tisdag, oktober 28, 2008

Skillnad på vita och svarta pojkar

Jag är absolut inte den första att reagera. Men visst är den anmärkningsvärt att rapporteringen kring 23åringen från Husby som blivit knivhuggen till döds förra veckan inte överhuvudtaget är att jämföra med rapporteringen efter att Riccardo Campogiani blivit sparkad till döds på Kungsholmen förra året.

Unga män dödar andra unga män.

Skillnaden är att den ena pojken kom från segregerade väletablerade svenska områden medan den andre heter Ahmed och bor i en av Stockholms mest invandrartäta segregerade områden.

Ungdomarna i Husby vill genomföra en manifestation för att protestera mot gatuvåldet. Något säger mig att vi inte kommer att få se partiledare och andra namnkunniga där. Något säger mig att vi kommer att få erfara att det är skillnad på folk och folk.

Men jag kanske blir positivt överraskad. Jag hoppas det.

2 kommentarer:

El Rubio sa...

Jag hoppas också att du blir positivt överaskad. Själv befinner jag mig för långt bort för att kunna delta (f.n i Ciudad de Guatemala) men hoppas det blir bra uppslutning.

Dock måste jag tillägga att det är skönt att det fortfarande är så ovanligt med gatuvåld i Sverige så att tidningarna i alla fall skriver om det när någon blir mördad.

Gabriella sa...

Ja El Rubio, det har du rätt i. Det dödliga gatuvåldet är relativt sett fortfarande ovanligt.

Nu är det planerad manifestation på Sergels torg den 16 november.