onsdag, juli 13, 2005

Män tar för mycket plats!

Detta är en anledning till att jag är feminist. Det är för mycket män i politiken och i samhället och för lite kvinnor. Män tar sig plats. Kvinnor gör det mycket mer sällan. Jag upptäckte detta på ett handgripligt sätt när jag bodde i Paris. På tunnelbanan sitter alla män bredbent, och eftersom de är ganska trångt, så måste jag alltid klämma in mina ben mellan hans, och sitter bäst med dem korsade - typ i knät på en massa främmande karlar, usch. Vips, blev jag tvungen att anpassa mig efter en man som tagit sig utrymme. Om man själv försökte sitta bredbent så kollar de snett på en, och dessutom kommer man ofta att sitta med benen mot någon annan, vilket kan få obehagliga följder. Så det gäller att trixa sig in så smidigt som möjligt och sen ta så lite plats som möjligt.
Fånig liknelse, kanske, men börjar man fundera på det så ser man snart hur mycket av ens tillvaro som tjej som går ut på att antecipera vad killar tänker göra och försöka handla därefter, så att saker skall flyta så smidigt som möjligt. Olja i maskineriet. Är de kvinnligheten?
Nåväl. Feminismen syftar till att låta kvinnor ta den plats man kan tycka att vi har rätt till som hälften av befolkningen. Inte bara i tunnelbanan och politiken utan även på weben. Att organisera sig i en kvinnoklubb har för mig den funktionen att det ger kvinnor en plats som bara är deras, där man får lära sig att man kan höras och synas, vilket man sedan förhoppningsvis kan använda även i andra sammanhang.
Rebella består av ett gäng coola brundar i Stockholmstrakten som tycker att kvinnor, framför allt unga sådana, skall ta mycket mer plats i samhället, politiken och det parti vi tillhör. Som visserligen är feministiskt förutom att det är bra på andra sätt, men som behöver bli ännu mycket bättre. Så om det är någon som vill kommentera eller vara med i diskussionen så är män som kvinnor välkomna. Det blir roligare då. Kolla gärna in vår hemsida också. Där står det om vi har möten, och man kan även bli medlem.,.
När Rebella nu hakar på trenden och skaffar en blogg är det både för att vi tycker att det är för mycket män som syns och hörs på Internet, men också därför att vi vill ha ett forum där vi kan diskutera med varandra och andra om saker som dyker upp i vardagen. Om sunkiga inlägg i pigdebatten i morgontidningen. Om jättelika trosrumpor som man springer in i på vägen till jobbet. Om föräldraledighet. Och om vad vi tänker om dem.

Så på detta sätt förklarar jag rebellabloggen öppnad (precis så pretto som jag lovat mig själv att inte vara). Kom igen tjejer.Överträffa mig!

ps. tack förresten, kära vän för att du fick oss till det här. En liten kort version också av varför särorganisering behövs. För eftersom tjejer är så dåliga på att ta plats som behövde vi säkert både lite uppmuntran från någon (man) och dessutom det faktum att vi kan smyga lite och ha en gruppblogg. Fast det är ju himla sossigt också, eller hur? kollektivt och så. ds

10 kommentarer:

fredrik sa...

Jag passar på att vara först med att kommentera också. Och slänga fram ett diskussionsämne. Nämligen trosrumporna som nämndes i texten. Är reklamen sexistisk? Jag har funderat lite på det och tycker nog att om man ska göra reklam för trosor (och vi lever trots allt i ett kapitalistiskt samhälle där man gör reklam för att kränga de varor som produceras) så måste det nog vara trosor på bilden. Och nån måste nog ha dom på sig (en bild på bara ett par trosor hade gjort det svårt att fatta produkten). Ingen kan ju mena att det finns något undergivet i bilderna. Det är trots allt bara rumpor. Och rumpor i sig kan inte vara sexistiska, eller? Möjligen kan man hävda att bilden reducerar kvinnor till kroppsdelar. Men jag tycker nog att det är en ganska saklig reklam trots allt. Delad föräldraledighet och kamp mot pigsubventioner känns viktigare. Tycker jag.

fredrik sa...

Er tidsinställning är tre timmar fel. Klockan är 02.50 när det här skrivs-

Anonym sa...

ok, nu har jag länkat till er!

jag har också plockat bort alla mina Edit-Me på martaaxner.blogspot.com s inrådan.

Gör det ni med och byt ut mot lite kul folk!

Gabriella sa...

Fredrik. Varför hade det varit svårt att fatta produkten om det bara hade varit bild på ett par trosor? Inte behövs det väl att någon borstar tänderna på en bild med en tandborste? Nej det var ett dåligt argument.

