tisdag, april 21, 2009

Slopa varannan damernas!

Ekot rapporterar att bara 22 procent av ledamöterna i de kommunala bolagen är kvinnor. Representationen lika dålig som i privata börsstyrelser. Det är moderatkvinnorna som beställt kartläggningen och det hedrar dem, då de ju måste ha vetat att moderaterna ligger dåligt till.

Bäst resultat får Socialdemokraterna, 32% av oss är kvinnor. Det är inte hälften och det är inte ett godkänt resultat. Men det visar att vår kamp för varannan damernas på våra listor får resultat också i val som inte är egentliga listval. Principen sitter i ryggraden.

Bakom siffrorna gömmer sig nog också det faktum att (s) har fler aktiva kvinnor och därmed fler att välja bland. Men det ena hänger nog också ihop med det andra. Vet du att det finns möjlighet till makt och påverkan så ökar motivationen till engagemang.

Samtidigt är 32% inte hälften. Och bara 12 av ordföranden är kvinnor. Detta föranleder mig till att återigen vurma för principen "minst varannan damernas - men gärna mer". Varannan damernas signalerar att damerna har hälften av makten, och så ser vi att det inte är. Dels gäller principen inte i alla val och dels är det skillnad på makt och makt. Vissa poster är mer åtråvärda än andra. Och de flesta åtråvärda poster innehas fortfarande av män.

Varannan damernas har varit revolutionerande för vårt parti, men vi har inte nått vårt mål om lika makt och inflytande. Därför menar jag att vi borde ha principen att minst varannan ska vara en dam, men vi kan också ha mer än 50 % kvinnor på våra listor och i våra församlingar. Det ökar chansen att fler kvinnor når toppen, urvalet blir ännu större.

En bieffekt är också att den totala situationen fullmäktigegrupper, nämnder och styrleser skulle bli mer jämställd då andra partier fortfarande har en stor övervikt män.

Moderatkvinnor - i detta är vi lika. I kampen om rätt makt och inflytande har vi samma motståndare! Jag kämpar gärna tillsammans med er!

S-kvinnor - låt oss ta diskussionen om makt och inflytande ett steg vidare. Låt oss våga utmana patriarkatet lite! Det är dags för det.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Gabriella

Du måste fundera en stund över följande.

Aldrig får jag läsa en seriös analys och kravställan om att 50 % av alla nystartade exportföretag skall vara skapade och styrda av kvinnor.

Det är i det nyskapande som den egentliga makten finns. Det är i nyskapandet som framtiden existerar.

Varför enbart prata om "begagnade" och förvaltande hierarkier.

Den dag som kvinnor startar och driver näringslivskoncerner inriktat på export i lika hög grad som män.

Ja den dagen då har vi uppnått det som brukar benämnas jämställdhet.

Makten är annars en gigantisk hägring.

Se bara vad som fullständigt har förändrat våra liv.

Datorutvecklingen. Vilken hade makten över denna process.

Ja inte var det några kommunala bolag.

Det var/är processen.

Politiker får endast syssla med korrigeringar.

Är det egentligen något som kan benämnas vara makt.

Snarare städning.

Riktig jämställdhet mellan könen uppkommer när pappor och mammor delar på ansvaret för barnen samtidigt som kvinnor i lika hög grad som män är nyskapande, jobbskapande och konkurrensinriktade.

Skriv gärna en inlaga om detta. Jag har väntat i 20 år på denna analys.

MVH

Gabriella sa...

Hej Anders!

För en gångs skull håller jag nästan med dig i allt du skriver. Nu har jag lite tid, men vill bara som hastigast säga att jag absolut tycker att kvinnor ska vara en del av den ekonomiska makten (m.a.o. vara en del av näringslivet och vad du skriver som nyskapande).

Just idag valde jag att skriva om den politiska makten, och det är möjligt att jag mer pratar om den, men det är också för att det är en sfär jag känner bättre och kan mekanismerna i. Jag har inte själv verkat i näringslivet lika länge.

Och jag håller inte med om att politik är begangade hierarkier. Politisk makt är viktigare än man kanske tror, eller vill tro.

Samtidigt som du har en stor poäng i att väldigt mycket makt ligger utanför politiken.

