tisdag, juli 26, 2005

Vad ska man göra...(Mogert/Butler)

...åt att män bloggar för mycket (eller mer än kvinnor) undrar Roger Mogert här.
Ta fram era bästa råd, jag har redan försökt.

I övrigt: Vad skall man säga om en författare som skriver meningar som:
"Även om heterosexualitet delvis verkar genom stabiliserandet av genusnormer, så beskriver genus en tät sfär av betecknanden som innefattar och överskrider den heterosexuella matrisen." eller

"Man hävdar också [...] att det som externaliseras eller som framförs bara kan förstås i förhållande till det som uteslutits från betecknandet och från sfären av kroppslig begriplighet." eller

"Om man kopplar diskursens makt att framkalla det som den benämner till frågan om performativitet, då blir det performativa en domän där makt agerar som diskurs."

...jo, det kommer jag säkert att veta till på torsdag, eftersom detta är meningar ur mitt kapitel till Butler-studiecirkeln (Könet Brinner). Undrar bara hur det ska gå till. Känner lite inför Butler som man ibland parodiserar över modern konst. Jag tror man skulle kunna ta alla beståndsdelarna i en mening och skaka om (eller ge dem till ett litet barn som skulle kunna måla om hela tavlan) och så skulle vissa människor fortfarande stå och säga att´det minsann var fantastisk konst, eller ytterst klokt filosoferat. Men det är väl bara jag som är för o-postmodern.

9 kommentarer:

Linnea sa...

Så skönt att det inte bara är jag har finner en del problem med Butlers texter. Hoppas på att alla kamrater som har läst mycket fler akademiska texter i sina dagar kan förklara vad det står och alla konstiga begrepp. Det som tyvärr blir lite tråkigt är att det där med "elitfeminister" får en helt ny innebörd... Vem är texterna egentligen skrivna för? Det finns ju inte en rimlig chans att jag skulle rekommender boken till ngn som inte har väldigt stor kunskap redan. Undrar om Tina Rosenberg kan tänka sig att göra en översättning av översättningen?

Roger sa...

Jag säger som Mikael Branting när han satt i Konstrådet (och konsten ifråga inte var Röda Fanor på en Bro av Amelin): Det gör ett platt intryck...

Gabriella sa...

Ja, texterna är svåra. Samtidigt är hon forskare och hennes ämne är politisk filosofi. Om vi skulle läsa en annan bok i exempelvis statsvetenskaplig politisk filosofi så skulle vi nog känna oss ganska tröga då med (om det nu inte vore så väl att de flesta av oss är statsvetare...) nåväl. Skulle vi läsa något av en forskare i naturvetenskap skulle troligen samma känsla infinna sig. Det är inte en populärvetenskaplig bok.

Därmed inte sagt att man inte som forskare kan försöka uttrycka sig på enklast möjliga sätt. Men jag tror det handlar om att precis med de exakta orden säga vad man tror och tänker, så att man inte blir missförstådd.

/G

Aron sa...

Om män som bloggar kan man läsa i följande trestegsraket från april i år:

1. Vit man: du sluta blogga! hos Agnes 12/4
2. Vit man: du sluta blogga? hos Aron 13/4
3. Will you shut up already?! hos Erik 13/4.

Aron sa...

Angående Judith Butler blir det nog mest fel om jag ska uttala mig, eftersom jag inte läst något av henne, däremot kan man ju reflektera över queerteori på ett generellt plan; anledningen till att jag har svårt för queerteorin är just denna postmoderna "värderelativism" eller vad man ska kalla det. För att komma nån vart i samhället tror jag det är viktigt att renodla sina angreppslinjer. Det räcker med att koncentrera sig på a) klasskamp b) feminism i bemärkelsen b1) uppvärdering av kvinnor och b2) avveckling av könsroller. HBT, etnicitet, religion och annat är bara paranteser till dessa två viktiga områden.

Samtidigt, som den velande privatperson man är, så är förstås bilden ovan väldigt förenklad. Men i politik tror jag det är viktigt att förenkla.

hanna sa...

gabriella, när jag läste din sammanfattning av butler-kapitlet, så blir jag lite förvånad. var det inte svårare och mer intressant än så!?
samma känsla hade jag när jag hade läst mitt eget kapitel i fyra timmar och försökt sammanfatta det. var det inte svårare än så? varför då säga det på ett sätt som är fullständigt obegripligt för alla utom hennes närmaste kollegor, typ.
och när hon snackar en massa om demokrati och jämlikhet blir det lite fånigt att hennes texter typ är tillgängliga för folk som doktorerat i ämnet i ca 20 år, eller nåt.
/tjejen med 200+ högskolepoäng (som om det skulle hjälpa...) som tycker det är löjligt att skriva för krångligt.

fredrik sa...

Appropå ingenting (eller nåt)The Postmodern generator (få din alldeles egna postmoderna nonsenstext):

http://www.elsewhere.org/cgi-bin/postmodern/

Gabriella sa...

Hanna - eller så var det jag som verkligen inte förstått något alls!

//Gabriella som idag ska gå på Kunq, queerteater på Pridehouse.

hanna sa...

just det, aron, det viktiga är vad som läses och vad som läknas till. vi måste ha lite fler schyssta länkar till andra tjejer och till fler feministiska sidor. vi får ta det på mötet på måndag, flickor. hittade även det här hos Helle: tjejblog.com, som skall vara någon sorts samlingsplats för kvinnliga bloggare. vi får ta och surfa lite så kan vi ju kanske hitta lite bra länkar. fast nu ska jag jobba först, förstås.