måndag, april 03, 2006

Om inte Fotbollsförbundet vill

så har jag några andra möjliga metoder för Sverige att visa att vi inte tycker att slavhandel är riktigt okej:

Fotbollsförbundet hänvisar till tittarna, säger att fotbollsentusiasterna kommer att bli så besvikna om inte Sverige är med. Jag har svårt att tänka mig en enda fotbollsentusiast som tycker det är viktigare att Sverige spelar fotbolls VM än att att människor inte säljs som slavar. Därför är det fullt möjligt, och ännu mer kraftfullt, om vi alla säger NEJ till fotbolls VM. Vi åker inte dit, vi köper inga sponsrade produkter, och - framförallt- vi bojkottar sändningarna. Det skulle göra mig otroligt stolt över Sverige.

Men, vi kanske faller till föga. Det är så lätt att dra ner persiennerna och slå på tv:n i smyg. Därför föreslår jag att public service bestämmer sig för att inte sända matcherna. Så, enkelt.

Undrar vad Lagrell skulle säga då.

Brasklapp: Det är lätt för mig att säga det här, jag är helt ointresserad av fotboll. Men jag har ändå svårt att se att någon skulle säga att fotboll är viktigare än människor. Och jag har också svårt att tro att Sveriges val att bojkotta tävlingen ett år skulle diskvalificera oss för all framtid. Eller? Ni som förstår er på denna internationella sportpolitik får gärna förklara. Jag skulle vilja att den som menar att den inte skulle kunna ställa upp på en sådan här bojkott att förklara varför.

För som jag ser det skulle detta vara ett litet steg för den sportintresserade men ett stort steg för mänskligheten och den internationella solidariteten.

23 kommentarer:

Anonym sa...

Varför bara begränsa det hela till fotboll och Tyskland? Vi kan ju avbryta alla relationer med alla länder som inte kriminaliserat köp av sexuella tjänster... eller så kan vi kanske inte det eftersom vi då bara kan ha relationer med oss själva...

Bojkott är inte rätt sätt att komma till rätta med problemen med människohandel för sexuella ändamål. Men det är ett bra sätt att få uppmärksamhet. Och det är därför JämO alls pratar om detta.

Men som förslag betraktat är det genomkorkat, påverkar inte tjejernas situation i Tyskland och får Sverige att framstå som så löjligt att vi riskerar att ingen någonsin kommer att lyssna på något svenskt förslag, på något område.

Gabriella sa...

Anonymous, jag håller med dig om att det på kort sikt kanske inte påverkar tjejernas situation. Men det är dels en symbolisk handling och jag tror definitivt att det på lång sikt kan leda till en insikt om att människor bryr sig.

Och då tror jag att länder/fotbollsförbund/internationella möten etc. kanske så småningom kan inse att de måste agera.

Varför tror du att det är bättre att inte agera på något sätt än att agera, hur skulle det på något sätt göra världen bättre?

Anonym sa...

Jag tycker att det är bäst att angripa problemet på två sätt, dels genom att hjälpa länder i EU:s närområde (bl.a. Ryssland, Ukraina, Vitryssland och Moldavien) att bekämpa den organiserade brottsligheten som verkar både i dessa länder och inom EU - för det är denna brottslighet som håller i trådarna för slavhandeln. Dels tror jag på att jobba aktivt inom EU, för att förbättra kunskapsläget hos polis och gränsskydd om den här slavhandeln. Slutligen tror jag också stenhårt på att följa pengarna, de pengar som är slavhandlarnas drivkraft, och slå hårt mot s.k. penningtvätt och penninghäleri genom bl.a. förverkande av egendom.

Sedan ska man också jobba gentemot sexköparna. Fler EU-länder funderar på den svenska modellen (bl.a. Finland och Estland, tror jag) och vi kan hjälpa dem med våra erfarenheter så att de lyckas med sina projekt. Vidare tror jag stenhårt på information till sexköpare om vad det är som de betalar för, vem de egentligen betalar till och vilka konsekvenser deras sexköp i förlängningen får. Det kan man göra på flera sätt, t.ex. genom att sponsra att filmen Lilja Forever visas i skolor runt om i Europa eller att slavhandeln på andra sätt synliggörs.

Slutligen kan vi också jobba för att skydda och ta hand om de tjejer som råkar illa ut i sexslavhandeln. Här finns massor att göra.

Det finns hur mycket som helst att göra för den som verkligen brinner för att begränsa det lidande som dessa tjejer utsätts för.

Att lägga energi på meningslösa symbolhandlingar är på sätt och vis föraktfullt mot dessa tjejer. Vi ägnar oss åt meningslös symbolik istället för åt skarpa åtgärder och bra opinionsbildning.

Anonym sa...