Däremot inser jag efter många diskussioner om detta med Lindex reklam (för anna och andra i periferin så möts vi svenskar nu av enorma bilder på välsvarvade kvinnobakdelar runt om i stan, we love bottoms heter kampanjen...) att det inte är alla som tagit illa upp. Däremot har alla reagerat, något som jag ser som ett modernt och sunt tecken på att diskussionen om sexualisering av det offentliga rummet ändå nått ut utanför den feministiska eliten ;)

Själv tar jag illa upp. Jag vill inte mötas av avklädda bilder på kroppsdelar jag kan identifiera mig med, och, som i de flesta fall, upptäcka att jag dåligt korrelerar med. Jag vill inte mötas av budskapet att en viss kroppsdel är att älska och att den då bör se ut på ett visst sätt.

Jag vill mötas av budskapet att alla människor är fantastiska hur de än ser ut. Från någon mer än Benetton.

Sen undrar jag också lite över varför Lindex har valt att använda sig av den här sortens marknadsföring. Och kommit fram till att det måste handla om att attrahera nya grupper av konsumenter, typ ungdomar 15-20. För de kan inte komma och säga att de inte förstår hur dels politiskt inkorrekta de nu är och dels hur få av deras "ordinarie" kunder som diggar reklamen.

Tack för mig.

hanna sa...

jag vet att klockan går fel, men jag har inte fattat all teknik än. du tror väl absolut inte att jag skulle ha skrivit inlägget på arbetstid efter alla mina elaka påhopp.

fredrik sa...

Skillnaden mellan kläder och tandborstar är ju att kläder förhåller sig till kroppen. Det är svårt att säga om man tycker en skjorta är snygg om man bara ser den hängande på en galge. Jag var på Långholmen igår. Där såg jag jättemånga rumpor i samma klädda skick som i reklamen. Är det också sexistiskt? I dessa badtider händer det att jag ser reklam för badbyxor som ofta ackompanjeras av modellers rutiga magar som jag inte kan leva upp till. Är det sexistiskt? Och vad ska vi göra åt det i såfall? Det kan ju inte vara mer eller mindre nakna kroppar i sig som är problemet. För då befinner man sig på ett slutande och i slutändan ganska obehagligt plan. Burkha känns ju inte så lockande.

Och bottoms kan betyda trosor också. I det här fallet bygger de nog idén på dubbeltydigheten i ordet.

Veronica palm sa...

Jättekul med en Rebella-blogg! Verkligen.

Vad det gäller diskussionen om rumpor i det offentliga rummet skulle jagrekomendera att läsa Anna Ströms blogg på Årstasossar. Om tekniken vill så kan du nå den här: http://www.arstasossar.se/?p=35

Anonym sa...

kvinnoförbunden skrev en insändare en gång, mot HM och för något annat företag (som jag TYVÄRR har glömt vilket det var). Som inte visade några kroppar utan bara trosorna. problemet var att det var smala modeller i den reklamen också, fast man hade gjort deras hud genomskinlig. Finns det någon som kommer ihåg vilken tidning och så som den här insändaren publicerades i? Jag är fortfarande arg för att kvinnoförbunden hylllade ett sexistiskt företag bara för att de var lite bättre än hm. Vill säga de åt dem, så här i efterhand.

Marta Axner sa...

Välkomna till blogosfären, Rebella! och det känns mycket hedrande att få vara med på er länklista så här från början. Ser fram emot många spännande debatter här hos er.

Vad gäller trosdebatten måste jag erkänna att jag nog är mer genomsyrad av patriarkatet än jag trodde - jag reagerade faktiskt inte särskilt på reklamen innan alla började prata om den. Tycker att Frdriks argument i viss mån håller och att trosor på rumpor är betydligt bättre än underdåniga porr-poser. Fast det blir onekligen mycket kropp i offentligheten.

Någon jag diskuterade med trodde att folk reagerade så mycket för att en av affischerna utgörs av en svart rumpa, vilket ju har varit mindre vanligt i svensk underklädesreklam. Dags för intersektionalitetsanalys, anyone?

Anonym sa...

Yaeh! Jag får också vara med på länklistan.
Hur som helst, så vill jag ge ett tips påhur man ska ta plats i tunnelbanan!
Lägg ena benet över andra knät, så att om mannen brevid sitter för bredbent blir han smutsig på sin lilla byxa. Om han däremot sitter som en normal människa - så klarar han sig. Detta gör att han inte kan säga till dig utan helt enkelt måste fälla in.
Feministiskt självförsvar i sin mest grundläggande form.