tisdag, oktober 06, 2009

Människor är inte lika mycket värda?

Ibland undrar jag vad som har hänt med den politiska glöden i vårt land. Varför är det så sällan någon är arg? Varför talar vi så tillrättalagt hela tiden?

Hemlösheten ökar, många vittnar om ett samhälle som blir hårdare och hårdare, ungdomar är så frustrerade att de bedriver omfattande skadegörelse - många är de också som begår våldsbrott. Kvinnor misshandlas i hemmen. Flickor kontrolleras av män i sin närhet. Unga homosexuella får bryta med sina familjer för att kunna leva det liv de vill. Folk tigger på våra gator. De äldre tynar bort i brist på ordentlig omvårdnad. Listan kan göras hur lång som helst. Listan över saker och ting som inte är värdigt människan.

Varför ryter vi inte mer? Varför får vi inte nog? Varför strejkar vi inte? Varför demonstrerar vi inte?

Vad har passiverat oss? Vad har fått oss att acceptera att människor ges olika värde? För det är ju så det är. Hade människor anses ha samma värde så hade vi inte kunnat acceptera en samhällsordning som sorterar, diskriminerar, och avhumaniserar "den andre".

2 kommentarer:

Mia Päärni sa...

Folk är så otroligt angelägna om att passa in. Idag är det inte "coolt" att vara engagerad, att demonstrera mot orättvisor, att skrika. Så då gör inte folk det. Och så är många av oss bortskämda. Vi har levt bra liv. Människor i vår omgivning likaså så att vara solidarisk och lägga kraft på någon annan är inte lika angeläget.

Gryningsräd sa...

"Varför ryter vi inte mer? Varför får vi inte nog? Varför strejkar vi inte? Varför demonstrerar vi inte?"

Vi som vill ändra på detta röstar i demokratiska val på det alternativ som vi tycker har de rätta åtgärderna emot allt hemskt (sedan är ju det inte alls så hemskt som du vill få det att framstå, världen har faktiskt aldrig varit så bra som idag - men bättre kan det alltid bli).

Vi som röstar på det alternativet är inte så mycket för att demonstrera och sjunga kampsånger. Det finns andra sätt att engagera sig på än att vifta med flaggor.