Det kan inte vara lätt att vara Moderat i den här valrörelsen, partiet är i en knivig situation. Moderaterna är ju vana att sitta och muttra i den bekväma oppositionssoffan och klaga på vad andra gör. Inte behöva stå till svars för vad de själva gjort de senaste fyra åren. Så vad göra, vad göra?
Tack och lov har Moderaterna ett ledarskap som tycker PR är viktigare än väl underbyggda lagförslag, så det är bara att luta sig tillbaka på gamla tekniker. "Nu vet jag!", utropar Moderatstrategen, "vi låtsas helt enkelt att 2010 är 2006!"
Här är sex steg i det jag gissar är den Moderata valstrategin.
1. Sänk förväntningarna på det egna partiet, och höj förväntningarna på Socialdemokraterna och de rödgröna. Beställ gärna en opinionsundersökning som visar extra stort gap mellan blocken. Vänta ett tag och fira sedan en seger när nästa omgång opinionsundersökningar visar mer normala nivåer (fortfarande med stooor skillnad mellan blocken). Håva in Moderat-vänliga rubriker i DN i stil med "De rödgröna tappar försprånget" och "Alliansen knappar in på oppositionen".
Moderatstrategerna hoppas att detta räcker för att folk ska tänka "Nu ökar Moderaterna igen, mina grannar och jobbarkompisar tycker alltså de är bra igen. Då kanske jag också ska göra det."
2. Gör allt för att etablera de rödgröna som ett troligt men farligt regeringsalternativ. Då kan Moderaterna sätta sig i den bekväma oppositionssoffan igen och helt enkelt gå i opposition mot oppositionen. Genom att flytta allt fokus till att ifrågasätta de rödgröna, slipper Moderaterna själva bli ifrågasatta.
3. Ta för i helvete inte ansvar för något! Det skulle ju betyda att politiken faktiskt kan göra skillnad, och det skulle gå helt emot Moderaternas grundidé.
4. Skyll allt som Moderaterna gjort och inte gjort på en av två saker: Den förra socialdemokratiska regeringen, eller globaliseringen och den ekonomiska krisen.
5. Låt Propagandaminister Per Schlingmann få fria händer att sno hela socialdemokratiska partiprogrammet och låtsas att Moderaterna kommer driva politik för jämställdhet, rättvisa och solidaritet. Håll tummarna för att ingen frågar varför det är så stor skillnad mellan vad Moderaterna säger och vad de i praktiken gör när de har makten.
6. Insistera på att upp är ner och krig är fred. Sänkta skatter för höginkomsttagare ökar rättvisan i samhället, och jämställdhet kommer automatiskt när vi bara ser enskilda individer. Vägra befatta dig med objektiva fakta och andra tråkigheter.
söndag, januari 31, 2010
Tankar om moderat valstrategi
Posted by Sara klockan 08:24
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Det där är nog på pricken.
Att försöka ställa de rödgröna till svars för förra Perssonregeringen är lika enfaldigt som om alliansen skulle ställas till svars för förra Bildtregeringen.
Men hörrni!
Är inte det en ganska bra lösing? Alliansen får ställas till svar för besluten som togs under Bildt samtidigt som de rödgröna får svara upp för det som hände under Persson?
Själva idén med parti- istället för personval är väl att man står för sin ideologi? Partiet, inte personen är garanten för politiken?
Generellt så tror och hoppas jag att valet avgjodes när ni tog kommunisterna ombord i båten.
Stora delar av er väljarbas har ju sett er som en garant för en socialistisk politik med vattentäta skott mot vansinnigheterna i Vänsterpartiet. Det har ni tappat nu. Ganska få medelsvensson är så sugna på statliga banker och en kravlös grundskola för de som känner för att komma dit.
OM ni hade tittat över er partiledning, rensat ut bland era fack-direktörer och satt målet att bli ett statsbärande parti i er egen regi så hade jag varit riktigt oroad.
Nu känns det bra. Ni leds av överbetalda pampar, vars retorik om klasskamp ekar härligt ihåligt, och har parat upp er med extremister för att vinna snabba %-andelar. Ni marginaliserar er själva. Det enda Alliansen behöver göra för att vinna är att peka på ert alternativ. Tyvärr.
Det hade varit bättre för alla med ett trovärdigt vänsteralternativ i Sverige att vässa sig mot. Ialla fall tycker jag det, men det beror på att jag tycker det mesta blir bättre om det utsätts för konkurrens. Inte säker på att ni håller med... :-)
Eva sa:
Ohly kommer att kunna påverka och inspirera s och mp, men inte kunna föra en egen politik. De rödgröna kommer att presentera ett gott vänsteralternativ i god tid innan valet, men de nyliberala förändringar som infördes i slutet på 80- och i början på 90-talet och som radikalt förändrade arbetets struktur och innehåll med benchmarking och annat ovederhäftigt stolletok kommer att ta lång tid att förändra. Bankernas senaste nyliberala kontrolltok är att mäta hur lång tid banktjänstemännen talar med varje kund i telefonen. Poliser har i dagarna också protesterat mot sifferjämförelser som arbetsgivaren tycks tror ska trigga arbetstagarna till stordåd. Bildt införde en inhuman kontrollerande människosyn på arbetstagare som är att likna vid forna tiders patroners. Förutom detta fick taylorismen en renässans vilket lett till fragmentisering av arbetet. "Nya" "honnörsord" som kom att missbrukas i arbetslivet var flexibilitet och stresstålighet.
Min tro är att de rödgröna kommer att vinna valet oavsett om motståndarna kan se en tydlig vänsterprofil eller ej. De kommer att vinna för att de har den bästa MÄNNISKOSYNEN.
F.ö. har jag idag gjort en butikssväng och såg att röda skor är mode i år för både damer och herrar :-)
Skicka en kommentar