torsdag, oktober 29, 2009

För allas lika rätt - dela föräldraförsäkringen!

Nu pågår den socialdemokratiska partikongressen för fullt. 350 ombud är samlade för att fastslå den socialdemokraiska politiken. Vi är många som har längtat efter den här kongressen, längtat efter att sätta ner foten i en rad viktiga frågor: Hur ska morgondagens samhälle formeras? Hur förverkligar vi det livslånga lärandet och lägger grunden för ett framgångsrikt Sverige som konkurrerar med kunskap och kompetens? Hur säkerställer vi att människor inte hamnar utanför den trygghet som samhället ska erbjuda vid sjukdom och arbetslöshet? Hur ska vi lösa bostadskrisen i de stora städerna?

Det finns många frågor, stora och små, men tillsammans kokar de ner till hur vi bygger ett samhälle på solidaritet och med en ökad jämlikhet och rättvisa mellan människor.

För oss unga socialdemokratiska kvinnor är fördelningen av föräldraförsäkringen en viktig fråga. Många är de unga kvinnor och män som idag försöker utöva ett jämställt föräldraskap men där samhällets normer sätter begränsningar. Det finns mängder av arbetsgivare som höjer på ögonbrynen och sätter käppar i hjulet för de fäder som vill vara hemma längre än de två månader som anses vara "pappamånader". Samma arbetsgivare som därför väljer att premiera unga män framför unga kvinnor vid befodringar och kompetensutveckling eftersom de helt enkelt ses som en säkrare investering, någon man vet, eller tar för givet, kommer att satsa på jobbet framför familjen.

Många är också de unga kvinnor som därför inte vågar bli gravida innan de känner sig väl etablerade på arbetsmarknaden. Vi är rädda för att vår professionella utveckling ska avstanna och att vi ska tvingas välja mellan jobb och familj.

Det här är inte en ordning värdig ett modernt och jämställt samhälle. I ett sådant samhälle ska inte barnafödande få så olika konsekvenser för olika människor bara pga vårt kön.

Därför driver vi i Rebella en indiviudaliserad föräldraförsäkring. Tillsammans med många andra på den här kongressen vill vi åtminstone se att beslutet blir att nästa steg mot en helt indivudualiserad försäkring är en tredelning där varje förälder, i den mån vårdnadshavarna är två, får var sin tredjedel och där en tredjedel fortfarande går att överlåta.

Målet måste vara tydligt: Varje förälder är lika mycket förälder och varje förälder ska därför ha lika stor del av den ledighet med barnet som samhället erbjuder.

Möt oss i monter B02:42 där vi kan berätta mer om våra drömmar! Vi finns där under torsdag och fredag eftermiddag och kväll.

Rebella kommer också att finnas på Stockholms Central imorgon fredag mellan 13-16 för att prata om arbetslivet, föräldraskapet och hur fördelningen mellan betalt och obetalt arbete ser ut mellan män och kvinnor. Kom dit och svara på vår frågesport!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet är att många
kvinnor hindrar män att
ta en delad föräldraledighet.

Det kom den förra S-regeringen
fram till i en utredning dessutom.

När skall ni feminister våga ta
fram detta i ljuset?

Vill ni inte det för att kvinnor
tycks vara en del av problemet?

http://www.dn.se/nyheter/politik/kvinnor-hindrar-pappaledighet-1.640699

Mia Päärni sa...

Där tror jag att du har helt rätt, även om det är långt ifrån den enda anledningen. Det är många kvinnor som inte vill "dela med sig" av föräldraledigheten. Men det är ju bara ännu en anledning till att dela den.
Att vi skulle låtsas som att det inte förekommer för att vi är feminister finns det dock ingen sanning i.

Anonym sa...

Jag är naturligtvis mot kvoterad föräldraförsäkring som den envise icke ideolog som jag blivit född till.

Några hållbara argument listar jag här:

http://andersbwestin.wordpress.com/2009/11/01/fader-okand/

Gryningsräd sa...

Ville bara påpeka att man faktiskt redan idag kan dela föräldraförsäkringen 50-50. Det är helt och hållet upp till familjen att bestämma det.

Det enda som en kvoterad föräldraförsäkring gör är att överföra makten över familjepolitiken från familjen till politikerna.

Britta Sethson sa...

Helt rätt Gabriella

Om jag blir sjuk kan inte min man vara hemma i stället för mig

När jag föder ett barn blir både jag och min man föräldrar och får rätt att vara hemma med vårt barn. Om den ene inte vill så kan inte den andre föräldern vara hemma i stället. Då fryser föräldrapengen inne.....

Såvida jag inte är ensamstående med fader okänd förstås.

Anonym sa...

I will not acquiesce in on it. I assume warm-hearted post. Especially the appellation attracted me to read the sound story.

Anonym sa...

Opulently I to but I think the brief should have more info then it has.