Just ja, en sak till som vi kan göra är att vi kan underlätta för unga människor i öst- och centraleuropa att komma till Sverige och andra EU-länder för att jobba och plugga och därmed bygga sig en bättre framtid.

Bristen på ekonomisk utveckling i det forna sovjetunionen (med satellitstater) är själva grundorsaken till att den här människohandeln är så stor. Det är för många människor i dessa länder som har för små chanser att lyckas i livet. Det får dem dels att välja brottets bana, vilket kan göra dem till människohandlare. Men det lockar också unga tjejer att tjäna snabba pengar inom sexindustrin.

Jämförelsevis med vad som finns att göra som verkligen skulle förändra känns det oerhört fånigt att föreslå en ensidig svensk bojkott av fotbolls-VM. Tycker jag.

Gabriella sa...

Mmmm, mycket kloka saker. Och jag håller med dig om allt det där. Men tycker inte att det ena utesluter det andra. Vi kan väl göra allt det där och ändå bojkotta?

Anonym sa...

Nej, det tycker jag inte. ¨

Bojkotten riskerar att ge också bättre förslag ett löjets skimmer. Det gäller alltid att välja sina strider.

Bojkotter fungerar sällan särskilt bra, jämfört med att faktiskt sitta ner, förhandla och prata med människor som har andra åsikter och uppfattningar i en sakfråga. Goda argument övertygar bättre än konfrontatoriska bojkotter.

Tyskarna är våra vänner, vi har större chans att påverka dem om vi behandlar dem som vänner. Jag brukar inte bojkotta mina vänner för att jag anser att de har fel i en sakfråga - brukar du göra det Gabriella?

anders hansson sa...

Jag viste inte ens att fotbollspelarna sålde sex efter matcherna.

Alvarligt talat, fan va dum idé tänk om vi istället försökte åtgärda problemen och la mindre energi på symbolhandlingar?

Varför är inte polisen mer aktiv mot sexhandel i Sverige? Det kan inte vara så djävla svårt att ha lite underätelsearbete som koncentrerar sig på taxichaffisar som uppenbarligen står för en stor del av logistiken, men kanske det skulle motverka integrations arbetet?

Kerstin sa...

Ja alla de där som blundade i Tyskland under 30-talet, var ju också helt oskyldiga för det var ju inte de som skötte gasugnarna. De som använde sig av slavarbetare från koncentrationslägren var ju också oskyldiga, för de kocentrationslägerfångar som arbetade i deras företag var ju inte döda -än!!

På samma sätt är förstås alla män oskyldga till allting som drabbar kvinnor!

Anonym sa...

Eller som Glenn Hysén sagt:

Glenn Hysén, före detta fotbollsproffs.
-En bojkott är fjantig. Han framstår som en jävla idiot, den där mesen Jämo. Att använda idrotten för det här är fel väg att gå.


Jo jo.

Anonym sa...

haha vilket boomerangargument. glenn hysén använder machoargumentation (jämo är en mes. vilken fjant. en jävla idiot) i sin argumentation för att bevara manliga privilegier. fattaru inte att glenn hyséncitatet slår tillbaka på sig självt grabben?? 'Män har rätt till kvinnors kroppar. Att säga Stopp på riktigt är alltså out of question.' Jo jo.

(eller eru cool och fattare och tänker att vi alla bör fatta argumentationen solklart? sorry men så coola e vi inte, läs dom andra anonyma kommentarerna.)

Eller för å citera Någon Annan:
Lady put your foot down draw the line.

/Anonym no. femtielva

Mikael sa...

Tja, det är ju skillnad på prostitution och slaveri. Prostitution mellan frivillig köpare och säljare är en del av fri kontraktsbildning. Oavsett om det är man/man, man/kvinna, kvinna/man eller kvinna/kvinna. Är är inte manlig homosexuell prostitution för övrigt bland det allra vanligaste?

En helt annan sak är givetvis de kvinnor som luras eller på andra sätt tvingas utföra dessa tjänster mot sin vilja av kriminella element. Men skilj på detta och på fria människor som frivilligt tecknar ett kontrakt sinsemellan. Eller är moralismen så stark att just sex är så annorlunda att man inte få teckna kontrakt kring detta?

Angående bojkott. Tja, först och främst måste man ju göra åtskillnaden ovan. Såvitt jag vet är det fri kontraktsbildning som är lagligt i Tyskland, inte själva sexhandeln över gränser med icke-frivilliga kvinnor från t ex östeuropa.

Rent allmänt är bojkott inte alltid en särskilt smart strategi. Dels måste de svenskar som anser att vuxna fria människor inte skall få teckna sex-kontrakt med varandra ganska ovanliga fenomen runt världen. De flesta tror på människans frihet till detta, åtminstone i västvärlden. Det är svårt att bevisa att den svenska lagstiftningen är objektivt bättre än t ex den tyska.

