tisdag, maj 16, 2006

Hur man förstör en folkfest

Kungsträdgården lördag eftermiddag. Det blåser sand överallt men solen skiner och barnen är glada. Hopptorn och utklädda musikanter. Internationella familjedagen ser jag efter ett tag att det är.

Jaha, tänkte jag. Så hyllar vi kärnfamilj och heterosexuell kärlek som vanligt. Men sen tänkte jag att nej, det är ju faktiskt upp till var och en vad den vill fira. Ansiktsmålning och ponnyridning är ju knappast normbärande.

Men så ser jag dem. Mitt bland lotterier och godis. Gula fula tröjor, litet bord med ett fåtal broschyrer och så uppkopierade A5 med webbadressen bevaraaktenskapet.nu.

Och jag blev så jäkla ledsen. Genom sin närvaro lägger de en kall, isande och exkluderande stämning på hela kalaset. Varför får de vara där? Hur kan Stockholms stad, som jag antar anordnade detta, tillåta att de står där med sin smörja? Det lilla bordet och de gula intoleranta normkramarna får lägga ribban på en folkfest som skulle kunna varit en hyllning till föräldrar och barn, men som nu istället blir en manifestion för konservatism och trångsynthet.

9 kommentarer:

Tobias Smedberg sa...

Huu, ja usch vilken otrevlig samling hobbylobbyister. Men det var inte Sthlms stad som var arrangör (även om de kanske var medarrangör). Hela arrangemanget var genomkonservativt och styrt av familjekonservativa propagandaorganisationer. Här finns en intressant debattartikel som kritiserar spektaklet. http://www.city.se/ArticlePages/200605/11/20060511222328_City594/20060511222328_City594.dbp.asp

Kristina sa...

Organisatörerna citerar en präst som säger ”sen när kvinnorna [som gjort abort, antar jag] blivit gamla kommer dom till oss för att dom hör barnskrik på nätterna”.
Som med mylingar, då? I lönndom mördade barn som går igen där deras mödrar befinner sig? Dog inte den tron ut på 1800-talet?

Gabriella sa...

Tack för info Tobias. Men då tar jag tillbaka även mina känslor kring normfri ponnyridning.

Fy fasen.

Skönt med något man kan vara genuint riktigt jäkla upprörd över nu när all politik mest smetas ut till propaganda.

Anonym sa...

"Varför får de vara där?"
Varför får de inte vara där? Kommunistlogik?

Gabriella sa...

Jag tycker inte de ska vara där för att de motarbetar allt som är familj tycker jag. Och det hade dessutom varit en annan sak om det hade varit en allmän politisk representation, och det hade funnits motvikter. Men nu var det bara de som var där. Och jag frågar mig vad som gör att man väljer att låta bara en sida komma till tals, och då dessutom en sida som motarbetar familjebildning och kärlek.

Fredrik Lindholm sa...

Varför överhuvudtaget gå på fester som arrangeras av klubben för inbördes beundran?

Christian BK Aasvestad sa...

Gabriella,

även reaktionärer har yttrande- och mötesfrihet.

Givetvis ska dom få vara där!

Ullis sa...

måste bara säga att ni som var representerade från rebella på dokument inifrån var skit bra!

Katarina Djäken sa...

Jag instämmer med Ullis. Jag är superglad att ni finns! Alla feminister som kämpar för en mera jämlik värld för alla är mina hjältar! Särskilt i organisationer där de som man hoppas ska förstå och hålla debatten på en schysst, relevant och härskarteknikfri nivå istället gör det motsatta (som dokumentären så tydligt visade).

Individualiserad föräldraförsäkring är ju ingen "medelklassfråga"! Klass och genus är inte två separata analysverktyg, utan i allra högsta grad sammanlänkade. Tro om det går att få (gammel)partisterna att förstå det?

Jag tänker fokusera på hur många vi är, istället för att bli ledsen över att de som varit förebilder anklagar oss för att vara egoister. Det beror nog mest på att vår analys kommer ur vår levda erfarenhet istället för ur deras, och att även de som varit klarsynta faller för stereotyper om andra feminister...

Ni är fantastiska!!!