onsdag, februari 03, 2010

Hej Moderat, roligt att du hittat hit!

Du verkar tro att svenska folket ser en enorm skillnad mellan att Socialdemokraterna regerar med stöd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet, och vi nu säger att vi jobbar för en samregering med precis samma partier.

Jag tror inte att folk tycker det är så annorlunda, och väljarna är smarta nog att inte gå på era försök att skrämma upp människor med "Hjälp, kommunisterna kommer ta över!".

En sak som talar för min tes är att opinionssiffrorna för S inte rasat sedan vi presenterade det rödgröna alternativet. Om det är som du säger, och svenska folket absolut inte vill ha Vänsterpartiet i en samregering, borde ju opinionssiffrorna visa massivt stöd för det borgerliga blocket. I praktiken är det ju inte så.

Det borgerliga blocket har ju inte haft stöd av en majoritet av svenska folket sedan september 2006. Bara ett par veckor efter senaste riksdagsvalet förlorade den borgerliga regeringen väljarnas stöd. Så fort Göran Persson hade packat sina pärmar och tömt skrivbordet i Rosenbad ville svenska folket åter ha en rödgrön regering ledd av Socialdemokraterna.

Därför tycker jag det låter utmärkt när du säger att ni tänker ägna valrörelsen åt att "bara visa på alternativet". Faktum är att det passar oss perfekt.

Den är nämligen bara ni som tjänar på att blanda ihop korten och få det att se ut som att det är små skillnader mellan hur våra partier ser på samhället.

Personligen hade jag gissat att ni gärna vill få oss Socialdemokrater att tro att vi måste gå till höger för att vinna valet, samtidigt som ni fortsätter att vara låtsassossar.

En valrörelse där alternativen är tydliga för väljarna är bra för de rödgröna. Så jag tycker vi kommit till ett bra läge här, du och jag. En sak bara. Kan vi vara överens om att vi håller oss till fakta?

Metakommentar: Det här är egentligen ett svar på en kommentar till mitt förra inlägg "Tankar om moderat valstrategi". Det blev lite långt för en kommentar, så jag gjorde ett inlägg istället. I citatet från den kommentaren har jag anpassat grammatiken till meningsbyggnaden i mitt inlägg.

3 kommentarer:

Anna Ardin sa...

Haha, klockrent, vore ju underbart om moderaterna började jobba med oss för att "visa på alternativet", vad lätt det skulle bli att vinna då liksom.

Moderat sa...

Eget inlägg! Trevligt, tackar.

För ordningens skull kanske jag skall nämna att jag ju inte är aktivt engagerad i något parti men kommer att rösta moderat i höst.

Tråkigt att du tar upp opinionsundersökningar. Det är lika trist, oavsett vilket håll det kommer ifrån, när man utgår från opinionen som råder idag istället för de ideer man vill genomföra. Men jag gissar att med min inställning så klarar man inte av att sitta 40 år vid makten. :-)

Det skulle vara lite intressant att höra hur du ser på Ohly som minister? Ni har styvnackat sagt nej sedan Palms dagar. Vad har ändrats? Varför är någon som tror att förkortad arbetsdag och ökad offentlig sektor kommer att vända lågkonjunkturen en partner idag men inte på 90-talet då det såg värre ut i Sverige?

Och, om det inte framgått, ja, jag tror svenska folket gör en väldigt stor skillnad mellan socialdemokratiska partiet och vänsterpartiet. Gör inte du?

Sara sa...

Hej igen Moderat!

Du tycker det är tråkigt att jag tar upp opinionsundersökningar i mitt inlägg. Det gjorde jag för att visa på en svag punkt i din argumentation.

Opinionen i dag tyder på att du inte har rätt i att svenska folket flyr de rödgröna för att Vänsterpartiet är med i samarbetet. Om det var så skulle det redan synas i opinionsundersökningarna.

Och jag tror också att de flesta ser skillnad mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Det är ju två olika partier! Däremot tror jag inte att de ser stor skillnad på samarbetsformerna.

Din fråga om varför "vi styvnackat sagt nej" till ministrar från andra stödpartier kan jag inte svara på. Precis som jag inte kan redogöra för de exakta tankegångarna bakom att det nu blir en gemensam rödgrön regering. Det överlåter jag åt andra att förklara.

Men jag tror inte du behöver vara rädd för att en eventuell minister från ett mindre parti kommer gå ifrån de gemensamma överenskommelserna och köra sitt eget partis politik på departementet.

Tycker du att det har varit så i den borgerliga regeringen?