tisdag, april 11, 2006

Vi behöver inte sån skit.

När man trodde att det inte kunde bli värre. När man trodde att alla som tycker om att häva ur sig nedsättande, reaktionära och rentutsagt korkade saker om feminism redan hade gjort det. Då kom Linda Skugge.

I dagens kolumn i expressen gör Linda Skugge det (uppenbarligen enligt henne och expressen) rafflande uttalandet: Nu slutar jag kalla mig feminist!
Är någon förvånad? Att Linda Skugge inte är feminist kunde vi ha tänkt ut med lillfingret för länge sedan... Det är inte det som är det intressanta.

Det vi däremot undrar över är varifrån detta uppenbarligen enorma behovet att klanka ner på de som faktiskt vill kalla sig feminister kommer ifrån? Vad är det hos Linda Skugge som gör att hon behöver bemöta de unga tjejer som sett upp till henne med förlöjligande uttalanden som "De vill ha stöd i sin utsatta situation som dårpippis." De unga tjejer som faktiskt höjer sin röst, försöker uttrycka sin person och som vill någonting. Att säga att de som inte har lust att ställa upp på alla ideal om hur man ska se ut sabbar för sig själva och aldrig kommer få en karriär, varför är det viktigt Linda Skugge?

Tyck vad du vill Linda Skugge. Sitt på din kammare och omhulda dina småborgerliga ideal hur mycket du vill. Men förringa inte de som har lyft på sin bakdel, höjt sin röst och faktiskt vill förändra något här i världen! Trampa inte på systerskapet! Skugge uppmanar tjejer: "Ta för er och hjälp varandra". Men hon tycker uppenbarligen att det är helt i sin ordning att hon får trampa och spotta på de som inte är precis som hon.

Att Linda Skugge inte vill kalla sig Feminist? Det rör oss inte i ryggen. Det tackar vi snarare för. Det är uppenbart att det här är Linda Skugges riktiga sida, och att det som kommit i närheten av feministiska ansatser bara var ett olyckligt misstag. Men ge fan i att förringa oss! Du må inte vara feminist, men alliera dig inte med patriarkatet.

Vi startar härmed Skugge-uppropet. Klipp ut Linda Skugges krönikor och skicka tillbaka dem till henne. Visa att ni står upp för systerskapet, mot patriarkalt, splittrande skräp.

Linda Skugge
c/o Expressen
Gjörwellsgatan 30, Stockholm
105 16 Stockholm

Tack Linda Skugge, men nej tack. Vi behöver inte sån skit.

20 kommentarer:

Joanna sa...

Jag kommer skicka tillbaka hennes böcker också!

Anonym sa...

bra kommentar håller med...snacka om konservativ förvandelse =)
ta även titt på en bra blogg

http://www.vanstertaxi.nu/

Anonym sa...

Hmmm, så är man kvinna och inte feminist samt att man valt tänka på ett annat sätt, då är man en förrädare? Ta och skärp er, kvinnokampen behöver ju alla olika kvinnor som kollektivet består av.

Adryan Linden
http://adryan.blogg.se/

Anonym sa...

ja-a, linda har minsann förändrats under åren. från att ha varit en inspirerande feministiskt tänkande intressant författare har henes texter så småningom börjat handa mer och mer om barn, barn och mera barn, samt om hur underbart det är att vara hemmafru och hur jävla dum man är om man inte vill vara det. Jag är besviken för ett tag var hon faktiskt en förebild för mig. Nu är hon bara jobbig.

Johan sa...

Fru Skugge gar val bara samma vag som alla andra som blivit till aren och fatt en fetare planbok. Titta pa de mest framtradande unga vansterradikalerna under 70 talet idag. De har sa brattom att gora upp med sitt forflutna att det nastan blir parodiskt. Min all time favorite ar Goran Skytte som blev overnitisk i sin kamp att trampa pa och forlojliga den grupp som han en gang tillhort. Linda foljer samma mall och sparkar nerat pa de redan svaga for att starka sin position och ge mer 'trovardighet' at sitt epitet byte.
Dock har hon flera tankvarda poanger. Feminism kan idag innebara lite vad som helst och den mest radikala formen far ofta sta som representant i det offentliga. Begreppsforvirring leder till mangder av forutfattade meningar som gor att man ofta hamnar i en situation dar man maste motivera varfor man ar feminist och forklara hur man sjalv definierar det. Nar ni talar om systerskapet forvirrar ni ytterligare iom att ni da ser er som ett kollektiv. Ett kollektiv som da representerar en stark front med en stark linje. Lat vara att det inom systerskapet finns lika manga asikter om feminism som det finns kvinnor, men det marks inte utat. Den lite mer balanserade feminismen far inget utrymme och star i skymundan for mer radikala varianter vilket leder till att hela systerskapet far sta till svars for det.

Anonym sa...

Jag tycker feminismen var en bra grej som lyftes fram, tyvärr var det många "gaphalsar" och manshatare som skuggade över vad det hela egentligen handlar om. Ordet feminism klingar tyvärr illa i mina öron idag ändå är jag kvinna själv.

Katrine Kielos sa...

Rebellor,

You go girls!!!

Sanna sa...

Adryan, nej, man är inte en förrädare för att man inte vill kalla sig feminist. Det får man göra som man vill.. Poängen är inte att man ha olika saker.

