onsdag, december 20, 2006

Reaktionär ny familjebok

Till hjälp för alla nyblivna småbarnsmammor som inte får ekvationen barn-perfekt relation-karriär att gå ihop har nu Linda Nyberg skrivit en bok som Expressen fått en förtitt på. Det viktigaste innehållet är att mamman ska "ta det lite lugnt" och tagga ner på ambitionerna. Mamman alltså. Ingenstans nämns att barnet (ofta) har en förälder till - förutom att man också ska tagga ner på ambitionen att vara en perfekt älskarinna åt sin man. Istället är det extra viktigt att sluta tro att man försvinner från arbetsmarknaden om man är borta ett år. Istället får man veta att MAMMAN är extra viktig för barnet just i 7-8 måndadersåldern. Var finns barnets pappa i detta? När ska de få rådet att tagga ner? När statistiken visar att just småbarnspappor jobbar mest av alla. När det är belagt att just när barnen kommer börjar kvinnor ta mer ansvar för även resten av hemmet. Jag betackar mig för Linda Nybergs analyser. Så länge de inte inkluderar båda föräldrarna kan det vara, faktiskt.

2 kommentarer:

jkl sa...

Ja, det luktar unket. Igen. Om den här boken. Också...
Noterade du vem som hjälpt henne med råden? Louise Hallin. Så jag är inte förvånad över att den enögda synen på föräldraskapet kommer fram.

Gabriella sa...

I linje med analysen ligger Sveriges finansminister Anders Borgs uttalande i Aktuellt igår angående avdrag för hushållsnära tjänster . "Det finns många kvinnor som arbetar och som har behov av de här tjänsterna".

(underförstått:För männen har inte behov av tjänsten, den är redan skött av någon annan.)

Det är i sådana uttalande, som inte är genusgranskade av någon kunnig medarbetare, som moderaternas sanna analys kommer fram.

Ibland tror man att vi har vunnit mark. Att Sverige är så jäkla jämställt. Och visst, det är det kanske. Men så länge vi har böcker om hur småbarnsföräldrar (läs småbarnsmammor) ska få livet att gå ihop genom att stanna hemma längre och tacka nej till sex (för det är ju bara män som vill älska) och finansministrar som uttalar sig så otroligt könsstereotypt så lär vi inte se varken delade föräldraförsäkringar eller förändrade könsroller.