Men det finns mer analys att göra kring detta, och jag tror nog att en del andra har åsikter på ämnet? Kanske också kan tänka lite kring den tanke jag får nu om att makt återskapar makt. Om kvinnor får mer politisk makt tror jag det kommer leda till större ekonomisk makt.

Anonym sa...

Gabriella

Jag har oroat mig för det bristande nyskapandet i landet Sverige ända sedan början av 1980 talet.
Våra höga ideal om ett fredligt och humanistiskt samhälle är helt beroende av detta nyskapande kopplat till exportindustrin.

Hur smärtsamt det än kan kännas så är hela vårt folkhem helt beroende av det sk "maskinsamhället" och nykonstuktionen av "funktionella strukturer" .

Denna fråga har tystats ned ända sedan 1970 - talet då man "slutade" med teknikutbildning i den svenska grundskolan och på något sätt bestämde att vi inte behövde några mer "duktiga" tekniker.

Skolväsendet och politiken styrs av samhällsvetare som av någon outgrundlig anledning lyckas förtränga att det är industrisamhället som ligger bakom hela vårt välstånd och det faktum att vi har tid, ork och resurser att diskutera begrepp som jämlikhet.

Ända sedan tidigt 1980 tal har jag funderat över hur gåtan skall lösas. Männen skall mer och mer identifiera och rikta sitt fokus mot hemmet och barnen.

Men det är aldrig någon som då drar slutsatsen vilket stort ansvar som kvinnorna i motsvarande grad måste ta. Dvs att bli nyskapande tekniker och koncernbyggare.

Det måste finnas en balans i fokus. "Tar man bort" männens fokus från nyskapandet så måste detta ersättas med kvinnligt dito.

Det blir en plikt och ett ansvar som kvinnor tar på sig. Annars brakar ekonomin ihop.
Välstånd adjö.

Detta är faktiskt en sida av feminismen som ingen pratar om. Det är dödstyst.

Ekvationen måste faktiskt vara i balans.

Jag har länge tyckt att vi i vårt sk välfärdssamhälle i hög grad blundat för vad som är samhällets fundament.

Detta är inte enbart en genusfråga. Det är en kamp om tolkningsföreträdet.

Bevisligen är tekniker och ingenjörer inte några bra lobbyister och politiker.

Skolan styrs helt och hållet av pedagoger och samhällsvetare skolade i en kultur som är en del av offentlig sektor.

Manna trillar från himlen i mångas världsbild.

Jag är nu så pass gammal att jag börjat tagga ned.
Jag skulle jubla om ett 100 tal kvinnliga civilingenjörer och ekonomer kunde ta över tex bilföretaget SAAB och börja utveckla och tillverka 2000 -talets miljövänliga fordon.

En exportsuccé !!!

Många sådana händelser skulle nog få oss män att vilja tagga ned och vara hemma med barnen.
Men innan dess så måste vi fortsätta att kriga.

Eller hur blir det när man försöker få ekvationen att gå ihop.

Nu skall jag vara trist:

Jag har aldrig i hela mitt liv träffat en äkta kvinnlig tekniker.
En person som upplever tekniken som konst. Där tekniken liksom är livets mening och skönhet. En sådan person som mig själv som började meka med moppar som 9-åring, byggt högtalare, byggt hus, rivit bilmotorer och som levt på teknik och matematik i hela mitt yrkesverksamma liv.

Jag har jobbat med kvinnliga ingenjörer men de har detta som yrke. Det är inte en del av deras själ.

Jag är säker på att det finns kvinnliga "tekniker" men jag har aldrig träffat någon.

Det oroar mig en del.

Edvin, socialdemokrat och socialist sa...

Jag håller med om parollen, Gabriella. Men jag tycker att du dröjer lite väl länge med att mejla motionerna.

Anonym sa...

Varannan damernas hindrar i praktiken kvinnor, se till exempel på EU-valet där 4 av 5 av våra mest populära och kompetenta kandidater är kvinnor, men bara 3 av dem kom in trots att vi fick 5 platser, att inte kvotera bort kvinnor skulle i det här fallet både kunnat höja vår EU-delegation och minska snedfördelningen som råder i de flesta andra EU-länder. Samma mekanism går att hitta ner till minsta förening.