söndag, maj 21, 2006

Individuell föräldraförsäkring för ökad jämlikhet

Så har Dokument inifråns Femini(s)terna äntligen sänts. Det blev väl intressant och jag ser debatten på kongressen som ett steg framåt. Men jag känner att jag måste kommentera argumenten om att det skulle finnas en motsättning mellan individuell föräldraförsäkring och att värna de kvinnor som svårast att få ekonimin att gå ihop. Ursäkta men det är ju precis tvärt om. En av de viktigaste poängerna med en individuell föräldraförsäkring är att det kan förbättra villkoren för arbetarklassens kvinnor.

Det ojämställda uttag vi har idag resulterar i att kvinnor får låga löner, deltid, osäkra anställningar och låg pension. Kvinnors arbetsmarknad är organiserad för att kunna hantera mycket frånvaro. Ska vi kunna ändra på det måste det bli ett mer jämställt ansvar för hem och barn, och ett av de viktigaste redskapen för att åstadkomma det är individuell föräldraförsäkring. Detta har till exempel Handelsanställdas förbund insett. De beslutade på sin kongress förra veckan att driva en tredelning av föräldraförsäkringen och att på sikt verka för att den ska vara individuell.

Om vi vill att föräldraförsäkringen ska värna de familjer som har minst marginaler borde man driva att procentsatsen höjs till 90 %. Det är mycket mer effektivt än att bevara ett system som ger kvinnor lägre löner och pensioner under resten av livet.

Det viktigaste skälet för en individuell försäkring togs tyvärr inte upp så mycket i programmet. Det handlar om barnets rätt till en nära relation med båda sina föräldrar. Föräldraskapet är individuellt och inte kollektivt eller överskrivningsbart. Föräldraförsäkringen borde spegla detta.

/ Nanna

Och ja, vi tror att det är bra om män är hemma med sjuka barn, går på föräldramöten och följer med till tandläkaren. Vi tror till och med att det är något de flesta svenska män vill.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Sedan tyckte jag att hennes argument om att "tvinga män att gå till tandläkaren och föräldramöten" och allt vad hon sa var rätt poänglöst.
Staten betalar föräldraförsäkringen och har helt andra rättigheter att ställa krav på hur dagarna tas ut.
Förhoppningsvis kommer det där andra med ett mer rättvist uttag av försäkringen.

Homopappan sa...

Hej!
I min familj är vi fyra föräldrar till en liten tjej. Under snart två och ett halvt år har vi varit hemma med vårat barn.
Det har fungerat genom att de biologiska föräldrarna har kunnat överföra dagar till de ickebiologiska föräldrarna.

Vad händer med vår ickeheterosexuella familjs sätt att fördela föräldraledigheten om eran kvotering går igenom?

Och vad händer med heterosexuella familjer där de biologiska föräldrarna lever med nya partners som de vill dela sin föräldraledighet med?

Linnea sa...

Det som är en av de bättre sakerna med föräldraförsäkringen som den ser ut just nu är just det som homopappa här ovanför beskriver- av en anledning (som förmodligen inte var avsiktligt, men ändå) så är föräldraförsäkringen faktiskt en utmanare av det heteronormativa kärnfamiljsidealet- det går faktiskt att vara 4 föräldrar som tar ut föräldraledighet.
Och att dela rakt av mellan två föräldrar kan ta ju bort den möjlighet som finns idag. Jag tror att det hela egentligen är en ganska lätt teknisk detalj så att det mycket väl fungerar både med 4 föräldrar och 2 eller för den delen 3, men att det fortfarande är jämnt delat mellan och inte till 80% en av föräldrarna som tar ut.
Det vore riktigt olyckligt om queeraktivister och feminister blir ovänner i frågan om föräldraförsäkringen, vi har för många gemensamma strider framför oss för det.

hanna sa...

hej flickor, ser fram emot dokumentären när jag kommer hem. härligt att läsa vad ni skriver.

//hanna, i nablus, västbanken

Homopappan sa...

För försäkringskassan var det inte en självklarhet att vi skulle få göra på det här sättet. Det krävdes många samtal innan det gick igenom.

Om ni driver på för att ändra lagstiftningen så ber jag er att ha detta i åtanke.

Alla familjer ser inte ut som den traditionella kärnfamiljen med mamma, pappa och barn. Vår familj består av mamma, mamma, pappa, pappa och barn.

Förstör inte våra rättigheter att själva få utforma och bestämma över vad vi tror är bäst för vårar barn. I vårat fall har vi gjort bedömningen att det är bäst för vårat barn att vi alla delar på föräldraförsäkringen.

Tobias Smedberg sa...

Beslutet att inte individualisera föräldraförsäkringen är för mig ett tydligt exempel på hur långt kvar det är att vandra innan socialdemokraterna kan kalla sig ett feministiskt parti. När jag läser denna blogg gläds jag dock över att det finns feminister i socialdemokratiska partiet.

Jag tror för övrigt också att det går att tekniskt anpassa föräldraförsäkringen efter andra familjelösningar än den traditionella tvåsamheten

Gabriella sa...

Som jag ser det är det självklart så att vi inte kommer utforma föräldraförsäkringen efter någon sorts heteronormativ tvåpartsmodell.

Föräldraförsäkringen ska delas lika mellan föräldrarna. Är det fyra föräldrar blir det fyra delar. Det är så jag ser på frågan.

Maria sa...

Läs "När den enes frihet blir den andres ofrihet", ledare i gårdagens DN apropå detta.(http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=620&a=547030&previousRenderType=2)

Alexander Sofroniou sa...

Motståndarnas argument är så svaga att partiet kan inte köpa dem i många år till.

Som reformist måste man ha tålamod. Vi vinner nästa gång. Kampen går vidare!

Helena Söderlind Paues sa...

Natulirgtvis får inte Föräldraförsäkringen bli hetronormativ! Det vore ju helt och hållet att gå mot allt som vi kämpat för.

Däremot tycker jag att dokumentären blev lite "flat". Speciellt med tank på allt material som de spelat in.

Eller också är jag bara sur för att det jag sa inte kom med... däremot gick jag ju förbi i bild många gånger...

Keep up the good work med bloggen systrar!

Anonym sa...

Jaha, så föräldraskapet är inte överlåtningsbart?

Och ändå är internationella adoptioner det mest normaliserade som finns i Sverige idag.
Var det bara vita, svenska barn som hade rätt till just de biologiska föräldrarna till varje pris?

Usch. jag får KD-vibbar när jag läser stycken som "barnet har rätt till två föräldrar, en mamma och en pappa.

En sak till: Det är i egenskap av vårdnadshavare och inte av biologisk förälder du har rätt till föräldrapenning. Har barnet från födseln en familjehemsplacering hos t.e.x sin farmor och farfar p.g.a de biologiska föräldrarna är 14 år, är missbrukare eller dylikt så är det ju naturligtvis farmodern och farfadern som ska dela 50/50 på föräldraförsäkringen eftersom de är vårdnadshavare.