onsdag, januari 04, 2006

Kom igen nu landstinget- vilket århundrade lever ni i?

Igår kväll blev en nära vän till mig faster (Grattis!).
Efter 14 timmar av kamp vågade sig den lille äntligen ut. Liten och liten- 5 kilo är rätt häftigt.
Mamman var såklart helt utmattad, och så även Pappan- som naturligtvis inte upplevt tillnärmelsevis samma sak, men som varit nervös och maktlös över att se barnets mamma kämpa sig igenom förlossningen av deras gemensamma barn.

Det är nämligen så i det här århundradet att pappor vill, och förväntas vara, något mer än en person i periferin, de är Föräldrar och därmed med i Hela processen.

Det här verkar dock ha gått vissa (läs Landstinget) förbi.
Barnet anländer 19.30. Klockan 01.30 blir pappa utkörd från BB av personalen.
Han får inte lov att stanna kvar. Det finns inte plats för pappor på BB.

Grattis Landstinget! Ni har just missat hela poängen med en av de största jämställdhetdiskussionerna det här århundradet- hur vi ska få män att ta samma ansvar för hem och barn.
Vad ger ni föräldrar för signaler egentligen?
Jo, att det är mamma som i första hand är förälder, pappa förpassas till vice förälder.

Mamma tar mer ansvar för det obetalda arbetet, pappa tar hand om det betalda.
Mamma hamnar efter i löneutveckling, pappa tjänar mer.
Mamma får lägre pension och sämre möjlighet att leva ett självständigt liv än pappa.

Och så sluts cirkeln. Igen, och igen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ja så är det i Sossesverige, men det finns alternativ. Min syster födde sitt barn på BB-Stockholm med trevlig och kunnig personal, både pappan och storasyskonet kunde tillbringa natten i trygghet med mamman och den nyfödda. Så nu har ni också anledning att kämpa för individbaserade privata lösningar.

Vänligen
Anders Hansson

Linnea sa...

Det är verkligen tråkigt att borgerligheten inte hittar några andra lösningar på problem än avreglering.
Jag är ledsen, Anders, men nej, vi har ingen anledning att kämpa för individbaserade, privata, lösningar eftersom de med största sannolikhet skulle göra barnafödande i sig till en klassfråga. Och eftersom kvinnor har sämre ekonomi än män så skulle det slå hårdare mot kvinnor än män. Jag vill bryta Både klass och könsförtryck- då hjälper inte avregleringar.
Men det kan ju vara så att jag nu hittade lösningen på varför det anses vara för dyrt att låta pappa stanna kvar:
De privata alternativ som borgerligheten försåg stockholmarna med under förra mandatperioden tickar iväg en massa pengar från övrig sjukvård.

Med andra ord är det borgerlighetens fel att pappor inte får vara på BB.

Anonym sa...

Så fel du har! Kan du hitta någon källa till påståendet att privat BB (som ju inte är sjukvård) eller något privat vårdalternativ skulle dränera vården på pengar? Nej du i själva verket är det så att vård utgör mindre än 20% av stadsbudgeten. Skattepengarna används alltså till annat skit tex kultur, feminism och försvaret.

Anledningen att stockholmare tvingas åka till Västerås, Gotland, Finland är att de tvingas ge upp en stor del av sin lanstingsskatt så att man kan bygga sjukhus i Norrland (till myggen). Anledningen till att man inte får vård i det här landet är att det sitter en massa politiskt tillsatta chefer överalt, många av dessa har varken moral eller kompetens för sina uppgifter.

Vad är din lösning på problemen i vården? Fler sossechefer? Jag tror inte det finns plats för fler, utan att lastingskontoren runt om i landet ska spricka.

Dessutom så vet du som jag att pappor tar ett mindra ansvar främst pga två anledningar:

1 Mamman vill inte släppa sin mammaledighet

2 Det skulle bli ett stort avbräck i familjens ekonomi eftersom tacket på föräldraförsäkringen är satt så pass lågt.

Vänligen

Anders

Ps kom på en privat vårdform som dränerar stadskassan, riksdagsmännens fria vård på Sofia hemmet. Det kan vi vara överens om att det är åt helvete

Anonym sa...

Två kommentarer och ett va?

När vi födda vårt första barn (helt vanlig förlossning) låg vi kvar på SöS alla tre i nästan en vecka. Ingen körde ut varken mig, Roger eller Alva. För oss var det jätteviktigt att vara tillsammans, och jag tror (likt Linnéa) att det är viktigt att ha den första tiden tillsammans.

När vi väntade Moa och Klara så gick vi på spec.MVC på SöS. Här kommer problemet med privat vård. Sånna som vi var inte ens välkomna att söka om att få föda på BB-Stockholm då de bara tar emot "normala" förlossningar. Eller annorlunda uttryckt: Plockar russningn ur kakan.

Och så till va? Fri vård på Sofia Hemmet? har jag aldrig hört talas om. Låter jättekonstigt. Men även om man är riksdagsledamot har rätt till vård för nån dryg hundralapp i landstingets regi...

Anonym sa...

Ok jag är inte sosse, så jag kan erkänna när jag har fel!
Det är bara ministrarna som har ett avtal med sofiahemmet, inte riksdagsmännen. Menar du Veronica att det är en felaktig uppgift att riksdagsmännen har fri sjukvård och mediciner? Behöver ni betala samma egenavgifter som vi? I så fall ber jag om ursäkt.

Såna som ”vi” tvillinggraviditeter räknas alltid som riskgraviditeter det tycker jag är bra, jag tycker att det är utmärkt att man uppmärksammar riskerna och därmed kan sätta in resurser och specialkompetent personal.”vi” i samanhanget har alltså inget med plånboken att göra vilket inte är helt oviktigt i samanhanget.

Jag har alldeles för många bekanta som drabbats av förlossningsskador och förlorat sitt barn. I många av dessa fall har jag fått uppfattningen att det berott på att personalen inte varit tillräckligt uppmärksamma på moderns och barnets hälsotillstånd. När min syster däremot var på BB Stockholm reagera dom blixtsnabbt och kunde genomföra ett k-snitt. Man vill inte tänka på vad som skulle kunnat hända om det istället hade varit loj lanstingspersonal.
En annan olustig historia från den offentliga BB världen var när min grekiskättade bekanta vägrades få smärtlindring av BB-personalen på (U)MAS, med motiveringen att utlänningar alltid gnäller som tur var kunde hennes make som är överläkare (kirurgi) använda det kollegialatrumkortet. Ja den förlossningen slutta med ett akutkejsarsnitt efter att hjärtljudet på den lilla blivit svagt.


Sen vill jag peka på det stora problemet inom mödra- och barnavården, nämligen inte avsaknaden av jämnställdhet utan bristen på vetenskaplighet! Det är inte främst vetenskapligtmedicinska skäl som avgör om tex en förlossig skall sättas i gång eller om bedövning skall ges utan det bygger otroligt mycket på tyckande, om vad som är ”rätt och naturligt”. Det tycker jag är otroligt skrämmande i tredje årtusendet och något som ni ”radikala” sossar borde kämpa mot.

vänligen
anders

Fredrik Lindholm sa...

Angående pension så är det faktiskt ett mindre vågspel att spara till sin egen pension än att låna pengar till ett husköp.