fredag, december 30, 2005

Nyårslöftesrevolutionen

Imorgon infaller den sista dagen på året. Säkerligen är vi många som varje år står där vid tolvslaget och spontant utbriser: "I år lovar jag banne mig att jag ska...." Fortsättningen är individuell.

Nu tänker jag dock med nyårslöftena bereda en väg för jämställdhetskampen under 2006. Jag, och de andra rebellorna, vill gärna uppmana dig som tjej, kvinna, dam, mamma, mormor eller vad du nu är att lova några enkla saker inför nästa år, som kan komma att förändra världen. Faktiskt.

1: Tänk inte dåliga saker om dig själv när du ser dig själv i spegeln! Det är lätt att fastna i de ideal som samhället prånglar på oss. Men som du säkert märkt med Kate Moss, så går det utför för supermodellerna också.

2: Begär alltid 1000 kr mer än vad du tänkt när du löneförhandlar! Det värsta som kan hända är att du får den lön du hade tänkt dig.

3: Glöm bort din pojkväns släktingars födelse- och namnsdagar! Och vägra ta skit för det när han glömt bort dem. Vad fan vinner du på att komma ihåg när faster Asta har namnsdag? Bättre är att försöka komma ihåg dina egna vänners födelsedagar.

4: Välj bort en ovana du gör för att behaga män! Sluta raka dig, skit i att sminka dig, använd bekväma underkläder... Det finns hur mycket som helst att välja på. Pick one!

5: Under ett möte säger du: "Jag håller helt med NN" och fortsätter sedan med att upprepa vad föregående talare sagt. Det är så män beter sig för att ta upp all plats, visa att du är bättre än de och åtminstonde medveten om att du tar upp plats, för att få någon plats i huvudtaget.

6: Skratta inte åt sexistiska skämt! Det är inte roligt, så skratta inte. Skratta istället rått åt den som drog skämtet, när hans förväntade skrattsalvor uteblir.

7: Sitt bredbent i tunnelbanan! Gör dig inte liten, utan ta den plats du behöver. Tveka inte att buffla till den karl som sitter bredvid dig och tar upp halva din plats. He is not man enough to fight you. Promise!

8: Vägra dåligt samvete! Sluta bry dig om sådant som inte är viktigt. Bär inte hela världen på dina axlar, försök att bära dig själv med rak rygg istället.

9: När någon kallar dig "lilla gumman" svarar du med: "Mitt namn är... ". Om någon säger: "Snälla du" replikerar du med: "Jag är inte snäll!"

Känns det tungt att lova allt det här? Försök! Om du bara gör det en gång är det, som klyschan säger, fler gånger än ingen gång. Och det är bra!

Vi möts i nyårslöftsrevolutionen!

14 kommentarer:

anna s sa...

Listan blev ju görbra! Jag tror att jag ska börja med att sitta bredbent på tunnelbanan - redan idag faktiskt. roligt att börja det nya året med att ta plats och göra sina medpassagerare nervösa.

Anonym sa...

Grattis den barnsligaste könsseparatismen sen smålans nation (i lund) tidigt 90-tal? Varför ska man ta er på alvar när ni bara fjantar er?

Vänligen
enough man

Anonym sa...

Raka benen eller ej är väl bara pinsamt ointressant, var inte med i Smålands under tidigt nittiotal, men jag kan tänka mig att det var pinsamt... Gällande kvinnans frigörande på psykologisk individnivå, vilket väl är vad ni diskuterar så finns det mycket amerikansk självhjälpslitteratur i ämnet. Finns en massa böcker här i USA när man går i feministiska bokhandlar. Lite exempel på en lista på "rättigheter" man ska intala sig att man har enligt de feministiska psykologerna kommer här:

I have the right to be treated with dignity, compassion, and respect at all times.
I have the right to make my own decisions, about the course of my life.
I have the right to have dreams -- and to work towards making these dreams come true.
I have the right to feel good about myself, as a person and as a woman.
I have the right to choose who will be my friend, whom I will spend time with, and whom I will confide in.
I have the right to make mistakes.
I have the right to change my mind.
I have the right to be happy.
I have the right to ask for what I want.
I have the right to follow my own values and standards.
I have the right to express all of my feelings, both positive and negative.
I have the right to say no.
I have the right to determine my own priorities.
I have the right not to be responsible for men's behavior, actions, feelings or problems.
I have the right to my own needs for personal space and time.
I have the right to be in a non-abusive environment or relationship.
I have the right to change and to grow.
I have the right to have my needs, and wants respected by others.
I have the right to be uniquely my self.


Det kanske är barnsligt, det kanske är amerikanskt och tacky, men jag lovar, det får en att känna sig bättre. Och kvinnor som mår bra, det är revolutionerande..

Gott nytt

/Katrine

Johan Sjölander sa...

Ni har väl sett att ni är omnämnda av MUF-bloggarna Beatrice och Malin på

http://antifeministen.blogspot.com/2005/12/lite-kvotering-och-diskriminering-har.html

Ni och Nalin Pekgul. Det är grejer det!

Linnea sa...