Och, vidare skulle man inte kunna syssla med särskilt många internationella tävlingar om bojkott skulle tillämpas enligt sådana här principer. OS i Kina måste givetvis vara uteslutet, som exempel.

anna s sa...

Anledningen till att vi reagerar så starkt just i samband fotbolls-VM är ju hur tydlig den sjuka bilden av mäns sexuella behov och den djupt cyniska bilden av vem som prostituerar sig och varför blir så tydlig.
Jag tycker naturligtvis inte att vi ska bojkotta alla länder som inte har samma pristitutionslagstiftning som vi som någon antydde. Det här handlar om något annat. Det här handlar om att Tyskland inför arrangemanget inte bara kommer att stå för bajjamajor och papperskorgar utanför arenorna utan även "förrättningscomtainrar" där de prostitierade ska kunna ta emot sina kunder på löpande band i pausen. Det här handlar om att miljonindustrin runt traffickingen går på högvarv för att lura/tvinga dit så många som möjligt för att vara beredd att mjölka forbollsfansen på pengar.
Det här handlar om förnedring och cynism i dess råaste form. Och Tyskland gör ingenting.
Vi kan helt enkelt inte stå tysta och passiva. Vi måste säga ifrån: oavsett vad vi tycker om den svenska lagstiftningen måste vi väl kunna vara eniga om att detta är avskyvärt?

Anonym sa...

Anna - klart vi ska säga ifrån, men det har vi redan gjort. Vi ska däremot inte bojkotta VM, vilket var vad denna diskussion handlade om.

Man kan även konstatera att när EU-parlamentet flyttar mellan Bryssel och Strassbourg så åtföljs det av, förutom av byråkrater och kartonger med papper, enligt uppgift horder av prostituerade. Såväl politiker, lobbyister och tjänstemän är tydligen trogna kunder på denna marknad.

Det skulle faktiskt förvåna mig om inte även evenemang som partikongresser, fackliga stormöten, EU-toppmöten av olika slag etc också de innebär stora uppsving i dessa marknader.

anna s sa...

Det har vi redan gjort säger du,
jamen det har ju inte hänt något! Tyskland har inte agerat.
Vi måste fortsätta skrika, protestera och vara besvärliga, och ja kanske bojkotta om det ska till för att få resultat. I detta delar jag Gabriellas analys.

Anonym sa...

Anna - var tycker du att gränsen går för hur mycket vi ska offra för att försöka få vår, det måste vi erkänna, extrema uppfattning i den här frågan genomförd?

Det finns minst 200 000 svenskar som sett fram mot sommarens VM i 2-3 år. Ska vi offra deras glädje helt och hållet i en kamp vi inte har en chans att vinna?

Jag tror faktiskt att vi får lov att acceptera att Tyskland, och alla andra europeiska länder för den delen, har en annan uppfattning i frågan om sexköp bör vara lagligt eller inte. Men vi bör hålla oss till att försöka övertyga dem med argument, för om inte ens vi själva anser att våra argument duger - vad säger det om själva sakfrågan?

Och om inte vi accepterar att Tyskland med 80 miljoner invånare har en annan uppfattning än Sverige i en sakfråga - varför ska Tyskland då acceptera att lilla Sverige har en annan uppfattning?

Har man de bästa argumenten så är det med dem man vinner de långsiktiga segrarna. Har man inte de bästa argumenten har man som regel fel.

Så fortsätt slipa på argumenten, fortsätt komma på förslag på varför prostitution borde vara förbjudet i Tyskland, varför det är den bästa lösningen.

En bojkott är en meningslös symbolhandling, ett stenhårt slag i luften. Tänk om Island skulle bojkotta Sverige för att vi förbjudit sexköp - hur skulle du uppfatta det och hur skulle det påverka dig och Sverige tror du?

Anonym sa...

Men...

Fotbollsspelarna säljer ju inte sex.

Borde det inte vara de prostituerade som vi ska bojkotta?

Gabriella sa...

Jo men hej vad argumenten viner.

Alltså. Vi ska inte bojkotta fotbollsspelarna. Och vi kommer uppenbarligen inte att bojkotta VM heller.

Det handlar heller inte om att bojkotta Tyskland för att de har en annan syn på prostitution än vi.

Utan vad jag drömde om var att svenska folket genom att inte titta på VM-matcherna visade för världen och fotbollsförbundet att vi inte accepterar fotboll under vilka former som helst.

