söndag, februari 28, 2010

Raka vägen till helvetet

Tittade precis på Kalla Fakta på TV4 som gjorde ett inslag från Rinkeby. Där följde de Kadafi Hussein som arrangerar fester. Han har blivit hotad till livet. Det finns nämligen en grupp extrema muslimer som anser att man inte ska gå på fest. Åtminstone inte kvinnorna. De har gjort sitt bästa för att stoppa festerna.

Reportern säger att de inte har hittat någon som vill ställa upp på intervjuer och visa sitt ansikte, men två kvinnor som är anonyma berättar hur de hindras från att gå på festerna. En av dem berättar även om en taxichafför som vägrade köra dem eftersom de var på väg till fest. Han tyckte han hade rätten att stoppa dem från att gå på fest. För unga tjejer, bland annat i Rinkeby, är detta vardag. De är inte fria att leva sina liv som de vill. De hotas med att de kommer till helvetet om de t ex går på fest. Det finns många liknande historier, som berättas anonymt, eftersom nästan ingen vågar ställa upp av rädsla för hot och förföljelse.

Kadafi Hussein menar på att politikerna skiter i Rinkeby. Vi som är politiskt aktiva vet att det inte är sant, men jag förstår honom. Det finns många unga kvinnor och män som hindras att leva sina liv som de själva vill av människor som inte accepterar att vi lever i ett demokratiskt och fritt samhälle. Det finns inga enkla lösningar, men vi kan åtminstone börja diskutera detta som det problem det är och ta tydlig ställning för allas rätt att fritt leva sina egna liv.

Inga kommentarer: