fredag, maj 12, 2006

Att våldta en prostituerad

Två prostituerade kvinnor har på senare tid misshandlats och våldtagits i området kring Malmskillnadsgatan. Bland annat DN rapporterar.
Metro också.

Vid fikabordet på jobbet togs diskussionen upp huruvida det var relevant eller inte att skriva att det var prostituerade kvinnor som utsatts. Det är ju inte så att man brukar skriva "apotekare våldtagen" eller "hårfrisörska misshandlad". Eller brukar man det? Är jag blind?

Min spontana reaktion var att det är onödigt att skriva att det är prostituerade som blivit utsatta. Det spelar liksom ingen roll. Ett brott är begått, av en man mot en kvinna. Vi har alla samma anledning att oroa oss/reagara mot våldet.

Men å andra sidan är det bra att våldet mot prostituerade synliggörs. Det är inte många år sedan man ansåg att en prostituerad inte kunde våldtas. Det är säkert många som än idag är av den åsikten. Samtidigt som våldet är vanligt förekommande och man frågar sig hur det kom sig att just de här brotten uppmärksammades.

Jag vet faktiskt inte vad jag tycker. Vad tycker ni?

5 kommentarer:

hanna sa...

jag tror som du säger, att det är för att vissa frotfarande tror att prostituerade inte kan våldtas. det är ju tydligt i våldtäksdomar över huvud taget att det finns kvinnor som kanbli våldtagna, och kvinnor som inte verkar kunna bli det, eftersom det enda som diskuteras är deras tidigare sexuella erfarenheter.

Kerstin sa...

Det är utmärkt att man påtalar att prostituerade misshandlas. Det förekommer oftare än man talar om och i dessa dagar, då så många hävdar att prostitution är som vilket annat yrke som helst, är det bara bra att det kommer fram att det inte är på det sättet.

Emma Lindelöf sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Rätt åt dem...

Alexander Sofroniou sa...

Min uppfattning är att prostituerade våldtas varje gång de ligger med en torsk. Jag har utvecklat resonemanget på min blogg