måndag, oktober 13, 2008

Mer finanskris - var tog Tobinskatten vägen?

Är det någon som vet vart kravet på Tobinskatt tog vägen, alltså den där skatten på valutaspekulation som Attac pratade om för några år sedan? Vore inte den frågan lämplig att fundera på igen efter de senaste veckornas krisande? Och vart tog förresten Attac vägen - de borde ju upp på fötter igen. Eller har de (också) vikit sig för en världsordning där marknaden skapar kris, politikerna får ta fram krispaket för att i sin tur hoppas på att de som verkligen bestämmer - finanshajarna - ska godkänna?
En annan värld måste verkligen vara möjlig!

4 kommentarer:

Lasse Karlsson sa...

det är en bra fråga,
förhoppningsvis är tiobinskatten på väg tillbaka in i debatten,
kanske iform av en Keynes-skatt, kolla på http://larsingemar.blogspot.com/2008/10/tobinskatten-20-keynes-skatt.html

/Lasse

adam sa...

Som ett brev på posten kommer detta pressmeddelande från ATTAC (vidarebefordra gärna):
Stäng kasinoekonomin!

Mer info

Edvin, socialdemokrat och socialist sa...

Jag tror varken på Tobinskatt eller Attac. Däremot tror jag på en hel del av de visioner som de har.

Tobinskatten är orealistisk att genomföra. Den kräver något sorts internationellt organ som ska driva in skatter från alla finansmarknader.
Handen på hjärtat: tror ni att Dubai, Nasdaq, Singapore, Wall Street m fl skulle genomföra något sånt. För att systemet ska fungera krävs det ju stor utbredning. Den är svår att fixa i lkänder där vänsterfolk och fackliga torteras och dödas.

Attac kommer aldrig lyckas med sina visioner. De ställer inte upp i val och kan därför inte få parlamentariskt inflytande. De organiserar inte folk på jobbet och kan därför inte heller bli någon motvikt eller dödgrävare till kapitalet där heller.
På sin höjd kan de skapa opinion.

Däremot finns Socialdemokratiska Arbetarpartiet, SSU och LO. Mycket kan och måste förbättras. Men den socialdemokratiska delen av den svenska arbetarrörelsen har åtminstone plats både i riksdag, kommuner och landsting samt organiserar folk på arbetsplatser.

Vi kan lyckas. Attac kan som mest hoppas.

Anonym sa...

...please where can I buy a unicorn?