Ojojoj- det där var verkligen höjden. Det bästa är ju ändå den fullständiga historieförfalskningen att Högern drev fram kvinnlig rösträtt.
Spännande blogg. Får säkert anledning att debattera där fler gånger...

Linnea sa...

Til Enough man vill jag för övrigt bara säga att det är tråkigt att du tycker att det är fjantigt att vi uppmanar varandra och andra kvinnor att våga vägra vara kön och istället vara människor. Dessutom kan jag lova att vi utöver våra nyårslöften också kommer vi att driva en hel del politik även i år. För att driva den politiken är det precis som Katrine säger-
Kvinnor som mår bra är revolutionerande.

O om alla nu följer våra och Katrines råd så finns det en risk att fjanteri-uttalanden fastnar i halsen på vissa...

Anonym sa...

Det var ett liberalt tankearbete som ledde fram till att vi i Sverige sist av alla nordiska länder införde kvintligrösträtt 1921. På sluttampen samarbetade liberaler med socialdemokrater för att få det till stånd. Att det skulle vara enkom sossarnas förtjänst det linnea är historieförfalskning, men det har ju blivit en av sossarnas parad gren.

Vänligen

Anders Hansson

Linnea sa...

Men det var två MUF:are som skrev inlägget. MUF är ungdomsförbund till Moderaterna vars föregångare var den absolut främsta motståndaren mot kvinnlig rösträtt.
Men, ja- så långt har du rätt,Anders, liberalerna var för och drog sin del av lasset.
Det var bättre förr...

Anonym sa...

”Det var bättre förr...”
Så tallar en sann sosse *L*
När blev ni det konservativa partiet?!? (att ni är det. Det vet jag, men när hände det?)

På tal om det, när ska ni vakna upp och så att världen förändras?
Och när jag ändå är igång vem ska ta över efter Göran ”idi amin” Persson? Är Wanja Lundby-Wedin eran favorit?
vänligen
Anders Hansson

Linnea sa...

Ska nog förtydliga mig lite: Med att det var bättre förr så menar jag framförallt att det var liberalerna som var bättre på jämställdhetsfrågor förr. Det egna partiet (S) har snarare blivit bättre med åren, vad gäller den frågan- dock inte nödvändigtvis på allt annat.
Det finns mycket att tacka den liberala feminismen för- utan lika rättigheter i lag hade det i princip varit omöjligt att driva kampen mot könsmaktsordningen vidare. Trist dock att den liberalfeministiska analysen aldrig fördjupades, men det ligger väl i dess natur, tyvärr..
Ett exempel, utöver rösträtten, på att Liberlerna var bättre förr är även att de drev en större individualisering av föräldraförsäkringen redan när den kallades moderskapsförsäkring. Då prioriterades minsann individens skyldighet och rätt som förälder framför familjens valfrihet. Jag tar tillbaks tidigare förhastade uttalande till förmån för:
En del var bättre förr.

Vad gäller vilken framtida partiledare som Rebella vill se så kan jag inte uttala mig för alla, men personligen anser jag att det finns flera kvinnor för jobbet den dag Persson lämnar.


/Linnea

Johan Sjölander sa...

Är det någon mer än jag som tycker det är smaklöst att jämföra Göran Persson med massmördaren Idi Amin. Bara sådär, litegrann?

Linnea sa...

Jo. Men jag tänkte mest att det var för lågt för att kommentera.
Så jag låter bli.

Anonym sa...

Denhär listan har jag endel åsikter om bla att är det inte lite att generalisera(som ni verkar vara så grymt emot att göra)

att säga att alla män "beter sig så för att ta upp all plats" ja menar herregud vad är detta? låter mest som ett försök att kasta paj på män.

vi är inte alla grisar som gör allt för att göra ert liv surt.

sen så vet jag inte jag om du inte skulle vilja bli påminnd av din kille/tjej/whatever om när nån av dina släktingar eller kompisar fyller år eller dylikt?
Menar bara att det är vanlig hyffs att hjälpa varandra med saker i ett förhållande eller ska vi klia eran rygg utan att bli kliade tillbaka?
sen så skulle då inte jag finna nån njutning i att min flickvän skulle glömma sin fasters namnsdag och ja skulle hellre komma ihåg det än glömma.

En gång i tiden så var feminist nånting jag ansåg mig vara men tack vare många kvinnor som inte verkar veta var gränsen mellan rättvisa och "pajkastning" går så anser jag mig ha lämnat den skaran män som ser sig som feminister.

Denna lilla text var väldigt klumpigt skriven men ja hoppas att ni förstår det jag syftar på trots att texten var skriven kl 03 en natt av en mycket trött man.

/Peter Hansson - fd feminist.

Fredrik Lindholm sa...

"Sitt bredbent i tunnelbanan! Gör dig inte liten, utan ta den plats du behöver. Tveka inte att buffla till den karl som sitter bredvid dig och tar upp halva din plats. He is not man enough to fight you. Promise!"

Tonårsgrabbar, dragkings och "radikala" feminister -tre sorters personer som inte vet någonting om vad det innebär att vara man.