsex och annat! Det kanske inte dagens ungdomar skulle göra. De kanske vill ha allt det här, men vad man vill beror på vilka valmöjligheter man har och serveras.

Jag kan dock inte ens göra mig en föreställning om hur dagens unga människor ser på den här saken och upplever den. De lever i en helt annan värld än jag gorde som ung och skadad av min ungdom som jag är, är jag bara glad att jag slapp eländet då.

Lundensis sa...

Äh, skippa den där radikalfeministiska nymoralismen.

Linnea sa...

Kerstin:
Det går nog inte att jämföra- som du säger är det två olika världar. För visst är det så att porr och annan exploatering är vidrigt. Samtidigt så är den syn som du mötte i din ungdom, där unga kvinnor så totalt utestängs från att få definiera sin egen sexualitet, också fruktansvärt begränsande.

Lundensis:
Om du tycker att det är en moralistisk slutsats att sex ska ske på lika villkor och med lika samtycke så får det stå för din människosyn. En människosyn jag inte delar och som jag i allra högsta grad håller ansvarig för många grymheter mot kvinnors kroppar världen över.

ullis sa...

Ett bra inlägg i en inte helt enkel debatt. Jag tror generellt att det är bra att få upptäcka utan krav eller skam. Jag tror att det är viktigt att tjejer lär sig att det är ok att säga "ja" när dom vill. Att det är ok att vara kåt utan att vara kär - då är det lättare att verkligen säga nej när man inte vill. Liksom jag tror att fler killar måste få lära sig att säga "nej" när de inte vill. Och att det finns många killar som inte gillar casual sex.

Att kunna bejaka sin sexualitet och samtidigt våga sätta gränser för den är viktigt för alla oavsett kön. Men jag blir jäkligt bekymrad när 13 åringar undrar om de måste "ha analsex"- vaffan, man ska inte behöva fundera på sånt när man är 13, man ska kunna fundera kring kyssar och petting. Och klura ut hur man får orgasm.

Fredrik Lindholm sa...

Hur skall vi ha det?