I Tyskland är prostitution lagligt men trafficking olagligt. Upprinnelsen till den här debatten handlar om att vi vet att tusentals unga tjejer från öst kommer att lockas till Tyskland för att fylla den stora efterfrågan på sexköp som kommer att uppstå i samband med att en massa män samlas på en och samma plats för att... titta på fotboll(?) Tyskland förbereder sig genom att exempelvis sätta in larmknappar i containrarna där köpen ska genomföras. Ens misstanken om att kvinnor ska riskera övergrepp tycker jag borde leda till att tyska politiker inte gav tillstånd för att sätta upp de där tillfälliga containrarna.

Svenska män blir ofta upprörda i debatter om mäns ansvar och vill gärna göra en fet linje mellan de män som slår/våldtar/köper sex och de som inte gör det.

Vissa män har gått ut och visat sin avsky mot kvinnoförtrycket genom att demonstrera på gator. De flesta män har inte gjort det.

Om män inte köpte sex så skulle trafficking inte existera, så mycket kan vi väl komma överens om . (Mikael undrar "Är är inte manlig homosexuell prostitution för övrigt bland det allra vanligaste?" Nej Mikael. Den stora merparten av alla sexköp är en man som köper en kvinna)

Visst, vi kommer inte att ändra Tysklands lagstiftning eller inställning till sexköp genom att bojkotta VM. Men det vore en kraftik markering från Sverige och jag tror tvärtom vad många av våra anonyma skribent/er att det skulle få en effekt internationellt och ge oss cred i den här frågan. Visa att det inte bara är våra politiker som står upp för kvinnors rättigheter utan att också svensken i gemen har fått nog.

Jag vet att det råder delade meningar om prostitution i sig. Däremot tror jag att de allra flesta tar avstånd från handel med unga (ofta minderåriga) tjejer som hämtas i öst i tron om att de ska jobba som servitriser eller liknande. Och istället slutar på en snuskig madrass i en tysk container med ett fullt fotbollsfan över sig.

Anonym sa...

Men nu är människohandel förbjudet i Tyskland och tyskarna jobbar (bl.a. tillsammans med Sverige inom EU) för att få stopp på människohandeln.

Jag är övertygad om att de kommer att försöka ha kontroll över vilka prostituerade som jobbar kring VM. Och jag ser inte på vilket sätt en svensk bojkott skulle förbättra det arbetet. Men jag kanske är trög.

Mikael sa...

Gabriella:

Du skriver: "Ens misstanken om att kvinnor ska riskera övergrepp tycker jag borde leda till att tyska politiker inte gav tillstånd för att sätta upp de där tillfälliga containrarna."

- Med den analysen måste vi förbjuda det mesta. I alla möjliga sammanhang där syftet är något annat, vet vi att det förekommer övergrepp, kränkningar, misshandel och ibland även dödsfall (t ex krogar i allmänhet). Skall krogar därför förbjudas? Eller är det bättre att krogar utrustas med vakter, kameroer och annan personal som förhoppningsvis kan avstyra detta?

Nu är prostitution lagligt i Tyskland (inte trafficking), och då torde en ganska bra strategi vara att göra denna prostitution så fri som möjligt från t ex våld och övegrepp. Sedan kan man hävda att prostitution borde förbjudas (vilket man på helt rimliga grunder kan tycka vore ett konstigt förslag, de flesta tycker som sagt det), men det är något annat.

Dessutom, som någon nämnde, det är knappast särskilt unikt för fotbolls-vm. Det som är unikt är väl att fotbolls-vm är så pass stort.

Gabriella sa...

Ja, det unika är att efterfrågan ökar så markant och är tydligt ihopkopplat med fotbollspubliken.

Jag tycker bara det är så absurt med de där tillfälliga containrarna. Så avskyvärt och avstötande. Men visst är det bra med larmknappar. Det bara känns så jäkla overkligt. Att veta att unga kvinnor och barn troligen kommer att utsättas för övergrepp men inte stoppa det.

Anonym sa...

Gabriella - nej det är inte unikt. Samma ökning sker också vid t.ex. stora internationella toppmöten eller då FN beslutar skicka fredsbevarande trupp till ett område.

Aatt det hela sker i organiserad form minskar faktiskt risken för övergrepp. När tyska turister (mellan 20 och 30 000) vallfärdar över gränsen till Tjeckien varje helg - DÅ finns det en överhängande risk för övergrepp.

Men om denna mycket välkända trafik är det tyst.

Anonym sa...

vissa säger att fotboll är på liv och död, men att det är mkt allvarligare än så. jag är tjej, och älskar fotboll, därför vill jag inte för alla prostituerade i världen missa vm. hade ni spelat hade ni förstått, det är möjligt att jag hade förstått er om jag inte spelat. men ärligt talat, det finns andra vägar. och ja, jag var lite ironsik. men jag vill faktiskt inte missa vm, kalla mig idiot eller vad ni vill, men fotboll är så otroligt stort för vissa av oss!!

Anonym sa...

Ja, kan man fa en kommentar sahar i slutet av VM?