Poängen är att när Linda Skulle gör detta "uttalande" så passar hon på så mycket hon hinner att sparka på de tjejer som inte tycker som hon, på de som å andra sidan vill kalla sig feminister. Det är fegt, osakligt och tyder på att hon inte har något vettigt att säga egentligen. Om man måste föra fram sin ståndpunkt genom att trycka ner andra så kan man ju inte haft så mycket att komma med från början.

Johan. Visst är feminismer en bred ideologi. Men det är socialismen eller liberalismen också. Där ifrågasätter ingen att människor som kallar sig detta kan ha olika åsikter om saker. Varför blir det problematiskt när man kommer till feminismen? Varför börjar man då prata om en läskig begreppsförvirring istället för att lyssna på människor och försöka förstå var just dom står?

Personligen ser jag kvinnor i viss mån som ett kollektiv, så där råder ingen förvirring. Ur den synpunkten att kvinnor som grupp är underordnade män som grupp. Inte att kvinnor på något sätt skulle vara precis lika varandra jämt, eller någonsin för den delen.. men att många kvinnor delar gemensamma upplevelser.

Den här rädslan som luftas för den "radikala" feminismen tycker jag faktiskt är obefogad. Det som av sådana instanser som SvDs ledarsida etc (felaktigt rent begreppsmässigt) kallas radikalfeminism är oftast bara den feminism som faktiskt vill att det ska hända saker, att man inte bara ska prata och prata och prata... De som faktist står för att kvinnors frigörelse bygger på att män ger upp en del av sina privilegier. Precis som alla andra frigörelsekamper har gjort.

Det tycker jag varken är fel eller skrämmande...

Sanna sa...

"Poängen är inte att man har olika åsikter" ska det stå där i början.... :)

Anonym sa...

Det känns som om alla "ismer" lider av detta svåra etikettsproblem, vem som är mest och bäst "fenminist", "socialist", "liberal(ist)" osv. ägnas avsevärt mycket mer utrymme och energi än frågor om t.ex. högst verklig diskriminering.

Seså, tillbaks till sakfrågorna istället, frihet att göra som man vill oavsett om man är tjej eller kille är viktigt. Och den kampen bör faktiskt vara möjlig att driva tillsammans, oavsett om man vill kalla sig feminist eller inte!

Det är inte så viktigt att tillhöra en grupp, det viktiga är vad man gör och åstadkommer för resultat!

Anonym sa...

jag måste säga att jag inte tycker de grupperna med de tjejerna som Linda Skugge skriver om i sin artikel, med de speciella frisyrerna och kläderna, är så mkt bättre än de s.k. tutt-bimbosar. det tragiska är att tutt-bimbosarna oftast vet om att de inte är speciellt nya i det dom gör, medan de vitsminkade flickorna tycker att det är dom mot världen, de är unika och missförstådda (liksom tutt-bimbosar ofta påstår). ändå klär sig alla likadant, lyssnar på samma musik, gör allt lika, precis som många tutt-bimbosar gör. gör saker lika men med olika innehåll. förstår inte varför ni bryr er om skugge, kör er grej som ni brukar göra. dessutom känns det som att ni inte kan acceptera tjejer som inte vill sticka ut, måste alla vara så jäkla annorlunda för att bli en bra feminist? kanske jag som har fördomar, men verkar som att man måste vara på ett visst sätt för att få vara feminist enligt er. usch!

Anonym sa...

fy vad omoget att skicka krönikor till henne, vad betyder en person för en hel ideologi? förstår inte vad ni vinner på det förutom förakt, men det bryr ni er kanske inte om.

Marilyn sa...

Usch, ni påminner om muslimer i mellanöstern som blev upprörda över karikatyrbilderna. Get a hobby, sickos

Magnus sa...

Jag måste säga att detta var ett utmärkt exempel på politisk konsumentbojkott. Det är ju inte direkt hotfullt att skicka tillbaka taskiga produkter till leverantören. Det gäller för alla konsumenter och det är man väl när man köper Expressen också? Att jämföra detta med bokbål är som att jämföra Moder Teresa med Hitler. Det låter sig inte göras.

Eva-Lena Jansson sa...

Blev faktiskt besviken på Skugge, just för att hon blivit en förebild för många unga tjejer som inte orkat leva upp till den idealbild som veckotidningar, kvällstidningar och "reality-tv" exponerar. Men vi är många som inte har slutat att vara feminister, trots andras försök att smutsa ner begreppet. Kampen fortsätter för ett jämställt samhälle. Lev väl!

Kerstin sa...

Men - faktum är att Skugge visar att hon har insett något, nämligen att man måste inordna sig i manssamhället, tjäna patriarkatet, om man ska ha en chans som kvinna. Ser man sig omkring så inser man att hon har rätt i sak.
Sedan är det en annan fråga om man har lust, eller som kvinna bör offra sig för kvinnosaken. På den frågan svara Skugge "nej", medan jag svarar ja! Man kan inte, med gott samvete svika sina ideal.

Markus sa...

Det är faktiskt en jättebra idé. Jag köper inte skittidningen, men jag ska börja skriva ut hennes krönikor så att jag kan skicka tillbaka dem till henne ändå!

Anonym sa...

alltså om man vill vara hemmafru och tycker det är underbart så får man väl vara det. läs inte så slipper du höra om kvinnor som älskar barn. ja, det finns faktiskt sådana med!

Anonym sa...

http://photos1.blogger.com/blogger/6360/1577/1600/lindaotto.jpg

Fredrik Lindholm sa...

Vad är det med er? Är era argument så svaga att de trasas sönder när hegemonin är mindre än 100%?